Alenki Sottler so nagrado prinesle ilustracije, s katerimi je pospremila starodavno zgodbo Pepelke. Foto: Alenka Sottler
Alenki Sottler so nagrado prinesle ilustracije, s katerimi je pospremila starodavno zgodbo Pepelke. Foto: Alenka Sottler
Niko Grafenauer
Grafenauer je otrokom postregel z edinstvenim opusom zgodb. Foto: RTV SLO
Marjan Manček
Mančkove ilustracije zaznamujejo lahkotne, enostavne risbe in preproste barve. Foto: RTV SLO

Nagrado za izvirno leposlovno delo je tokrat prejela pisateljica in pravljičarka Anja Štefan za knjigo Kotiček na koncu sveta, s svojimi ilustracijami v Pepelki je najbolj prepričala Alenka Sottler, nagrado za življenjsko delo pa so podelili pesniku Niku Grafenauerju in ilustratorju Marjanu Mančku.

Nagrade, ki jih Založba Mladinska knjiga podeljuje od leta 1949, so nagrajencem izročili v gostilni Pri Koširju v Tacnu. Nagrada za življenjsko delo dobitnikoma prinesel 3.500 evrov, nagrada za izvirno leposlovno delo in izvirno slikanico pa 2000 evrov.

Avtor arhetipskega slovenskega otroškega junaka
Dobitnika nagrade za življenjsko delo je izbirala žirija, ki ji je predsedoval urednik Mladinske knjige Andrej Ilc. V svoji pojasnitvi je o Grafenauerju zapisala, da gre za enega najboljših sodobnih pesnikov, ki je tudi za otroke ustvaril edinstven opus, ki izstopa po svoji neverjetni sklenjenosti. Njegovega Pedenjpeda pa je Ilc označil za enega arhetipskih slovenskih otroških junakov.

Nikov uspešni sogovornik
Marjan Manček, ki je tudi ilustriral Pedenjpeda, je po mnenju žirije "eden boljših Nikovih sogovornikov". Ilustrator, ki je s svojimi karikaturami sprva bogatil stripe za časopise, je ilustriral veliko knjig, učbenikov in zgodb za otroške revije, posvečal pa se je tudi risanemu filmu. Žiranti so še poudarili, da je poleg lahkotne, enostavne risbe in preprostih barv humor njegovo najmočnejše izrazno sredstvo.

Ritmične zgodbe živalskih pravljic
Žirija, ki ji je predsedovala Neli Tomšič, je o Anji Štefan povedala, da avtorica v svojih besedilih obuja pravljičarsko tradicijo, ki je danes redka med knjižnimi platnicami. Njena besedila v sedmih živalskih pravljicah v delu Kotiček na koncu sveta so ponekod izjemno ritmična, vanje pa so povsem nevsiljivo vpete blage moralne poante in majhne modrosti.

Alenko Sottler je izbrala žirija, ki ji je predsedoval Miklavž Komelj. Ilustratorka je prepričala s Pepelko, ki jo je žirija označila za enega od vrhuncev njenega dosedanjega bogatega ilustratorskega opusa. Sottlerjevi je uspelo s poudarjanjem razdalj zgodovinskega časa, ki jih je vpisala v slikovno pripoved, starodavno pravljico narediti spet novo.