Za ohranitev kopije v Veliki Britaniji se je odločil po tem, ko so jo oktobra lani pri dražbeni hiši Sotheby's prodali za 56.250 funtov.

Začasna prepoved izvoza je morebitnemu britanskemu zbiratelju
Začasna prepoved izvoza je morebitnemu britanskemu zbiratelju "kupila" čas do oktobra, da zbere potrebni denar. Foto: AP

Sodnikove opombe na robovih strani
Kopija romana je bila prej v lasti Laurencea Byrna, sodnika, ki je leta 1960 odločal v tožbi proti izdajatelju Penguin Books zaradi opisovanja spolnosti v knjigi, in vključuje opombe, ki sta jih skupaj z ženo Dorothy zapisala med sojenjem.

"Proces Ljubimca lady Chatterley je pritegnil pozornost javnosti leta 1960. To je bil prelomen trenutek v kulturni zgodovini, ko je viktorijanske ideale nadomestil sodobnejši pristop. Upam, da bo mogoče najti kupca, ki bo ta pomembni del zgodovine našega naroda obdržal v Združenem kraljestvu," je Ellis dejal v izjavi.

Knjiga je bila prvič objavljena leta 1928 v Italiji in nato leto pozneje v Franciji.

"Obsceno", a z literarno vrednostjo?
Založba Penguin Books je necenzurirano delo v Veliki Britaniji prvič objavila leta 1960, leto po tistem, ko je parlament sprejel zakon, ki pravi, da se obscena dela smejo objaviti le, če imajo literarno vrednost ali prispevajo k javnemu dobremu. Po zmagi na sodišču je Penguin Books prodal rekordnih dva milijona kopij.

Prepoved bo veljala do 9. avgusta, lahko pa jo bodo podaljšali do 9. oktobra v primeru "resne namere, da se zberejo sredstva za nakup knjige za priporočljivo ceno 56.250 funtov", je v izjavi zapisala britanska vlada.