Kot je ob predstavitvi knjige dejal Milček Komelj, je bil Maleš zelo povezovalna osebnost. Foto: Mladinska knjiga
Kot je ob predstavitvi knjige dejal Milček Komelj, je bil Maleš zelo povezovalna osebnost. Foto: Mladinska knjiga

Knjigo, ki jo je zasnovala Breda Ilich Klančnik, izšla pa je pri Mladinski knjigi, sestavlja več vsebinskih sklopov različnih avtorjev, uvaja pa jo pregled njegove življenjske poti.

Maleš se je rodil 6. januarja 1903 na Jeranovem nad Kamnikom, po diplomi, šolal se je v Zagrebu, Dunaju in Pragi, pa se je vrnil v Ljubljano, kjer je leta 1928 ustanovil skupino Četrta generacija, v kateri je okoli sebe zbral mlade umetnike. Ime nakazuje, da se je za impresionisti, vesnani in ekspresionisti pojavila naslednja umetniška generacija.

Umetnikovo slikarsko udejstvovanje je pod drobnogled vzel umetnostni zgodovinar Milček Komelj, ki je pojasnil, da je Maleš ustvarjal v vseh tehnikah, njegova umetnost pa temelji na liniji. Kot je še povedal Komelj, ki je umetnika tudi osebno poznal, je bil Maleš očarljivega značaja. "Bil je lirična, nežna duša," je dejal in dodal: "K nam je pripeljal pridih Pariza. Ta mu je bil blizu, saj je ustrezal njegovemu značaju." Maleš je v Pariz odšel po drugi svetovni vojni in tam živel več kot leto dni.

Maleš se je ukvarjal tudi z založništvom in grafiko (skupaj z Božidarjem Jakcem velja za pionirja slovenske grafike), med drugim je bil urednik revije Ilustracija, ustanovil pa je tudi Bibliofilsko založbo, pod katere okriljem je do leta 1945 izhajala prva slovenska likovna revija Umetnost. Na Kongresnem trgu je leta 1930 odprl tudi Umetniški salon Miha Maleš za rezbarstvo, podobarstvo, pozlatarstvo, prodajo umetnin in izdelovanje umetniških reklamnih osnutkov. Knjigo končuje sklop Upodobitve Maleša in bibliografija.

Leta 1977 je dobil Prešernovo nagrado za grafični, slikarski in ilustracijski opus, dve leti pozneje je rodnemu Kamniku podaril 2.634 likovnih del iz vseh obdobij svojega ustvarjanja, še leto dni pozneje pa so tam odprli stalno zbirko njegovih del.