Knjižni novosti Mladinske knjige. Foto: bukla.si
Knjižni novosti Mladinske knjige. Foto: bukla.si

Kot pravijo, gre za uspešnici, ki se na prvi pogled zdita ljubezenska romana, a se ponašata s precej kompleksnejšo tematiko: romana italijanske avtorice Margaret Mazzantini Novorojen in Ob tebi britanske pisateljice Jojo Moyes.

Zgodba o odnosu med invalidom in njegovim negovalcem je bila že večkrat podana tako v knjigah kot filmih, a Moyesova se je loteva na drugačen, svež način, pravi prevajalka romana Radojka Manfreda Modic. Knjiga z zgodbo o tetraplegiku Willu Traynorju in njegovi negovalki Louise Clark po njenih besedah ne bo nikogar pustila ravnodušnega. Roman med drugim odpira širša družbena vprašanja invalidnosti in evtanazije.

Delo Novorojen pa je po besedah prevajalke Anite Jadrić večplastno delo, ki se ga da brati kot ljubezenski, zgodovinski, psihološki ali vojni roman z elementi kriminalke. Čeprav je osnovna zgodba ljubezenska, pa je avtorica ne podaja na sladkoben način, saj se med drugim loti tudi problematike neplodnosti. V ospredju je zgodba Rimljanke Gemme, ki s sinom odide v Sarajevo, da bi poiskala njegovega očeta. A tam jo čaka osupljivo razkritje.

Veliki Gatsby spet na policah
V Mladinski knjigi so se poleg tega odločili za izdajo ponatisa knjige Veliki Gatsby. Kot pravijo, je razlog film, ki prihaja na velika platna. Tokratne adaptacije se je lotil avstralski režiser Baz Luhrmann.

Roman Veliki Gatsby je v prevodu Tomaža Metelka pri Mladinski knjigi izšel že leta 2007 v zbirki Veliki večni romani. Kot je takrat v spremni besedi zapisala Jerneja Petrič, ga je mogoče brati kot romantično zgodbo o neuslišani ljubezni, simbolno razmišljanje o ZDA v 20. letih preteklega stoletja s poudarkom na propadu velikega ameriškega sna ali pa kot avtorjevo kritiko togosti takratne ameriške družbe.