Knjige
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 15 glasov Ocenite to novico!
Petra Varl: The Book of Serigraphs, 2010
Knjige umetnikov, ki jih je izdal Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., so uvrščene v številne pomembne mednarodne javne in zasebne zbirke, med drugim v zbirko newyorškega Muzeja moderne umetnosti (MoMA), zbirko Mednarodnega centra fotografije v New York, pariških CNEAI= in Centra Georges Pompidou, zbirko Muzeja moderne umetnosti Wasserburg in zbirko Univerze South End v Londonu. Foto: www.petravarl.com
Dejan Habicht
Dejan Habicht je fotograf, konceptualni umetnik in publicist; sodeloval je na številnih pomembnih mednarodnih razstavah in prireditvah sodobne vizualne umetnosti doma in v tujini. Uspešen je tudi v mediju knjige umetnika, kjer je izdal več edicij mdr.: 12 dolgočasnih pesmi, One Gasoline Station, Please, American Bar, Lesorezi, Končne postaje in 26 stages of erection. Foto: Zavod Parasite

Dodaj v

Metropolitanski muzej odkupil knjige slovenskih umetnikov

Izbor knjig odslej v redni zbirki
2. januar 2016 ob 14:50,
zadnji poseg: 2. januar 2016 ob 15:50
New York - MMC RTV SLO, STA

Metropolitanski muzej umetnosti iz New Yorka je odkupil izbor knjig slovenskih umetnikov, ki jih je v zadnjih letih izdal Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. Zbirka muzeja je bogatejša za knjige umetnikov Petre Varl, Tadeja Pogačarja, Dejana Habichta, Tanje Lažetić in Zore Stančič.

Muzej je odkupil knjige Drawings Varlove, Pogačarjeve knjige OHO Reunion, Home Stories, Twenty-Eight Cakes, Various Small Pieces of Trash, P.A.R.A.S.I.T.E. Public Sculpture in Tito Times Thirty (naked), Habichtovo knjigo 26 Stages of Erection, knjigo Lažetićeve Coloured People in Black and White in knjigo Stančičeve Nothing Special.

Poleg naštetega je med drugim odkupil še knjigo CODE:RED (2011), knjigo The Renaming Machine/The Boo (2010), knjigo Temporary Yours (1995-2015) Dana Perjovschija in publikacijo, ki jo je izdala berlinska založba Archive Books, The Art of Tadej Pogačar. From Institutional Parasitism to Reverse Recuperation, Agency and Solidarity, so sporočili iz Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E.

Prijatelji s knjigami
Kot so še sporočili, so se tudi udeležili sejma knjig umetnikov in umetniških publikacij Friends with Books v Berlinu, ki se je končal pred nekaj tedni. Sejem je bil tokrat prvič na ogled v Muzeju za sodobno umetnost - Hamburger Bahnhof. Ponudil je tudi pester spremljevalni program s številnimi predavanji, performansi, javnimi pogovori, okroglimi mizami ter predstavitvami avtorjev, umetnikov in založnikov.

Po svetovnih zbirkah
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. in Galerija P74 sta sicer zadnjih sedem let redna gosta mednarodnih umetnostnih sejmov ter sejmov knjig umetnikov in umetniških publikacij v New Yorku, Los Angelesu, Parizu, Berlinu in Bruslju. Knjige umetnikov, ki jih je izdal Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., so uvrščene v številne pomembne mednarodne javne in zasebne zbirke, med drugim v zbirko newyorškega Muzeja moderne umetnosti (MoMA), zbirko Mednarodnega centra fotografije v New York, pariških CNEAI= in Centra Georges Pompidou, zbirko Muzeja moderne umetnosti Wasserburg in zbirko Univerze South End v Londonu.

Galerija P74 na mednarodnih umetnostnih sejmih zastopa umetnice in umetnike Tomaža Furlana, Dejana Habichta, Polonco Lovšin, Uroša Potočnika, Tadeja Pogačarja, Jožeta Baršija in Small but dangers. Poleg tega sodeluje s pomembnimi vizualnimi umetniki iz regije Sanjo Iveković, Daliborjem Martinisom, Mladenom Stilinovićem in Balintom Szombathyjem.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
kava z mlekom
# 03.01.2016 ob 10:19
@zofija1 - Sploh ni potrebno! Drawings Petre Varl, ki so jo odkupili v Metropolitan Museum imam doma, kupila sem jo pred časom na razstavi nekega drugega umetnika, ki je bil tudi dobitnik OHO nagrade. Želim ti samo povedati, da se svet ne ustavi pred tvojim nosom. Za začetek si mogoče oglej razstavo ilustracij v Vodnikovi domačiji, da ne bo presenečenje, ko bo kdo izmed njih spet objavljal v New York Times-u.
Mikita
# 03.01.2016 ob 10:46
Res. Večina Slovencev sploh ne ve, kaj ima pred domačim pragom. Vedo edino, da je po tem treba pljuvati. Zakaj, pa ne vedo natančno. Mediji so Slovencem tako sprogramirali možgane, da tekajo v krogih, pa mislijo, da nenehno odkrivajo nov svet. Kako bo nekdo, ki gleda televizijo in mu za praznike možgane tri dni filajo s harmoniko, zmogel toliko širine, da se bo razgledal malo naookoli, tudi v "domači vasi" in našel nekaj, kar še ni prišlo v " New York", je pa tega vredno. Saj, pred leti sem bil deležen " inštrukcije" polizobražencev, ki so zatrjevali, da ne hodijo gledat raznih Mirojev in Picassojev, bolj sodobnih stvari pa sploh ne, saj njihov " mali" to nariše v petih minutah. Slovencem je umetnost največkrat dobro položen parket ali keramične ploščice, umetnik pa sosed, ki v prostem času prerisuje stare fotografije,,,
pateruros
# 03.01.2016 ob 09:10
Ne vem, zakaj komentirate, če nimate pojma, o čem govorite. Knjiga umetnika je:
https://en.wikipedia.org/wiki/Artist%27s
_book
zofija1
# 03.01.2016 ob 03:10
kava z mlekom: ne skrbi o tem, pač ne hodim po NY, Berlinu, Pragi, Dunaju ipd. , še manj pa po raznih "performansih zaprte umetniške scene."
Machete
# 02.01.2016 ob 19:58
Tudi sam jih ne poznam, vendar bi si želel zvedeti več. Za kakšne knjige gre, kakšna zbirka je to in kakšen namen je tega arhiviranja? Je to zgolj hrčkanje za literaturo s celega sveta, ali so v teh knjigah kakšne retrospektive, monografije z slikami umetnin ali so to kakšne redke izdaje itd.. ? Zakaj se gre pravzaprav, razen za tričetrt članka kratic?
povzetek
# 04.01.2016 ob 15:56
zofija1, poguglaj jih zdaj, če jih še ne poznaš. Mogoče ti bo kaj od njih zanimivo.
zofija1
# 03.01.2016 ob 16:55
@kava z mlekom: očitno se nisva razumela(razumeli), pa nič ne de. Lahko si misliš, kar si hočeš, a nobena "zahojena provinca" nisem. Me zanima, če znaš našteti vse Sonetne vence sonetnih vencev, pregledati razstavljene slike naših umetnikov v Milanu, ip., ipd. Nima smisla. S tem končujem najino polemiko!!!!
kava z mlekom
# 02.01.2016 ob 19:49
@zofija1 - to veliko (preveč) pove o tebi.
zofija1
# 02.01.2016 ob 17:58
Nikogar ne poznam.....
ABADON
# 02.01.2016 ob 19:47
Ja tocno to sem tudi sam pomislil. A ni zanimivo? Kaj naj to pove o domaci sceni, kjer se povsod pojavljajo ena in ista imena?
Kultura pri nas nikogar ne zanima, pa se lahko vip domaci umetniki pre*eravajo kakor jim pase...
Kazalo