Zbirka je v celoti vredna več kot 100 tisoč dolarjev, za spominke pa se lahko 4. junija potegujete v New Yorku. Foto: Reuters
Zbirka je v celoti vredna več kot 100 tisoč dolarjev, za spominke pa se lahko 4. junija potegujete v New Yorku. Foto: Reuters
Oštevilčene strani podpisanega rokopisa The Singularge Experience of Miss Anne Duffield, kar bo tudi verjetno najdražje prodani predmet na dražbi.
Risbica je naslovljena I Sat Belonely Down a Tree, Humbled Fat and Small (Osamljen sem sedel pod drevo, ponižan, debel in majhen). Foto: Reuters
www.christies.com
Kitara, na katero sta igrala John Lennon in George Harrison, je bila pred slabim letom dni prodana na dražbi za 408.000 dolarjev (318.000 evrov). Foto: Christie's

Zbirka, v kateri je vse od nekoherentnih opisov Lennonovega rodnega Liverpoola do satirične risbice National Health Cow, ki brije norce iz britanskega zdravstva, razkriva malo manj znano stran najslavnejšega Beatla, ki je v atentatu umrl že leta 1980. Risbice in rokopisi so del zbirke založnika Toma Maschlerja, ustanovitelja ugledne bookerjeve nagrade, ki je večino objavil že v dveh izdanih knjigah, In His Own Write (1964) in A Spaniard in the Works (1965). Vrednost zbirke You Might Well Arsk je - pred prodajo - ocenjena na okrog 800 tisoč dolarjev v skupnem seštevku; pod kladivo bo šlo 89 predmetov.

Dražba bo zaznamovala tudi 50. obletnico prvega nastopa Beatlov v Ameriki: leta 1964 so gostovali v šovu Eda Sullivana; gledalo jih je 73 milijonov Američanov in Beatli so bili od tistega hipa dalje tudi na drugi strani Atlantika ogromne zvezde.

Lennon v Čudežni deželi
Vse čačke in pesmice iz Maschlerjeve zbirke so nastale v šestdesetih, na samem vrhuncu beatlomanije. V enem izmed zapisov Lennon omenja tudi njihov prvi singel, Love Me Do iz leta 1962, piše sicer v zanj značilni latovščini: "The Beafles (a band) hab jud make a regord ... a song they whripe themselves called 'Lub Me Jew". "Vse skupaj je zelo podobno Alici v Čudežni deželi, kar je bila tudi ena izmed Lennonovih najljubših knjig iz otroštva; tudi pozneje jo je prebral vsaj enkrat na leto," vse skupaj v kontekst postavlja Philip Errington, ki je pri dražbeni hiši zadolžen za knjige in rokopise. "To je latovščina, izumetničen jezik - ampak obenem je duhovita vezana beseda."

Čisto vsi se glede literarne vrednosti Lennonovih zapiskov sicer ne bi strinjali. Leta 1964 je denimo konservativni poslanec Charles Curran v parlamentarni debati uporabil Lennonove besede, ko je skušal napasti britanski šolski sistem in raven splošne izobrazbe. "Lennon je, pomilovanja vredno, skoraj nepismen. Zdi se, kot da je pobral drobce Tennysona, Browninga in Roberta Louisa Stevensona, pri tem pa po radiu poslušal nogometno tekmo."

Detektiv ... Shamrock Wolmbs?
Eden izmed najdragocenejših kosov na dražbi je najbrž Lennonov rokopis kratke zgodbe iz leta 1965, ki velja za njegovo najdaljše znano prozno delo. The Singularge Experience of Miss Anne Duffield je parodija Sherlocka Holmesa, saj je Lennon leta 1964 med počitnicami na Tahitiju prebral več Doylovih romanov. V njegovi dogodivščini tako nastopata detektiv Shamrock Womlbs in njegov zvesti pribočnik, Doctored Whopper. Za devet strani rokopisa pričakujejo ceno približno 70 tisoč dolarjev. Zgodbico lahko v celoti (v angleščini) preberete tukaj.

Risbice niso nastale z mislijo na objavo
Maschler je, potem ko je leta 1962 naletel na risbice in pesmi, Lennona "ujel" v zaodrju in ga prepričal, da sta iz njih sestavila eno (in pozneje še drugo) knjigo. "Moral sem mu vliti dovolj samozavesti za objavo risb," se zdaj spominja založnik. "Imela sva drugačen odnos kot z drugimi avtorji, s katerimi sem delal."