Knjigo Girl Online opisujejo kot
Knjigo Girl Online opisujejo kot "novodobni Notting Hill za najstnike", pripoveduje pa zgodbo o 15-letnici, ki se zaplete v zvezo z zvezdnikom, njen anonimni blog pa se kar naenkrat znajde v središču vsesplošne pozornosti. Foto: Reuters
Pravice za prevod romana so prodane že za 25 jezikov, leta 2015 pa prihaja tudi njegovo nadaljevanje. Foto: Reuters

Ampak nekateri izmed množice ljudi, ki so knjigo prebrali, so se začeli tudi na glas spraševati, ali je 24-letna videoblogarka svojo knjigo res napisala čisto sama. Po nekaj odmevnih blogih se je morala odzvati tudi založba: pri Penguin Random House so potrdili, da bi bilo treba, "če hočemo biti faktografsko natančni", potrditi, da "Zoe Sugg knjige Girl Online ni napisala sama".

Malo zatem se je na Twitterju oglasila tudi Zoe: "Seveda sem sprejela pomoč Penguinove uredniške ekipe pri pripovedovanju moje zgodbe. Vsak potrebuje pomoč, ko poizkuša nekaj novega. Zgodba in liki v Girl Online so moji." Suggova ima z založbo pogodbo za dve knjigi.

Zahvala gre (najbrž) Siobhan Curham
Prva ugibanja so se začela že zato, ker se Suggova na prvi strani zahvali "vsem pri Penguinu, še posebej Amy Alward in Siobhan Curham, ki sta bili z mano na vsakem koraku poti". Alwardova je njena urednica, Curhamova pa je načeloma samostojna avtorica mladinske proze. Nekateri blogarji trdijo, da so na njeni spletni strani našli arhiviran zapis o tem, kako je dobila nalogo, "naj v šestih tednih napiše knjigo", kar bi se po časovnici lahko skladalo z romanom Girl Online.

Kdaj jo je sploh pisala?
Predvsem pa je bilo marsikomu "sumljivo", da Zoella ogromno podrobnosti iz svojega življenja deli z oboževalci na videoblogih, skoraj nikoli pa ni omenila, da bi bila zaposlena s pisanjem svojega romana; Girl Online je zgodba o dekletu, katere blog postane neverjetno bran, ker je spoznala rockzvezdnika.

Ne gre za nov izum
T. i. "ghostwriting" je sicer precej običajna praksa, ko gre za avtobiografije - pa tudi leposlovje - znanih osebnosti. Britanska TV-starleta Katie Price denimo ne skriva, da je njene romane napisala Rebecca Fanworth, pa je roman Crystal (2007) kljub temu kupilo več ljudi kot katero koli izmed knjig, ki so bile tisto leto v izboru za Bookerjevo nagrado. "Pisatelji v senci" so včasih citirani na naslovnici (Alex Haley je bil denimo soavtor avtobiografije Malcoma X), drugič svoje delo opravijo anonimno.

Zavajanje?
Na hrbtni platnici Girl Online je Zoellin citat: "Sanjala sem o tem, da bi napisala knjigo, ne morem verjeti, da so se mi sanje uresničile. Girl Online je moj prvi roman in komaj čakam, da ga preberete." V tistem kratkem biografskem odlomku na notranji strani platnice je zapisano, da Suggova "zgodbe piše, že odkar je bila majhna".

Številnih Zoellinih oboževalcev seveda ne bo pretirano motilo, da je imela pri pisanju pomoč. "80 tisoč prodanih knjig v enem tednu govori veliko glasneje od tovrstnih debat in večina bralcev ji bo ostala vdana," povzema blog Bibliodaze.