Pomladanski paket založbe UMco prinaša tako teoretično delo o filmu kot priročnik za digitalno snemanje in razmišljanja o filmu ter založništvu. Foto: MMC RTV SLO
Pomladanski paket založbe UMco prinaša tako teoretično delo o filmu kot priročnik za digitalno snemanje in razmišljanja o filmu ter založništvu. Foto: MMC RTV SLO
Knjige so predstavili (od leve proti desni) Staš Ravter, Samo Rugelj, Zdenko Vrdlovec in Aleš Blatnik. Foto: MMC RTV SLO
Samo Rugelj o filmski sceni in založništvu

Nove knjige založbe UMco so v Kinoteki predstavili urednik knjig založbe, avtor knjige Gledalec/bralec Samo Rugelj, Zdenko Vrdlovec, ki je opravil strokovni pregled knjige Razumeti film, Aleš Blatnik, pisec spremnega besedila pri knjigi Kako narediti film z digitalno fotografijo, in direktor Slovenske kinoteke Staš Ravter.

Dvanajst sklopov za dvanajst področij filmskega ustvarjanja
Novi celosten pregled filmske umetnosti prihaja v knjigi Louisa Giannettija Razumeti film, je izvirno in vrhunsko temeljno delo s področja filmske publicistike in pedagogike, ki je prvo izdajo doživelo že leta 1972, v slovenskem prevodu pa prihaja 11. izdaja.

Knjiga prinaša celosten pregled, od različnih vidikov pri ustvarjanju in analizi filmov do njihove kritike in recepcije. Knjiga ni razdeljena kronološko, temveč po sklopih filmskega ustvarjanja (snemanje, gibanje, montaža, igra, zgodba itd.). V dvanajstih poglavjih se tako avtor sprehodi prek vseh filmskih področij, teoretični pristop pa je izdatno podkrepljen tudi s slikovnim materialom iz filmov.

Gimnazija GO naročila 30 izvodov, AGRFT pa 2
Rugelj je ob tem dejal, da tako nadaljujejo izdajanje knjig, namenjenih tudi pedagoškemu delu v šolah. Sicer pa se nimajo namena ukvarjati z implementacijo, saj je njihovo delo le založništvo. Kot je poudaril, je zanimivo, da je novogoriška gimnazija, kjer imajo tudi igralski oddelek, že naročila 30 izvodov knjige, AGRFT pa le dva.

Kako uporabljati digitalno kamero
Zaradi obsežnosti so knjigo izdali skupaj s Kinoteko, za enako sodelovanje pa so se odločili tudi pri naslednji, bolj praktični knjigi. Filmski ustvarjalec Mike Figgis (Leaving Las Vegas) namreč v vodniku Kako narediti film z digitalno fotografijo poda natančne napotke, kako novo tehnologijo uporabiti sebi v prid pri celotnem snemalnem postopku - od dela z igralci do montaže na prenosnem računalniku.

Kot je na predstavitvi poudaril pisec spremne besede Blatnik, gre za to, da danes pomanjkanje denarja ne sme biti ovira, ampak izziv, saj se šele tu pokaže kreativnost.

Zbirka o gledanju in branju
Zadnja predstavljena knjiga pa pod naslovom Gledalec/Bralec prinaša koncentrat osveženih, predelanih in dopolnjenih člankov, ki jih je Rugelj v zadnjih dveh letih objavil v različnih medijih. V prvem delu direktor založbe kot "gledalec" obravnava nekatere filmske fenomene zadnjih let, vključno s slovenskimi.

V drugem delu pa kot "bralec" poseže na knjižnozaložniški trg in iz svoje perspektive osvetli tiste točke domače knjižne produkcije, ki bi jim morali v prihodnosti posvečati še posebno pozornost.

Rugelj: S Štefančičem delujemo v simbiozi
O izjemno plodoviti knjižni zbirki Premiera je Rugelj za MMC dejal, da so v nekaj letih izdali že okoli 60 naslovov s področja filma, ki gredo večinoma dobro v promet. Zanimalo nas je tudi, kako je prišlo do sodelovanja z Marcelom Štefančičem jr., ki po številu naslovov v zbirki najbolj izstopa. Rugelj je dejal, da delujejo v simbiozi, saj založba izdaja knjige, Štefančič pa ima zagon za pisanje, ker ve, da bo knjiga hitro izdana.

B. K.

Samo Rugelj o filmski sceni in založništvu