Knjige
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 3 glasov Ocenite to novico!
Petra Kolmančič
Lansko Veronikino nagrado je prejela Petra Kolmančič za svojo peto pesniško zbirko P(l)ast za p(l)astjo, zlatnik poezije pa so podelili Tonetu Kuntnerju za obsežen pesniški opus in prispevek k slovenskemu jeziku in književnosti. Foto: BoBo
Gustav Januš
Edini slovenski avtor, ki je dobil Petrarcovo nagrado, eno najuglednejših evropskih literarnih nagrad za književnike in prevajalce, je ob neki priložnosti dejal, da je celo nekoliko ponosen, da so z umetnostjo prekoračili ozke koroške meje. Foto: www.kaerntner-schriftsteller.at

Dodaj v

Peterica pod vznožjem pesniškega parnasa

Nominiranci za Veronikino nagrado
27. julij 2015 ob 13:47,
zadnji poseg: 27. julij 2015 ob 15:37
Celje - MMC RTV SLO, STA

Veronikina nagrada, ki jo za najboljšo pesniško zbirko podeljujejo v Celju, ni le priznanje lavreatu, ampak tudi opomin ljudem, naj jeziku poezije, za katerega je v sodobnem svetu vedno manj prostora, vendarle prisluhnejo.

Za letošnjo Veronikino nagrado se bodo potegovale pesniške zbirke Vrt Mete Kušar, Relikvije dihanja Jana Krmelja, Ostani Nataše Velikonja, Sladke pogačice Toneta Škrjanca in Kaj smo, ko smo Cvetke Lipuš.

Podelitev nagrade bo 25. avgusta na Starem gradu v Celju. Obenem bodo pesniku, slikarju in uredniku Gustavu Janušu izročili zlatnik poezije.


Štiri stari znanci in eno novo ime
Izbrani pesnice in pesniki so doslej izdali že več pesniških knjig, med nominiranci pa je tudi Krmelj s prvencem Relikvije dihanja. Knjigo je izdal pri rosnih 19 letih.


V enem letu je izšlo 260 zbirk

Žirija, ki jo sestavljajo Primož Čučnik (predsednik), Darja Pavlič in Petra Vidali, je letos izbirala med okoli 260 izvirnimi zbirkami, ki so izšle v slovenskem jeziku v času od junija 2014 do vključno maja 2015. Žirija ni upoštevala zbirk za otroke in izborov pesmi.

Veronikino nagrado v vrednosti 4.000 evrov bruto podeljuje Mestna občina Celje; letos jo bodo podelili že devetnajstič.

Izbrana pesniška družba
Doslej so Veronikino nagrado prejeli Iztok Osojnik, Aleš Šteger, Josip Osti, Ciril Zlobec in Marjan Strojan, Milan Jesih, Miklavž Komelj, Milan Dekleva (dvakrat), Erika Vouk, Ivo Svetina, Ervin Fritz, Taja Kramberger in Tone Pavček, Jože Snoj, Andrej Medved, Barbara Korun, Primož Čučnik, Karlo Hmeljak ter Petra Kolmančič.

Na Zlobčev jubilej niso pozabili
Podelitev nagrade bodo z branjem poezije poleg nominirancev oblikovali še Januš, Marij Čuk in Robert Simonišek. Fit media, organizatorica in pobudnica Veronikine nagrade, pa bo na podelitvi javno voščila nestorju slovenske poezije Cirilu Zlobcu ob njegovi devetdesetletnici. Zlobec je bil prvi predsednik žirije za Veronikino nagrado, je tudi Veronikin lavreat in prejemnik zlatnika poezije.

Posebna gostja večera na celjskem Starem gradu bo pevka Nuška Drašček, ki bo v ambient Starega gradu ponesla poezijo šansonov.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo