Knjige

Poudarki

  • Napovedujejo tudi 124 novih leposlovnih izdaj
Nova Enciklopedija Slovenije bo pod imenom Slovenika zamenjala dosedanjo v posodobljeni in skrajšani različici - v dveh knjigah na 1600 straneh.
Nova Enciklopedija Slovenije bo pod imenom Slovenika zamenjala dozdajšnjo v posodobljeni in skrajšani različici - v dveh knjigah na 1.600 straneh.
Matjaž Schmidt Bratovščina sinjega galeba
V spomin na ilustratorja Matjaža Schmidta bo pri Mladinski knjigi izšel tudi ponatis Seliškarjeve Bratovščine sinjega galeba. Ilustracije, ki jih je Matjaž Schmidt narisal za knjigo Bratovščina Sinjega galeba, so sicer ostale nedokončane, a jih je bilo že mogoče videti na razstavi v Galeriji Sončnica.
Uredništvo stvarne literature bo med 106 novimi knjigami izdala tudi knjigo z zadnjimi spoznanji o Leonardu da Vinciju, geniju, ki s svojo umetniško in znanstveno zapuščino še po številnih stoletjih razvnema domišljijo ljudi. Foto: EPA

Dodaj v

Nova Enciklopedija Slovenije: osebna izkaznica države na 1.600 straneh

Ob 30-letnici smrti bo izšel album Edvarda Kocbeka
13. januar 2011 ob 19:45
Ljubljana - MMC RTV SLO

Letos bo založba Mladinska knjiga izdala posodobljeno in skrajšano Enciklopedijo Slovenije v dveh knjigah ter na 1.600 straneh.

Izšla bo pod naslovom Slovenika, predvidoma pred začetkom Slovenskega knjižnega sejma. Po besedah glavnega urednika založbe Mihe Kovača bo Slovenika največji zalogaj v tem letu, okrepili pa bodo tudi produkcijo domačega in prevodnega leposlovja, predvsem mladinskega, ter podelili novo knjižno nagrado.

Slovenika brez državne podpore
Vodja uredništva leksikalnega programa Tine Logar je povedal, da bo nova Enciklopedija Slovenije pokrivala vsa področja in bo najbolj celosten prikaz slovenskega naroda ter njegove domovine. Dodal je še, da "osebna izkaznica" Slovenije, ki nastaja ob 20-letnici obstoja države, ni bila deležna državne podpore.

Na področju leposlovja Mladinska knjiga načrtuje 124 novih izdaj, med drugim romane Vinka Möderndorferja, Ferija Lainščka in Jelke Ovaska ter med esejističnimi novostmi knjigi Aleša Bergerja in Poldeta Bibiča. Ob 30-letnici smrti Edvarda Kocbeka bo izšel Kocbekov album, ki bo še posebej osvetlil njegovo partizansko liriko.

V zbirki Roman bodo izšla dela Solar Iana McEwana, Služkinje Kathryn Stockett, Soba Emme Donoghue, Beatrice in Vergil Yanna Martela, Krvava obzorja Cormaca McCarthyja, Mračna plat ljubezni Rafika Schamija, Sibirska vzgoja Nicolaia Lilina, Srečni človek Arta Paasilinne, Vsakdo umira sam Hansa Fallade ter Dobri mož Jezus in prevarant Kristus Philipa Pullmana.

Kmalu elektronska knjiga?
Na področju otroškega in mladinskega leposlovja bodo izšla nova dela Tadeja Goloba, Amadee Kovič in Igorja Karlovška. Veliko bo novitet na "pravljičnem" področju: ilustrirane slovenske ljudske pravljice, izbor pravljic ob stoletnici rojstva Kristine Brenkove in najlepše pravljice z ilustracijami slovenskih avtorjev. V spomin na ilustratorja Matjaža Schmidta bo izšel tudi ponatis Seliškarjeve Bratovščine sinjega galeba.

Uredništvo stvarne literature predvideva 106 novih knjig, med drugim monografijo Beti Žerovc o slovenskih impresionistih, knjigo Janeza Bogataja o slovenskih šegah in navadah, veliko ilustrirano enciklopedijo o znanosti ter knjigo z zadnjimi spoznanji o Leonardu da Vinciju.

Letos bo Mladinska knjiga poleg bienalne Levstikove nagrade podelila tudi novo knjižno nagrado. V največji slovenski založbi se po Kovačevih besedah intenzivno posvečajo elektronski knjigi in tudi s testiranjem bralne naprave razmišljajo o tem, kako jo ponuditi na trgu.

B. Ti.
Prijavi napako
Komentarji
JackN
# 13.01.2011 ob 20:44
A ne bi raje Enciklopedijo Slovenije izdali na DVD-ju,
kdo bo imel dva metra knjig na polici.
Pa tudi cena bi bila veliko manjša, saj si jo navadni
državljani itak ne bodo mogli privoščiti.
MK je za časom, kdo bo iskal pojme po kazalu v knjigi,
ko lahko vtipkaš in takoj dobiš.
Tako pa na isti način kot Trubarjevih časih.
kopibrejk
# 14.01.2011 ob 00:10
Tako imenitna država bi si zaslužila tudi svoj globus. Tak za napihnit.
Skippy
# 13.01.2011 ob 22:20
DVD bi lahko izdali kot dopolnilo.

Preden prižgeš računalnik, odpreš program in vtipkaš geslo, si stvar že našel v knjigi.
erru
# 13.01.2011 ob 21:33
Men je sicer obvezno bolj všeč posedovat knjigo v fizični obliki... Vseeno pa bi bilo najbrž bolj smotrno, če imamo obširne volumne, enciklopedije, ipd., v prostorsko, stroškovno, ekološko optimizirani obliki...
pal
# 13.01.2011 ob 21:00
@JackN, se strinjam.
Woranc
# 13.01.2011 ob 20:48
Podpis.
RGB
# 14.01.2011 ob 00:56
Je Mladinski Knjigi sploh še dovoljeno poslovati? Nazadnje, kar se spomnim so imeli milo rečeno oderuško, nekorektno in zavajajočo poslovno prakso ... knjige meseca, zagotovljeni mercedesi, osebni prevzemi tisoč evrskih nagrad in še marsikaj.
lipi
# 19.03.2011 ob 08:13
http://mladinska.com/slovenika/domov
Kluzo
# 15.01.2011 ob 18:30
Krasno bi tudi bilo, če bi jo nekoliko posodobili tako, da bi delo pregledala strokovna komisija, ker je v njej kar nekaj pomembnih netočnosti.

Pa ne teh, ki so to skupaj spravili.
Nekdopac
# 13.01.2011 ob 21:24
Me prav zanima, kako so obdelali našo novejšo zgodovino ... maj saj v bistvu že vem :(
erazzem
# 14.01.2011 ob 07:40
Vodja uredništva leksikalnega programa Tine Logar je povedal, da bo nova Enciklopedija Slovenije pokrivala vsa področja in bo najbolj celosten prikaz slovenskega naroda ter njegove domovine. Dodal je še, da "osebna izkaznica" Slovenije, ki nastaja ob 20-letnici obstoja države, ni bila deležna državne podpore.

Fajn. Vse Slovenstvo se da stisnit v dve knjigi, na 1600 str.

:P
Kazalo