Erri De Luca se, morda ne presenetljivo, ni udeležil podelitve nagrade za najslabši opis seksa v romanu. Foto: Reuters
Erri De Luca se, morda ne presenetljivo, ni udeležil podelitve nagrade za najslabši opis seksa v romanu. Foto: Reuters

Med pisatelji ne ravno zaželeno priznanje, ki ga vsako leto podeli The Literary Review, si je tokrat prislužil odlomek iz romana Dan pred srečo (Il giorno prima della felicità), v katerem 65-letni De Luca, sicer ugleden pisatelj, pesnik in prevajalec, ki je leta 2013 dobil evropsko nagrado literaturo in so ga pri italijanskem časniku Corriere della Serra leta 2009 označili za "pisatelja desetletja", opisuje intimno srečanje med svojim protagonistom, neapeljsko siroto, in skrivnostno žensko, ki jo je dotlej opazoval od daleč.

Takole piše med drugim (prevoda iz angleščine smo se za potrebe prispevka lotili sami, saj roman v slovenščino ni preveden, op. a.): "Bil sem njena igračka, ki jo je vrtela naokrog. Najini spolovili sta bili pripravljeni, zbrani v pričakovanju, a sta se komaj dotikali: kot baletnika, ki lebdita s špicami."

De Luci se podelitve nagrad, ki so jih izročili v londonskem klubu primernega imena In and Out (Not in ven), ni uspelo udeležiti, je pa v pisateljevem imenu čast sprejel njegov založnik, piše Guardian. Nagrado, ki se je pisatelji izogibajo že od leta 1993, so na pobudo takratnega urednika Literary Review Auberona Waugha ustanovili zato, da bi "pritegnili pozornost na slabo napisane, površne ali odvečne odlomke opisov seksa v sodobnem romanopisju".

Lani jo je dobil pevec Morrissey, ki je v svojem romanesknem prvencu List of The Lost opisoval "seksualno nasilno rotacijo" protagonistov.