Utrinek z Bevkovega trga v času lanskega festivala. Nocoj ob 20.00 obdo na njem uradno odprli fotografsko razstavo Zapuščeni kraji, ki jo organizira Fotoklub Nova Gorica. Foto: Peter Mišič
Utrinek z Bevkovega trga v času lanskega festivala. Nocoj ob 20.00 obdo na njem uradno odprli fotografsko razstavo Zapuščeni kraji, ki jo organizira Fotoklub Nova Gorica. Foto: Peter Mišič
Morda poznate slavni fotografski projekt Humans of New York - pa ste vedeli, da obstaja tudi Humans of Nova Gorica? Zgodbe ljudi z vseh vetrov lahko spremljate na družbenih omrežjih. Foto: Humans of Nova Gorica (Instagram)
Bevkov trg (Nova Gorica)
V Novo Gorico letos prihaja cela vrsta uglednih gostov, med njimi letošnji Prešernov nagrajenec Aleš Berger, eden največjih živečih slovenskih pisateljev Boris Pahor, urednik in publicist Luka Novak ter etnolog Zmago Šmitek Foto: Peter Mišič
Boris Pahor
Čisto za konec pa bo Boris Pahor v pogovoru z Zdravkom Dušo govoril o potlačenem mestu, v katerem živi - Trstu. Foto: RTV SLO

Poleg prodaje knjig tokrat kar 20 slovenskih založb prinaša številne druge dogodke, od pogovornih do glasbenih večerov.

"Na mesto bomo pogledali skozi arhitekturo zgradb in podzemnih rovov, skozi glasbo, ki v mestih nastaja, skozi tujce v lastnem mestu, skozi spremembe uporabe mestnega prostora, ki vplivajo na način bivanja, po mestu se bomo sprehodili in nanj pogledali z drugačnimi očmi, ogledali si bomo ruševine mest, prav tako pa bomo tudi snemali šume in zvoke mesta ter z njimi ustvarjali zvočne pokrajine, ki bodo v današnjem vizualnem svetu poskušale ujeti tisto najbolj neulovljivo, a vseprisotno značilnost mesta - zvok," so o letošnjem programu festivala na nedavni novinarski konferenci povedali organizatorji.

Vstopnice v svetove drugih
V Mestu knjige so knjige tista osnova, okoli katerih se vse skupaj dogaja, so osnova za druženje in srečevanje. "Prek knjig nam avtorji sporočajo svoje zgodbe, ideje, misli in podobe. S knjigami vstopamo v svetove drugih, tako tistih, ki so že davno mrtvi, kot tistih, ki še živijo med nami," so še povedali o credu festivala.

Festival Mesto knjige bodo odprli z današnjim pogovorom o mestu skozi oči načrtovalca in prebivalca. Na okrogli mizi Mesto od modernizma do danes bodo od 19.00 mnenja pretresali Aleš Vodopivec, Marjan Hočevar in Marko Peterlin; pogovor bo povezoval Matevž Granda. Pred tem pa bodo odprli razstavo o izpraznjenih prostorih, ki so jo zasnovali skupaj s Fotoklubom Nova Gorica.

V soboto bodo z literarnim sprehodom po Gorici počastili 130-letnico rojstva največjega goriškega filozofa Carla Michelstaedterja, v ponedeljek pa s simpozijem 40-letnico smrti Dušana Pirjevca. Še isti dan bo na vrsti tudi prvi glasbeni del festivala z delavnico field recordinga, ki bo trajala ves festival.

V torek se bo začel knjižni sejem, ki ga bo v večernih urah počastil letošnji Prešernov nagrajenec Aleš Berger. Z njim se bo pogovarjal urednik in ultramaratonec Samo Rugelj.

Pogovori o življenju v mestih
V sredo bosta po popoldanskih džezovskih tonalitetah potekala dva pogovora - Peter Karba in Klemen Ploštajner bosta razpravljala o gentrifikaciji mest in vplivu ekonomije na uporabo prostora, zvečer pa bodo Ičo Vidmar, Miha Kozorog in Igor Bašin spregovorili o razmerjih med glasbo in mestom, kjer se glasba ustvarja in uprizarja.

Četrtkov program prinaša pogovor z antropologom Zmagom Šmitkom o arhitekturi duha - mandalah.

Ob koncu festivala se bo Luka Novak pogovarjal z Luko Lisjakom o podzemni železnici kot mestnim nezavednim. Čisto za konec pa bo Boris Pahor v pogovoru z Zdravkom Dušo govoril o potlačenem mestu, v katerem živi - Trstu.

Vsi dogodki so za obiskovalce brezplačni, več o njih pa so zapisali na spletni strani festivala. Po Kosovelovih besedah pričakujejo dober obisk, saj bodo posamezne dogodke ob morebitnem slabem vremenu prenesli v zaprte prostore.