Knjigi dogodivščin medveda Puja, Medved Pu in Hiša na Pujevem oglu, spadata med ključna dela leposlovja za otroke. Foto: Reuters
Knjigi dogodivščin medveda Puja, Medved Pu in Hiša na Pujevem oglu, spadata med ključna dela leposlovja za otroke. Foto: Reuters
false
Torta v slogu Dahlove Matilde je bila razstavljena na razstavi tort in peciva v Londonu lani oktobra. Foto: Reuters

Po podatkih britanske raziskave je najbolj priljubljen otroški oz. mladinski literarni junak medved Pu avtorja Alana Alexandra Milneja. Prehitel je celo Harryja Potterja pisateljice J. K. Rowling. Na tretje mesto angleških knjižnih likov se je uvrstila George iz zbirke Enid Blyton Pet prijateljev.

Na četrtem mestu je Bilbo Baggins iz romana J. R. R. Tolkiena Hobit, na peto mesto pa so Britanci uvrstili Matildo Roalda Dahla, ki bi letos dopolnil 100 let.

Prvi peterici sledijo Lucy iz Lewisovih Zgodb iz Narnije: Lev, čarovnica in omara, Maček v klobuku Dr. Seussa in rumeni psiček Piki Erica Hilla, je rezultate raziskave britanske agencije za branje navedel spletni Independent.

Pustolovci, prijatelji, podpora, da postaneš drugačen
V anketi, v kateri je sodelovalo 1.200 ljudi, jih je 45 odstotkov na vprašanje, zakaj so izbrali določen lik, odvrnilo, da zaradi njihove pustolovske narave. Več kot 35 odstotkov jih je menilo, da so jim pomagali, da so postali drugačni, 33 odstotkom pa so bili v otroštvu ali mladosti "kot dobri prijatelji".