Knjige
(1)
Bukla vsak mesec predstavlja vse knjižne novosti v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Urednik založbe UMco Samo Rugelj upa, da bo ob Svetovni prestolnici knjige približno spodoben javni azil dobila tudi edina množična slovenska revija o knjigah. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel

Dodaj v

Revija Bukla dosegla 50. številko

Financirajo se izključno iz oglasov
10. februar 2010 ob 17:18
Ljubljana - MMC RTV SLO

Založba UMco je izdala že 50. številko brezplačne revije o knjigah Bukla, ki je v šestem letu dosegla 35.000 bralcev.

Po uspešnem zagonu brezplačne mesečne revije o filmu Premiera pred desetimi leti so se pri založbi odločili vzorec nadaljevati tudi na knjižnem področju. Koncept je preprost: na enem mestu predstaviti vse knjižne novosti, ki so izšle v Sloveniji, poleg tega pa še portrete in intervjuje z avtorji ter prispevke povabljenih piscev.

V petedesetih številkah so tako nanizali že okoli 5.000 knjižnih recenzij. Na svoj način smo tako lahko že prav presenečeni in tudi ponosni na to, koliko knjig izide vsak mesec.

Prihodek le od oglasov
Ker je revija brezplačna, je njen edini vir prihodkov oglasni prostor, ki pa je namenjen izključno knjigam. Državnih subvencij (še) ni. "Naredili smo vse, kar smo lahko. Izdajanja specializirane knjižne revije smo se - v nasprotju z mnogo drugimi revijami - lotili brez finančne podpore, praktično vso podporo, ki smo jo dobili, pa smo dobili za nazaj, kar pomeni, da je vsaka od petdesetih številk nastajala v nejasni finančni situaciji itn.," je pojasnil urednik založbe Samo Rugelj.

Zato jih ob koncu triletnega razpisa Javne agencije za knjigo zanima, ali bo komisija uvidela njihovo pomembnost v slovenskem prostoru. Med razpisanimi področji je tudi področje revij in prvič tudi bralne kulture, Bukla pa je svoje projekte prijavila na obeh.

Še posebej se jim je ob tem zdelo zanimivo, da bo "ob bližajoči se svetovni prestolnici knjige veliko državno in mestno finančno podporo dobil medij, ki še ne izhaja." Zato upajo, da bo ob tej priložnosti "približno spodoben javni azil dobila tudi edina množična slovenska revija o knjigah," še dodaja Rugelj.

Kmalu tudi Zgodovina filma
Založba je prepoznavna tudi po izdajanju knjig, med katerimi prednjačijo tiste o filmu. Tako bo tudi v prihodnje, saj se konec marca obeta izid najobsežnejše filmske knjige pri nas: Zgodovina filma Davida Bordwella in Kristin Thompson.

B. K.
Prijavi napako
Komentarji
Porkalapipa
# 11.02.2010 ob 00:53
Bukla je zakon! Samo, kar tako naprej! Z največjim užitkom jo prebiram in mi daje super ideje za branje vsakovrstnih knjig - od težke klasike do lahke triviale, strokovnih knjig... Zanimivi intrevjuji, najbolj pa me zintrigira rubrika Okno v svet dr. Dolenca - vsaka mu čast!
Skratka - tudi kupovala bi jo, če bi bilo treba...
Upam samo, da jih ne bodo financerji preveč zmanipulirali... Bralno kulturo je treba promovirat sto na uro!
Kazalo