Larsson, ki je umrl v 50. letu, je napisal okoli 200 strani četrtega dela serije Millenium, vendar pa ne bodo vključeni v Lagercrantzev roman. Zgodba se bo še naprej vrtela okoli glavnih likov iz prejšnjih treh romanov: Lisbeth in Mikaela. Foto: Amazon
Larsson, ki je umrl v 50. letu, je napisal okoli 200 strani četrtega dela serije Millenium, vendar pa ne bodo vključeni v Lagercrantzev roman. Zgodba se bo še naprej vrtela okoli glavnih likov iz prejšnjih treh romanov: Lisbeth in Mikaela. Foto: Amazon
Larsson je umrl leta 2004 zaradi srčne kapi, star je bil 50 let. Njegovi trije romani, po katerih so posneli tudi filme, so dosegli 80 milijonov prodanih izvodov po vsem svetu. Trilogija Millennium je začela izhajati šele po Larssonovi smrti, tako da avtor sam nikoli ni užival v sadovih bajnega zaslužka.

Naslednja knjiga v franšizi Millenium, ki zgodbo o Lisbeth Salander in Mikaelu Blomqvistu nadaljuje kljub smrti avtorja prvih treh romanov, bo naslovljena Dekle v pajkovi mreži. Dekletu z zmajskim tatujem, Dekletu, ki se je igralo z ognjem in Dekletu, ki je dregnilo v osje gnezdo se bo na knjižnih policah 27. avgusta pridružil roman Dekle v pajkovi mreži; napisal ga je švedski novinar David Lagercrantz. Še zanimivost: v švedščini bo roman pravzaprav naslovljen Det som inte dödar oss, kar bi dobesedno pomenilo To, kar nas ne ubije.

Zaplet zgodbe, ki so ga odobrili Larssonovi zakoniti dediči, ostro spljuvala pa (z njimi na smrt sprta) pisateljeva dolgoletna partnerica Eva Gabrielsson, je bil vse do prejšnjega tedna strogo varovana skrivnost: Lagercrantz je roman natipkal na računalnik brez internetne povezave, natisnil en sam izvod in ga osebno dostavil založniku, od koder so pa ga spet osebno raznosili založbam po Evropi, ki bodo roman konec meseca izdale.

Britanska založba MacLehose Press je vsej tej skrivnostnosti prejšnji teden naredila konec z razkritjem prvih podrobnosti o zapletu četrtega romana; ta bo nadaljeval zgodbo o Lisbeth Salander in Mikaelu Blomkvistu, ki smo ju nazadnje srečali na koncu Dekleta, ki je dregnilo v osje gnezdo iz leta 2007.

Spogledovanje z umetno inteligenco
No, kljub koncu tistega romana "Lisbeth in Mikael že nekaj časa nista več v stiku", pravijo Britanci. Na začetku romana spoznamo uglednega švedskega znanstvenika, profesorja Balderja, ki stopi v stik z Blomkvistom in ga prosi, naj objavi njegovo zgodbo. "In zgodba je res grozljiva. Säpo, Švedska varnostna policija, mu je sicer ponudila varovanje, a Balder bi rad s tem, da javno spregovori, obvaroval tudi svoje življenjsko delo. Naredil je namreč ogromen napredek na področju umetne inteligence."

Pajki na lovu za Oso
Kmalu se izkaže, da je Balder sodeloval tudi s Salanderjevo. Hekerke, ki spet uporablja svoj stari vzdevek Osa, je skušala vdreti v NSA (ameriško Nacionalno varnostno agencijo) - "norost, ki jo spodbuja maščevanje, in ki bo za seboj potegnila vse mogoče posledice". Obenem je Lisbeth tudi tarča "neusmiljenih spletnih gangsterjev, ki si pravijo Pajki". "Brezvestnost te kriminalne zarote bo zanesla grozo na zasnežene ulice Stockholma, v srce ekipe Milleniuma ter v Salanderjevo in Blomkvista osebno."

Založniki obljubljajo, da je Lagercrantzovo pisanje "nabito z adrenalinom, briljantno razdelano in popolnoma zasvojljivo". Do danes so bralci po svetu pokupili že več kot 80 milijonov izvodov knjig iz trilogije Millenium.