Delo, v katerem je celo Sigmund Freud priznal svojo zmotljivost. Foto: RTV SLO
Delo, v katerem je celo Sigmund Freud priznal svojo zmotljivost. Foto: RTV SLO
Sigmund Freud
Sigmund Freud je pomagal preoblikovati razumevanje vloge spolnosti.

Založba Studia humanitatis in Društvo za teoretsko psihoanalizo sta predstavila novi prevod dela 5 analiz očeta psihoanalize Sigmunda Freuda. 5 poročil - Dora, mali Hans, Podganar, Schreber in Volčji človek - o Freudovih analitičnih posegih prikazuje avtorjev način dela: kako se je soočal z vedno novimi simptomi in kako si je izmišljal nove koncepte in modele razumevanja človeške duševnosti.

Tudi Freud se je motil
Pri prebiranju 5 analiz spoznamo, da Freud ni bil vase zaverovan znanstvenik, ki bi na hitro odpravil dvomljivce o njegovih metodah. Med prebiranjem petih primerov psihoanalize namreč spoznamo, da se je tudi sam pogosto spraševal o učinkovitosti svojega dela. In celo priznal napake. Predstavnik uredniškega odbora knjige Mladen Dolar je glede tega poudaril zgodbo Dora. Pri analizantki Dori je Freud napačno ocenil njeno psihično strukturo, kar je vodilo do napačnega zdravljenja. Dora je zato prenehala s terapijo.

Seksualnost, kot je ne poznamo
Dolar je ob predstavitvi knjige ocenil, da pomen seksualnosti, ki velja za središče psihoanalize, prepogosto preveč poenostavljamo. Seksualnost, ki jo spoznamo skozi Freudove zapise, se pogosto izkaže za precej kompleksnejšo strukturo, kot neke vrste "druga seksualnost". Ta naj bi v človeško naravo vnašala temeljni razkol.

Sanje niso le "zabava med spanjem"
Leta 1856 v Freiburgu rojeni Sigmund Freud velja za enega začetnikov v preiskovanju vplivov podzavesti na naše delovanje. V prvih letih kariere je Freud psihičnim bolnikom skušal pomagati s hipnozo, kasneje pa se je začel zanimati za moč prostih asociacij in sanj v procesu zdravljenja. Ta tehnika pomoči je postala znana kot zdravljenje s pogovorom.

Čeprav so bila spoznanja Freuda, ki velja za enega največjih umov dvajsetega stoletja, psihološkega značaja, pa je njegova teorija kmalu začela vplivati na oblikovanje teorij v drugih družboslovnih znanostih, posebno v semiotiki in antropologiji. Freudovo delo so kot izhodišče za svoja dela izrabili tudi nekateri umetniki.