Roman Joyland bo postavljen v sedemdeseta leta 20. stoletja - King bo torej spet demonstriral svoj dar za plastično vživljanje v mala ameriška mesta preteklih desetletij. Foto: EPA
Roman Joyland bo postavljen v sedemdeseta leta 20. stoletja - King bo torej spet demonstriral svoj dar za plastično vživljanje v mala ameriška mesta preteklih desetletij. Foto: EPA
Kinga je menda od nekdaj mučilo vprašanje, kaj se je zgodilo s sinom Jacka Torrancea, ko je odrasel. Zdaj sliši na Dan, duhovi preteklosti pa ga menda še vedno preganjajo.

"Broširane izdaje, s katerimi sem odraščal, sem imel neznansko rad, in zato bomo zaenkrat z e-različico te knjige počakali," je izjavil King. "Ljudje, ki jo bodo hoteli prebrati, bodo morali kupiti dejansko knjigo." Joyland je v leto 1973 postavljena zgodba o zabaviščnem parku v Severni Karolini (in ne v Mainu!, op. n.) ter o "študentu, ki se mora spopasti z zapuščino okrutnega umora".

"Hudiča, Steve!"
V knjigarnah se bo knjiga pojavila junija naslednjega leta, urednik Charles Ardai pa jo je na tiskovni konferenci opisal kot dih jemajočo, čudovito, srce parajočo zgodbo o odraščanju, staranju in "tistih, ki ne izkusijo niti enega niti drugega, ker je smrt ponje prišla prehitro". "Ko sem roman prebral, sem mu poslal sporočilo: 'Hudiča, Steve, pripravil si me do joka'."

Pionir izdajanja e-romanov, ki se je revolucije naveličal
Stephen King je leta 2000 na svojem področju oral ledino najprej z novelo Riding the Bullet, ki jo je na spletu ponujal za dva dolarja in pol ("Zanima me, kakšen bo odziv in ali je to prihodnost," je takrat komentiral.) Eden prvih tovrstnih projektov je zaradi silnega povpraševanja v nekaj urah sesul spletno stran založbe, še isti dan pa so se tako ali tako povsod po spletu pojavile brezplačne različice. Naslednjič je King poizkusil še istega leta, z "eksperimentalnim" e-romanom v delih The Plant: z njegove lastne spletne strani se ga je dalo naložiti brezplačno, a je v zameno za vsak del prosil za en dolar; obenem je napovedal, da bo, če bo kakšno poglavje plačalo manj kot 75 odstotkov bralcev, prenehal pisati.

Projekt je trajal šest poglavij in pisatelju po lastnih besedah prinesel okrog pol milijona dolarjev, ustavil pa naj bi ga sam, saj naj bi ugotovil, da bralci "na e-knjige ne gledajo kot na prave knjige".

The Shining 2 - daleč od obsedenega hotela
King, ki se je v zgodovino svojega žanra zapisal z romani, kakršni so Mačje pokopališče, Misery, Kaznilnica odrešitve, Sijaj, Carrie, Cujo in tako dalje (večina je bila tudi adaptirana za veliko platno), za naslednje leto napoveduje roman The Shining - Doctor Sleep. Roman bo nadaljevanje kultne zgodbe o grozi v zasneženem gorskem hotelu in norosti, ki obsede njegovega oskrbnika. Tokrat bo protagonist zdaj že odrasli Danny Torrance, ki sicer dela v newyorškem hospicu, sicer pa na svojih plečih še vedno tovori travmo tiste zime v hotelu Overlook, obenem pa tudi svojo jasnovidnost oz. "sijaj", ki ga je pred štiridesetimi leti rešil in s katerim zdaj kot "dr. Spanje" neozdravljivim bolnikom pomaga do mirne smrti. Na prizorišču je tudi, tako obljublja sinopsis, "zelo posebna dvanajstletnica, ki jo mora rešiti pred plemenom morilskih paranormalnežev". Roman bo izšel tako v elektronski kot v papirnati obliki.