Ostržka
Ostržka "častijo" marsikje. Tale kip stoji na Švedskem. Foto: EPA

Collodi je sicer živel v bližini vile v kraju Sesto Fiorentino, ki je danes eno od predmestij Firenc. Vilo je pogosto hodil občudovat. Ob njej je trata, poznana kot Polje čudežev, saj je vrtnar tam v 19. stoletju našel zakopane zlatnike. Collodi je to uporabil v knjigi: Ostržek na predlog premetenega lisjaka in mačka tam zakoplje zlatnike v upanju, da se bodo čez noč čudežno pomnožili. V knjigo je vključil še nekaj drugih bližnjih lokacij.

Vila sicer meri kar 32.000 kvadratnih metrov, obdajajo pa jo trije hektarji vrta. "Smo v središči Collodijevega popotovanja, tam, kjer je Ostržek nastal," pravi zgodovinar Giuseppe Garbarino. Po njegovih besedah je kraj sicer doslej obiskala le peščica navdušencev in nekaj skupin šolarjev, zato upa, da bo novi lastnik občudovalec Ostržka, ki bi lokacijo bolje promoviral.

Ostržek - le kdo ga ne pozna
Ob Collodijevi zgodbi o mizarju Pepetu, ki iz lesene klade izdela lutko, ki se ji nos podaljša vsakokrat, ko se zlaže, najbolj pa si želi, da bi se spremenila v pravega dečka, so vse od leta 1883 odraščale številne generacije. Doživela pa je tudi številne odrske in filmske priredbe.