Založba Mladinska knjiga je osrednja slovenska založba, ki je v sedmih desetletjih izdala 100 milijonov knjig. Trenutno ima približno 300 zaposlenih, pod njeno okrilje sodi tudi Cankarjeva založba. Lani je na dražbi 51,2-odstotni delež Mladinske knjige kupila založba Učila International, ki pa nato ni poravnala kupnine. Foto: BoBo
Založba Mladinska knjiga je osrednja slovenska založba, ki je v sedmih desetletjih izdala 100 milijonov knjig. Trenutno ima približno 300 zaposlenih, pod njeno okrilje sodi tudi Cankarjeva založba. Lani je na dražbi 51,2-odstotni delež Mladinske knjige kupila založba Učila International, ki pa nato ni poravnala kupnine. Foto: BoBo
Prvi slovenski prevod (in doslej edini) Pike Nogavičke je nastal po nemški predlogi, zdaj pa bomo dobili tudi prevod švedskega izvirnika. Poleg Pike pa je prevajalka Nada Grošelj prevedla tudi prvo knjigo Tove Jansson Mumini in velika povodenj. Foto: Mladinska knjiga

Kot pravi glavni urednik Bojan Švigelj, založba Mladinska knjiga ob svojem jubileju, ki je mimogrede tudi jubilej revije Ciciban, letos pripravlja enako število izdanih knjig kot lani; sedem jubilejnih izdaj, dvesto leposlovnih knjig in stopetdeset priročnikov, poleg tega pa se bodo na policah znašli tudi novi učbeniki.

Osvežena Pika Nogavička in Izbrana dela Roze
Po besedah glavnega urednika leposlovja (kjer se združujejo tako otroške, mladinske kot odrasle knjige) Andreja Ilca bodo najmlajši bralci in njihovi starši letos lahko prebirali nov prevod ene najbolj znanih otroških junakinj Pike Nogavičke. Pika Nogavička je prvič v slovenskem jeziku izšla prav leta 1945, kar pa pomeni, da je v 70. letih prevod iz nemščine Kristine Brenkove postal zastarel in bil potreben osvežitve. Avtorica novega prevoda Nada Grošelj, tokrat iz švedskega izvirnika, je pri svojem delu upoštevala že ustaljene značilnosti prvega prevoda (med drugim ohranja tudi ponekod sporno poimenovanje zamorski kralj), obenem pa je v svoj prevod vključila tudi nove vpeljanke iz dramatizacije Andreja Rozmana - Roze, ki je več kot deset let polnila dvorano Mladinskega gledališča.

Andrej Rozman - Roza pa letos praznuje 60 let, kar je tudi povod, da bo v zbirki Kondor izšel prerez njegovega pesniškega, proznega in dramskega ustvarjanja, ki nosi delovni naslov Izbrano delo.

Domišljije poln ringarajasvet
Ob 70-letnici Cicibana bo izšla knjiga Medvedi in medvedki – 70 medvedjih pesmic, pravljic in ugank za Cicibanov 70. rojstni dan, ob 40-letnici slikanice Maček Muri Kajetana Koviča in Jelke Reichman pripravljajo več izdelkov, od družabnih iger do plišastih igrač. Ob 80-letnici rojstva Mire Voglar bo izšla glasbena slikanica Sij, sončece sij, ob 90-letnici rojstva Janeza Bitenca pa glasbena slikanica Metuljček Cekinček. Med drugim pa pripravljajo tudi antološko izdajo dosedanjega opusa otroške pesnice Anje Štefan pod naslovom Svet je kakor ringaraja, ki jo bodo spremljali tudi zgoščenka Boštjana Gombača, novo delo Lile Prap ter prva knjiga o muminih Tove Jansson Mumini in velika povodenj.

Domače novosti
Ob 90. rojstnem dnevu Cirila Zlobca pri Mladinski knjigi pripravljajo zbirko njegove erotične poezije v avtorjevem izboru Ljubezen – čudež duše in telesa s spremno besedo Ive Svetina in risbami Metke Kraševec. Zlobčeva erotična poezija je pravzaprav neke vrste unikum, saj so vse njegove tovrstne pesmi posvečene ženi. Poleg Zlobca pa bomo lahko brali še Aleša Štegra, Janeza Kajzerja, Ferija Lainščka, basista Big Foot Mame Alena Steržaja, Manco Košir in prvenec Jureta Jakoba.

Še eden iz skandinavskih vrst in druge tuje uspešnice
Kot ena izmed najzanimivejših novosti pa je prevod prve knjige Mojega boja norveškega pisatelja Karla Oveja Knausgaarda, ki pozornost vzbuja že samo s svojim naslovom, o njegovem delu pa zgovorno priča tudi to, da so na Norveškem uvedli t. i. dan brez Knausgaarda, kar pomeni, da je to dan, ko se o njem in njegovih knjigah ne pogovarja. Gre za obsežno avtobiografijo (približno 3.600 strani) v šestih delih, ki brezkompromisno zajema iz avtorjevega življenja in ga nič ne olepšuje kot tudi ne olepšuje zgodb drugih družinskih članov. Kot je bilo zapisano v tujih medijih, je Knausgaard prebil zvočni zid avtobiografskega romana.

Poleg Knausgaarda pa na police prihaja tudi nov roman Gillian Flynn, ki je zaslovela s pred kratkim ekranizirano uspešnico Ni je več Ostri predmeti o mladi novinarki in njenih bolečinah iz otroštva, ki se srečajo s sedanjostjo. Prav tako med zanimivejše novosti sodijo tudi svetovna uspešnica francoskega ekonomista Thomasa Pikettyja Kapital v 21. stoletju, ki je pritegnila pozornost strokovne javnosti, politikov, pa tudi običajnih bralcev, saj je sprožila razpravo o socialni, ekonomski in politični nestabilnosti kapitalizma, zadnji roman Harukija Murakamija Brezbarvni Tsukuru Tazaki in njegova leta romanja, Črnina in srebro Paola Giordana, avtorja Samotnosti praštevil in pa To se vse spremeni Naomi Klein, znane po Doktrini šoka.

Priročniki in učbeniki
Med priročniki po besedah Tatjane Cestnik načrtujejo 150 naslovov. Letos bodo izdali tudi zadnjo iz triptiha razkošnih likovnih monografij, v katerem sta že izšli monografiji Leonarda da Vincija in Michelangela; posvečena bo Rafaelu. Ob letošnji 70-letnici konca druge svetovne vojne pa bo izšla knjiga 2. svetovna vojna Richarda Holmesa. Vodja uredništva učbenikov Alenka Kepic Mohar je med drugim izpostavila knjigo Ranka Rajovića Kako z igro uspešno razvijati IQ otroka od 4. do 8. leta starosti in dve deli s področja pedagogike montessori.