Poleti imamo čas za vse tisto, za kar nam ga sicer zmanjkuje - vključno z branjem knjig. Foto: EPA
Poleti imamo čas za vse tisto, za kar nam ga sicer zmanjkuje - vključno z branjem knjig. Foto: EPA
Knjige
Kaj izbrati? Foto: EPA
e-knjiga, eknjiga, bralnik
Nekateri imajo že rajši elektronske knjige. Foto: EPA

Boris Cavazza
Igralec Boris Cavazza, ki pravi, da bere le tisto, kar ga res zanima, predlaga romane 1Q84 japonskega pisatelja Harukija Murakamija, Kamen v melišču katalonske avtorice Marie Barbal in Smisel konca Juliana Barnesa ter njegovo samorefleksivno delo Nč bat.

Po mnenju Cavazze sta odlična tudi romana Mie Couta Zadnji plamenčev let in Zlomljeni april Ismaila Kadareja, izpostavil pa je še prozno delo Roberta Bolana Noč v Čilu ter knjigo Alejandra Jodorowskyja Psihomagija.

Katja Šulc
Pevka Katja Šulc je pravkar zaprla roman Gorana Vojnovića Jugoslavija, moja dežela. Vojnovičev svet je po njenih besedah "zelo srčen, topel, trpek in duhovit", zato roman priporoča v branje. Trenutno bere knjigo Extremely loud & incredibly close Johnatana Safrana Foerja, o kateri pravi, da je velik bralski užitek.

Milan Dekleva
Književnik Milan Dekleva pravi, da bere kar naprej. Med deli, ki jih je prebral v zadnjem času, priporoča knjigo Maje Haderlap Angel pozabe ter romane Ki od daleč prihajaš v mojo bližino Marka Sosiča, Džehenem Dušana Čatra, Matičar Milana Kleča in delo Črta Kanonija Moj oče, psihiater Kanoni.

Med prevedenimi romani so po mnenju Dekleve vredni branja Glej geslo: ljubezen Davida Grossmana, Tatovi na obisku Jennifer Egan, Inštitut za naravnavanje ur Ahmeta Hamdija Tanpinarja, Dekle na cesti Gorana Samardžića, Zima v Lizboni Antonia Munoze Moline in Muzej nedolžnosti Orhana Pamuka.

Iva Babič
Igralka Iva Babič je pred kratkim prebrala knjigo Leto mine, dan nikoli igralca Žarka Lauševića. Navdušila jo je tudi Hilary Mantel s knjigo Wolf Hall. Vase jo je, kot je zapisala, posrkal tudi Karl Ove Knausgaard s knjigo My Struggle book 1: A death in the family.

Andrej Blatnik
Po besedah pisatelja in urednika Andreja Blatnika poletje ni čas za lahkotnejše branje, saj bi bilo tedaj bolje brati knjige, za katere ob delovnem ritmu vsakdana zmanjkuje moči. Pri njem bodo letos na vrsto prišli novi prevod Bratov Karamazovih F. M. Dostojevskega, izbor proze Antona Pavloviča Čehova in Otroci polnoči Salmana Rushdieja.

Damijan Stepančič
Damijan Stepančič se kot ilustrator dnevno srečuje z besedili, ki jih ilustrira. V poletnem času pa si privošči tudi branje knjig, ki nimajo neposredne povezave z njegovim delom. Predvsem so to, tako Stepančič, "zapleteni in mučni romani". Zadnji prebran je Osebna zadeva japonskega nobelovca Kenzabura Oeja. Trenutno bere knjige Madžara Bele Hamvasa, ki jih prav tako priporoča v teh poletnih dneh.

Maja Weiss
Kot je povedala režiserka Maja Weiss, sta s pisateljico Suzano Tratnik pravkar končali novo različico scenarija za celovečerec, ki je nastal na podlagi njenega romana Damjan. Hitro berljivi humorni roman priporoča tako odraslim kot mladostnikom. To poletje bo Weissova prebirala tudi dela slovenskih pesnic, od Barbare Korun do Nataše Velikonja in Kristine Hočevar. Čaka pa jo tudi knjiga Hanifa Kureishija Telo.