Po svetu so prodali okoli 70 milijonov Forsythovih knjig, najnovejša, Seznam smrti, pa je na knjižne police prišla pred dvema letoma. Foto: AP
Po svetu so prodali okoli 70 milijonov Forsythovih knjig, najnovejša, Seznam smrti, pa je na knjižne police prišla pred dvema letoma. Foto: AP
Ekranizacija Operacije Šakal je bila leta 1974 nominirana za oskarja za najboljši film.

Njegovi zvesti bralci so to tako ali tako že prej sumili, saj je avtor Operacije Šakal v svojih knjigah izjemno prepričljivo opisoval vohunsko delo.

Forsyth je za britanski BBC povedal, da se je vse skupaj začelo med biafrsko vojno v Nigeriji, ko ga je obveščevalec prosil, da naj jim pove, kaj se dogaja v državljanski vojni, ki je trajala med letoma 1967 in 1970.

Resnica, ki so jo izpustili iz uradnih poročil
"Zadnje leto biafrske vojne sem pošiljal ... tako novinarske izdelke medijem kot tudi druga poročila novemu prijatelju,"
je pojasnil pisatelj. Takrat naj bi MI6 zanimalo, ali v vojni umira veliko otrok: "Zunanje ministrstvo je zanikalo umiranje otrok in zelo vestno so podpirali diktaturo v Lagosu. Prav zanimivo je, da je imel MI6 drugačen pogled."

Dodal je, da ni videl ničesar slabega v tem, da je obveščevalcem potrdil umiranje otrok v Biafri.

Ponudba, ki je ne moreš zavrniti ...
Pisatelj je še pojasnil, da za svoje delo ni bil nikoli plačan, ker je bilo v tistih letih zaradi hladne vojne precej prostovoljstva. "Zelo težko je bilo reči ne, če te je kdo prosil za uslugo."

V slovenščino so poleg Operacije Šakal prevedena še njegova dela Maščevalec, Seznam smrti, Afganistanec, Kobra in Zadeva Odessa.

Čeprav je z Operacijo Šakal leta 1971 poznal prepoznaven avtor in je dobil pogodbo za tri knjige, po Šakalu pa so posneli tudi uspešen film, je sprejemal naloge v Rodeziji, Južni Afriki in, na vrhuncu hladne vojne, v Vzhodni Nemčiji.

Verodostojni romani (a ne preveč)
MI6 naj bi se mu, pravi pisatelj, za opravljene naloge oddolžil s potrditvijo nekaterih delov njegovih poznejših del. Dobil je številko, na katero je moral poklicati: "Pošljite nam strani, ki jih bomo pregledali. Če bodo preveč občutljive, vas bomo zaprosili, da ne nadaljujete."

"Običajno so rekli: O. K., Freddie," se še spominja avtor.

Po svetu so prodali okoli 70 milijonov njegovih knjig, najnovejša, Seznam smrti, pa je na knjižne police prišla pred dvema letoma.