Eleanor Catton je roman začela pisati pri 25 letih, končala ga je, ko je bila stara 27, leto pozneje pa je postala najmlajša dobitnica nagrade man booker. Foto: EPA
Eleanor Catton je roman začela pisati pri 25 letih, končala ga je, ko je bila stara 27, leto pozneje pa je postala najmlajša dobitnica nagrade man booker. Foto: EPA
Eleanor Catton
Zgodba romana sledi Walterju Moodyju, ki se med novozelandsko zlato mrzlico v sredini 19. stoletja znajde v zapleteni mreži skrivnosti in zločinov. Foto: EPA
Eleanor Catton
Cattonova je šele druga avtorica z Nove Zelandije, ki je dobila to prestižno literarno nagrado. Foto: EPA

"The Luminaries je odličen roman. Struktura je izjemna, pripovedništvo pa zasvajajoče in čarobno v prikazovanju sveta pohlepa in zlata," dela ni mogel prehvaliti predsednik žirije Robert Macfarlane. 28-letna avtorica je ob prejemu na torkovi slovesnosti izrazila počaščenost in ponos, da živi v svetu, kjer biografski podatki ne vplivajo na to, kako nekdo bere literarno delo. Knjigo je pisateljica začela pisati pri 25 letih in jo končala dve leti pozneje. "Zrelost dela je opazna v čisto vsakem stavku. Presenetita te poznavanje in uravnovešenost," je o romanu še povedal Macfarlane.
Cattonova je šele druga avtorica, ki je Novi Zelandiji prinesla to prestižno nagrado. Novozelandski premier John Key je dejal, da gre za izjemno pomemben dosežek na svetovnem odru za nekoga z Nove Zelandije. "To bo dalo mladim Novozelandcem, ki se ukvarjajo z umetnostjo, izjemen zagon. Nagrada je poleg tega poklon neizpodbitni nadarjenosti in trdemu delu Cattonove," je sklenil.

Knjiga, ki je ni mogoče odložiti
Cattonova je ob prevzemu nagrade postavila še en rekord, njen 832 strani dolgi roman je namreč tudi najobsežnejše zmagovalno delo v 45-letni zgodovini podeljevanja nagrade. Zgodba je postavljena v leto 1866, ko se glavni protagonist Walter Moody nameni poiskat svojo srečo na nahajališče zlate. Tam naleti na skrivno srečanje dvanajstih mož, ki skušajo razvozlati niz nerešenih primerov. Moody je potegnjen v vrtinec skrivnosti, ki ga žiranti opisujejo kot "novozelandski Twin Peaks", roman, ki ga ne moreš odložiti. Žirija se je trikrat zakopala vanj in izkupiček je bil z vsakim novim branjem neverjeten, je dejal Macfarlane.
Prihodnje leto bo konkurenca večja
Nagrajenka je priznanje, vredno 60.000 evrov, prejela iz rok žene princa Charlesa, vojvodinje Cornwallske. Zadnjič so se za nagrado lahko potegovali le avtorji Commonwealtha ter Zimbabveja in Irske, prihodnje leto pa bodo v v igri vsi avtorji, ki so delo napisali v angleščini.
V ožjem izboru za bookerja so bili letos še Jim Crace, NoViolet Bulawayo, Jhumpa Lahiri, Ruth Ozeki in Colm Toibin.
Prva Novozelandka, ki je dobila nagrado, je Keri Hulme, ki je bila 1985 nagrajena za svoj edini roman The Bone People. Rekord najmlajšega nagrajenca je do zdaj pripadal Benu Okriju, ki je leta 1991 pri 32 letih slavil z romanom The Famished Road, med pisateljicami pa je bila najmlajša Kiran Desai, ki je bookerja prejela leta 2006 za roman The Inheritance of Loss.