Knjige
Mladinska besedila Svetlane Makarovič so postala del sodobne klasike in mladinskega kanona ter imajo posebno mesto v zgodovini slovenske mladinske književnosti. Prešernovo nagrado za pesniški opus je dobila leta 2000, a je nagrado simbolno zavrnila. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler
       V prejšnjem sistemu nisem nikoli pisala partizanskega kiča kot nekateri, ki danes pišejo katoliški kič, ampak to se mene ne tiče. Jaz grem svojo pot in moram biti vedno sama sebi podobna, ker je prva dolžnost človeka, da je vreden samega sebe in svojih talentov.       
 Svetlana Makarovič
Kostja Gatnik je lani dobil Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Foto: MMC RTV SLO
       Dobro je, da drugi v nečem, kar človek počne, najdejo vsaj malo veselja, če že ne koristi.       
 Kostja Gatnik

Dodaj v

Levstikova nagrada za življenjsko delo Makarovičevi in Gatniku

Nagrada Mladinske knjige za otroško in mladinsko književnost
7. junij 2011 ob 13:13,
zadnji poseg: 7. junij 2011 ob 13:24
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Levstikovi nagradi za življenjsko delo prejmeta Svetlana Makarovič za pisateljski in Kostja Gatnik za ilustratorski opus. Za dosežke v zadnjih dveh letih sta nagrajena Majda Koren in Damijan Stepančič.

Levstikovo nagrado, ki jo založba Mladinska knjiga podeljuje od leta 1949 za dosežke na področju otroške in mladinske književnosti avtorjem, ki objavljajo pri tej založbi, je za izvirno besedilo prejela Majda Koren za knjigo Mici iz 2. a, za izvirne ilustracije v knjigi Zgodba o sidru pa Damijan Stepančič.

Svetlana Makarovič ne odstopa od svoje biti
Makarovičeva se je že s prvo zbirko pravljic za otroke in mladino Miška spi predstavila kot zrela in suverena pripovednica. Prav za to knjigo je leta 1973 prejela malo Levstikovo nagrado. Prejela jo je tudi leta 1975 za nabor knjig, med katerimi je bila tudi letos na novo izdana Pekarna Mišmaš. Makarovičeva je po mnenju komisije z zanjo značilnim slogom slovensko mladinsko književnost obogatila z izvirno različico sodobne živalske pravljice, po kakovosti povsem primerljive z najvišjimi svetovnimi dosežki.

Po razglasitvi nagrade je Makarovičeva povedala, da ostaja vselej ista oseba, isti avtor in da prav tako njena literatura ne pozna kakšnih posebnih odstopov. "V prejšnjem sistemu nisem nikoli pisala partizanskega kiča kot nekateri, ki danes pišejo katoliški kič, ampak to se mene ne tiče. Jaz grem svojo pot in moram biti vedno sama sebi podobna, ker je prva dolžnost človeka, da je vreden samega sebe in svojih talentov," je dodala.

Kostja Gatnik se ne drži kalupa
Gatnika, ki je Levstikovo nagrado za izvirne ilustracije prejel že leta 1982, z Mladinsko knjigo povezuje na desetine knjig, za katere je prispeval ilustracije. Številna dela ga postavljajo za enega izmed stebrov slovenske ilustratorske tradicije. "A ko omenjamo tradicijo, pri Gatniku nikakor ni mišljeno prostovoljno utapljanje v njenih kanonih, temveč in predvsem aktivno spreminjanje in širjenje njenih meja," piše v utemeljitvi nagrade.

Priznani likovnik nagrado jemlje kot priznanje za svoje dozdajšnje delo. "Dobro je, da drugi v nečem, kar človek počne, najdejo vsaj malo veselja, če že ne koristi," je Gatnik, ki je lani prejel tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo, povedal po razglasitvi. Povedal je še, da se pri svojem delu ne drži kalupa in da vsako stvar zagrabi in rešuje po svoje.

Korenova je nagrado za izvirno besedilo prejela za knjigo Mici iz 2. a. Komisijo je prepričala enotnost in nesporna literarna kakovost 20 zgodb, v katerih avtorica prepričljivo izrisuje šolski vsakdanjik. Nekatere zgodbe preprosto predstavijo otroške vragolije, a hkrati ponujajo uvid v otroško psihologijo in resničen vzrok za otrokovo ravnanje, v drugih pa se izrisujejo skrbi in strahovi najmlajših.

Izvirne ilustracije Stepančiča v slikanici Zgodba o sidru so po mnenju komisije polne umetniške zrelosti in avtonomnosti. "Stepančič je pred nas postavil nadvse izvirno slikanico, v kateri brez besed, le s prepričljivimi barvnimi podobami, pripoveduje nenavadno zgodbo o sidru sredi Ljubljane. Upodobitve so umeščene v prepoznavno urbano strukturo našega starega mesta, vendar domišljijsko preobražene," piše v utemeljitvi nagrade.

Levstikove nagrade založbe Mladinska knjiga so bile prve založniške nagrade v povojnem obdobju, ustanovljene predvsem z namenom, da bi spodbujale slovenske književnike, slikarje in znanstvenike k ustvarjanju za mlade bralce. Prvič so jih podelili leta 1949 in jih nato prihodnjih 40 let vsako leto podeljevali pesnikom in pisateljem, ilustratorjem in avtorjem poljudnoznanstvenih del za izvirne stvaritve, ki so bile po mnenju strokovnih žirij najboljši dosežki v ustvarjanju knjig ter so izšle pri Mladinski knjigi. Od leta 1989 jih podeljujejo bienalno.

Slavnostna podelitev Levstikovih nagrad bo drevi ob 19.00 na vrtu gostilne Pri Koširju.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
aklej
# 07.06.2011 ob 13:48
Svetlana Makarovič!

Tvoja dela vsa slovenija obožuje. Vsi poznamo in imamo sila radi pekarno miš maš in naš maček Muri... Pa še in še....

Čestitam!

Ampak Svetlana, zaboga ne se ukvarjat s politiko, hodit na neka soočenja in dajat politične izjave..... Brez veze! Vedno je približno pol takih, ki ti dajo prav in pol ki so proti.
Talent, kot ga imaš ti, izkoristi za vse lepo in nam pripoveduj na svoj način lepe stvari, da vsaj malo uidemo na trenutke iz realnosti. Ne pa da sediš s stanovnikom in še drugimi starci v studiu in z njimi debatiraš!
Oton Župančič
# 07.06.2011 ob 13:37
Gatnik je naredil fenomenalne ilustracije za Svetlanino Pekarno Mišmaš- in tudi sicer je velik mojster :)
goldhorn
# 07.06.2011 ob 13:46
Makarovička je dobila plačilo za njene agitacije na zadnjih borčevskih proslavah.
Untamle
# 07.06.2011 ob 13:28
Gatnikovih del ne poznam, obožujem pa Svetlanina.
Absolutno več kot zasluženo!
Upam da nagrado tokrat sprejme :).
help
# 07.06.2011 ob 21:21
Pa saj Makarevičeva v resnici ne sovraži otrok, to ji stalno podtikajo. Sovraži pa razvajene male sadistke, tiste, ki uživajo v mučenju živali in drug drugega in ki so ravno plod vzgoje zgoraj omenjenih slovenceljnov. In sovraži jih z vso pravico. Jbg. vsak ma svoj stil, nekdo se rad pretvarja, da je vse okrog njega v redu in pozitivno, drugi pač ne morejo biti tiho..
Oton Župančič
# 07.06.2011 ob 13:14
Iskrene čestitke :)
Aeda
# 07.06.2011 ob 22:13
Nekaterim komentatorjem pač ni nič jasno; jezijo se na OGLEDALO (ki jim ga drži Svetlana Makarovič), ker jim slika v njem ni všeč. Naj se spomnijo na to, da je ogledalo nastavljal tudi Ivan Cankar (Blatni dol, Martin Kačur!). Pa še marsikateri slovenski mojster literature, o katerem ste se učili v šoli. In tudi s politiko so se ukvarjali - tako, kot nekateri mojstri besede danes.
Opaziti je, da nekateri bolj cenite izdajstvo, kot pogum, na žalost.
Iskrene čestitke obema nagrajencema.
rea list
# 07.06.2011 ob 17:32
Za 2 jurja € penzije preveč pljuva po njenih "slovenceljnih", to so tisti državljani, ki fesjt švicajo da si prigarajo plačo in dajo pol državi za plače v javni sektor in za penzije tistim, ki niso nikoli toliko prispevali v vrečo kolikor bodo iz nje prejeli.

Veliko slovenceljnom (tole je pa zares težko sklanjati;) so njene pravljice zelo všeč, pol morajo pa še požret njene vulgarne žalitve in to vsekakor ne paše v kontekst pravljic. Preveč pravljic in premalo realnosti!

Tako jaz čutim Svetlano!
Katja123
# 08.06.2011 ob 02:43
@aklej - Maček Muri ni delo Svetlane Makarovič, temveč Kajetana Koviča.

Za vse ostale, ki imajo "malomeščansko" mnenje o Svetlani Makarovič - kaj ima to veze, kaj pa to vpliva na vaša življenja. Njene pravljice so res vrhunske (moja najljubša otroška knjiga je Kosovirja na leteči žlici). Glede na to, da je članek o nagradi za literarna dela, zakaj se je treba vtikati v banalnosti, ki niso povezane z njenim delom. Zame sta Svetlana in Kostja osebi, ki sta mi polepšala otroštvo in spodbudila domišljijsko razmišljanje.

Obema iskreno čestitam, ker si zaslužita!
WWW@.com
# 07.06.2011 ob 14:54
Čestitke obema ...!!
igorak
# 12.06.2011 ob 20:48
Svetlana si zasluži nagrado - ne samo zaradi literarnega opusa, temveč tudi zaradi osebnosti, kakršna je. Bravo Svetlana!
help
# 07.06.2011 ob 18:29
rea list
In zakaj si se ti prepoznal/-a v pojmu "slovenceljn"? S tem je namreč mišljen nekdo, ki je ponosen na svojo omejenost, ne pa neka nacionalna oznaka.
Vanek
# 07.06.2011 ob 17:35
A te nagrade pa ne bo zavrnila?
komsomolec
# 07.06.2011 ob 16:10
Bravo! Oba sta vrhunska umetnika!
espero
# 07.06.2011 ob 15:20
Vse čestitke.! Prej ali slej se jima družba zahvaljuje za vse kar sta storila dobrega na svojem področju. Vesel sem da sta dobila to priznanje , saj se spomnim veselih obrazom mamic pri kupovanju knjig za otroke z hudomušnimi naslovi in vsebino g. Makarovičeve in ilustracij g .Gatnika. Obema želim vse naj še naprej...!
WWW@.com
# 07.06.2011 ob 19:26
rea list@
Ja pa res...a si se prepoznal v "slovenceljnih"...vse kar mislim jaz,ona pove na glas ...še enkrat,hvala ti za vse Svetlana !!!
rea list
# 07.06.2011 ob 18:40
@help

če bi ti otroke vzgajal tako da bi se iz njih norčeval in jih zasmehoval, bi zrasel še v večjega bednika. Spraviti ljudi na višji nivo zavedanja se pravi iz omejenosti - zato so potrebne pozitivne spodbude, videti v narodu tisto lepo, da se še bolj okrepi.

To bi pričakoval od nekega intelektualca, pisatelja pravljic, prejemnika nagrad, državne časti, od nekoga, ki prejema visoko penzijo od tistih omejenih slovenceljnov za lepo delo.

Nekateri smo omejeni od posledic prejšnjega režima in ta gospa ga še zdaj včasih javno poveličuje, ob enem pa pljuva po omejencih- kako protislovno.
Paulaner
# 07.06.2011 ob 15:14
Čestitke obema, še posebej Svetlani. Bi ji pa svetoval naj pusti politiko pri miru,
ker ji čisto nič ne paše oz. ji gre dosti bolje na njenem področju.
ideja
# 08.06.2011 ob 09:27
Toliko gneva kot je v zadnjih letih na mene in tebe - na 'Slovencelne' - izlila Makarovičeva, ga ni nihče drug. Si zato zasluži nagrado?!
michael25
# 07.06.2011 ob 19:35
"slovenceljni" ceci makarović plačujejo penzijo, ki jo ni zaslužila s svojim delom...
debelinko
# 07.06.2011 ob 14:05
Vso čast Gatniku.
Makarovičeva pa ves čas povzdviguje sama sebe, se razglaša za elito nad nami v vseh, ne samo v umetniškem smislu in se nasploh samo hvali in dela norca iz nas, ki smo zanjo preveč meščanski, nestrpni, zaplankani, skratka "Slovenčki". Tista njena zavrnitev Prešernove nagrade je postavila na glavo vse za kar se ima sama, pokazala jo je kakršna je - tudi ona je nestrpna,.. Potem je nekako v tolažbo izsilila nagrado s strani predsednika republike in nič je ni bilo sram.Prav tako je ni sram pobirati tantiem od knjig, ki jih kupujeo ti, z njene strani tako zaničevani "Slovenčki".
Dosti je imam, in njenih napotkov, ki jih deli o vsem in povsod. Mogoče pa je cesar vendarle nag.
Kazalo