Foto:
Foto:
Elfriede Jelinek velja v severni državi za kontroverzno osebnost.
Podpis letošnje Nobelove nagrajenke Elfriede Jelinek
Mnogi gledalci so usodo Elfriede Jelinek spoznali v filmu, posnetem po romanu Učiteljica klavirja.

Pisateljica je komisijo prepričala z "glasbenim tokom glasov in protiglasov v romanih in igrah, ki z izrednim navdušenjem razkrivajo absurdnost družbenih klišejev in njihovo moč podjarmljanja". Dela letošnje Nobelove nagrajenke so prevedena v 18 jezikov, imamo pa jih tudi že v slovenskem prevodu. Naši bralci lahko posežejo že po romanih Ljubimki in avtobiografski Učiteljici klavirja, po kateri so leta 2001 posneli tudi film. Prevedena je tudi njena drama Prebitek ni užitek.

Vsestranska umetnica
58-letna pisateljica se je rodila v Mürzzuschlagu očetu češko-židovskega porekla in materi z Dunaja.

Svojo umetniško kariero je začela na dunajskem glasbenem konservatoriju, kjer je študirala orgle, blokflavto in kompozicijo, leta 1964 pa se je posvetila študiju teatrologije in umetnostne zgodovine. Kljub temu glasbe ni zanemarila in njeno prvo skladbo Wenn die Sonne sinkt ist für Manche schön büroschluss je časopis Die Presse razglasil za najuspešnejšo skladbo leta.

Začetek s pesmimi, preboj z romani
V literarne kroge je leta 1967 vstopila s pesniško zbirko, preboj na nemškem knjižnem trgu pa ji je uspel leta 1975 z romanom Ljubimki in leta 1980 s Čudovitimi, čudovitimi časi. Prvo odrsko delo je napisala leta 1979, ko je dokončala delo Was geschah, nachdem Nora ihren Mann verlassen hatte oder Stützen der Gesellschaft. Med njena dramska dela pa sodijo tudi dela Clara S., Burgtheater, Krankheit oder Moderne Frauen in Wolken. Heim. Njena dela zaznamujejo nepopustljiva kritika moške in razredne družbe in obravnava nasilja, spolnosti in moči. V svoji domovini je Jelinkova kontroverzna osebnost, ki je med letoma 1974 in 1991 sodelovala v avstrijski komunistrični stranki.

Ženska zmagovalka po osmih letih
Po letu 1996, ko je nagrado prejela Wislawa Szymborska, je Elfriede Jelinek prva ženka, ki je osvojila Nobelovo nagrado za književnost, je Elfriede Jelinek prva ženska, ki je osvojila Nobelovo nagrado za književnost. Konkurente je premagala, čeprav je ni bilo na ožjem seznamu favoritov. Lansko nagrado za književnost je osvojil južnoafriški pisatelj J. M. Coetzee.

Polna vitrina nagrad
Nagrad je Jelinkova že vajena, saj jih osvaja že od leta 1969, ko je bila nagrajena na avstrijskem tednu mladinske kulture v Innsbrucku. Kasneje je osvajala še nagrade za drame, scenarije in romane, med drugim ima v svoji zbirki tudi nagrado avstrijske zvezne dežele Štajerske, naziv dramatika leta po izboru revije Theater heute, berlinsko dramsko nagrado, lani pa tudi nagrado Heinricha Heineja, ki jo podeljuje mesto Düsseldorf.

Nobelovo nagrado bodo Elfriede Jelinek podelili 10. decembra, vendar je že sporočila, da se podelitve zaradi bolezni ne bo udeležila. Nagrade izročijo vsako leto na obletnico smrti ustanovitelja sklada nagrad Alfreda Nobela.