Dick Bruna (1927-2017). Foto: EPA
Dick Bruna (1927-2017). Foto: EPA
Zajčica Nina
Pred letom dni so v Brunovem rojstnem kraju Utrecht odprli muzej, ki je posvečen njegovemu najbolj znanemu liku, slavni zajčici Nini. Foto: AP

Dick Bruna, ki se je kot Hendrik Magdalenus Bruna rodil leta 1927 v Utrechtu, je v svoji 60 let trajajoči karieri ustvaril več kot 120 slikanic, od tega 32 o zajčici Nini. Slikanice s priljubljeno otroško junakinjo so bile po svetu prodane v več kot 85 milijonov izvodih in prevedene v več kot 40 jezikov. Sicer je Nini v izvirniku ime Nijntje, v anglofonskem svetu pa je znana kot Miffy.

V slovenskem jeziku imamo na razpolago naslednje slikanice o Nini: Nina na kolesu, Nina praznuje rojstni dan, Nina v živalskem vrtu, Nina, Nina na snegu in Nina v šoli.

Most med dvema tisočletjema oblikovanja
Marco Grob
s Centraal Museuma v Utrechtu, kjer so februarja 2016 odprli muzej, ki je posvečen Brunovi zajčici, je avtorjevo smrt označil za "veliko izgubo za nizozemsko oblikovanje". Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je Grob dejal še, da je Bruna s svojim delom ustvaril most med oblikovanjem 20. in 21. stoletja.

Lik, ki ga je navdahnil dejanski beli zajček
Bruna se je lika zajčice Nine domislil ob pripovedovanju zgodbice o belem zajčku, ki ga je opazoval med počitnicami na morju, svojemu tedaj enoletnemu sinu. Tako je Nino prvič narisal leta 1955, in sicer v minimalističnem slogu z le nekaj potezami ter barvnimi kombinacijami, kakršna je ostala vse do danes.

Leta 2015 so 60. jubilej zajčice pred amsterdamskim muzejem Rijksmuseum oznamovali s postavitvijo dveh skulptur tega priljubljenega in kljub starosti večno mladega otroškega lika.

Iz založbe Mercis so sporočili še, da se je Dick Bruna v 90. letu starosti poslovil v svojem rojstnem kraju v četrtek pozno ponoči v spanju.