Tolkienovo ime je novinar, ki pet let brska po seznamih za Nobelovo nagrado, tokrat zasledil prvič, ali se je njegova nominacija še kdaj ponovila, bomo izvedeli v prihodnjih letih, ko bodo odprli še druge dokumente, povezane s podeljevanjem nagrade. Foto:
Tolkienovo ime je novinar, ki pet let brska po seznamih za Nobelovo nagrado, tokrat zasledil prvič, ali se je njegova nominacija še kdaj ponovila, bomo izvedeli v prihodnjih letih, ko bodo odprli še druge dokumente, povezane s podeljevanjem nagrade. Foto:
Švedska akademija
Seznami predlaganih književnikov za Nobelovo nagrado skupaj s pripisi članov žirije ostanejo tajni petdeset let, zatem pa so dostopni javnosti v Nobelovi knjižnici v Stockholmu. Foto: EPA
Ivo Andrić
Leta 1961 je Nobelovo nagrado prejel Ivo Andrić za roman Most na Drini, v katerem je o preteklosti svoje dežele – pisatelj je rojen v Dolcu pri Travniku, ki je tedaj sodil pod Avstro-Ogrsko, danes pa je v BiH – pisal že leta 1945. Foto: Wikipedia

Tistega leta so Nobelovo nagrado podelili jugoslovanskemu književniku in diplomatu Ivu Andiću za roman Most na Drini, o katerem je žirija zapisala, da nagrajujejo 'epsko moč, s katero je ujel teme in upodobil človeške usode, najdene v zgodovini njegove države', poroča BBC. Edini dobitnik Nobelove nagrade za književnost s področja nekdanje Jugoslavije, danes pa si ga 'lastijo' tako Srbi kot Hrvati, je bil nagrajen tudi za celotno dotedanje delo na 'zgodovini enega naroda'.
Dokumenti, ki jih je za švedski časopis Sydsvenska Dagbladet, raziskal novinar Andreas Ekström, obsegajo med drugim seznam kakšnih 50 pisateljev, ki so jih tistega leta za nagrado, kot je to v navadi, nominirali akademiki, dotedanji lavreati in drugi, zapis pa je dopolnjen s komentarji članov žirije. Utemeljitve izbora nikoli ne razkrijejo javnosti, zato pa po 50 letih odprejo arhiv in omogočijo dostop do seznama nominirancev s pripisanimi komentarji žirije za ustrezajoče leto.
Koga vse je 'premagal' Ivo Andrić?
'Za las' je nagrada ušla Grahamu Greenu, avtorju del Brighton Rock, Our Man in Havana in Burnt-Out Case , ki je bil druga izbira žirije, na tretje mesto pa so postavili Karen Blixen, dansko pisateljico znanega romana Moja Afrika, po katerem so več kot dvajset let pozneje posneli istoimenski film. Na seznamu so še E. M. Forster, Lawrence Durrell, John Steinbeck, ki se je nobelovcem pridružil leto pozneje, in Robert Frost. Forsterja in Frosta, tedaj oba v svojih osemdesetih letih, žirija ni upoštevala zaradi visoke starost, nekaj, kar danes ni več 'kriterij' izbora, če upoštevamo, da je leta 2007 nagrado prejela 87-letna Doris Lessing. O Forsterju pa je član žirije Anders Österling še zapisal, da je 'senca sebe pred leti, ki je že dolgo tega izgubil duhovno zdravje.
Ekström, ki se v dokumente podeljevanja Nobelove nagrade poglablja zadnjih pet let, je za Guardian povedal, da je tokrat prvič med predlaganimi kandidati naletel na Tolkienovo ime. Že res, da je britanski stvaritelj Srednjega sveta prodal milijone izvodov svojih del po vsem svetu in je avtor najbolj priljubljene britanske knjige, vendar pa je bilo po mnenju Nobelove žirije njegovo pisanje zgolj povprečno. Tolkienova proza, kot je zapisal član žirije Österling, ni primerljiva s pripovedništvom najvišjega kova.
Nekoč 50, danes po 300 predlaganih imen
"Danes imamo po 300 nominacij vsako leto, v tistih časih jih je bilo tam nekje 50," pojasnjuje Ekström, ki dodaja, da ne more nihče sugerirati zmagovalca. Švedska akademija povabi akademije, nekdanje zmagovalce in predstavnike določenih ustanov, da nominirajo avtorje, ki menijo, da si nagrado zaslužijo. Podobno je pred nekaj leti za nagrado Univerza v Ljubljani na pobudo filozofske fakultete nominirala tržaškega pisatelja Borisa Pahorja.