J.K. Rowling je najprej zagotavljala, da sama namerava napisati enciklopedijo o Harryju Potterju, sodniku pa je dejala, da ne ve natančno, ali bi bila tej nalogi kos. Foto: Reuters
J.K. Rowling je najprej zagotavljala, da sama namerava napisati enciklopedijo o Harryju Potterju, sodniku pa je dejala, da ne ve natančno, ali bi bila tej nalogi kos. Foto: Reuters
J.K. Rowling
J.K. Rowling in njena odvetnica trdita, da gre v primeru neavtorizirane enciklopedije za nedovoljeno kopiranje avtorskega dela na veliko. Foto: Reuters

Rowlingova je dejala, da je tudi sama namerava napisati enciklopedijo, s katero bi sklenila niz romanov o 'njenem' Harryju, podvig Steva Vanderja Arka in založbe RDR Books pa da ocenjuje kot nepošten podvig. Zato sta Rowlingova in družba Warner Bros. Tudi vložila tožbo proti ameriškemu založniku. Knjižničar ter oboževalec knjig o Harryju Potterju in predavatelj na več mednarodnih konferencah Harryjevih ljubiteljev Steve Vander Ark meni, da njegova enciklopedija na noben način ne bi mogla škodovati pisateljici; kvečjemu bi povečala zanimanje za Potterja.

Škandal, podobe zlorabi otroka
A J.K. Rowling je neutolažljiva. Trdi, da ji nikakor ni mar za denar, pač pa se je na sodišču zglasila, ker se počuti nekako tako, kot da bi ji zlorabili otroka. Sama da je v hiperuspešen niz romanov vložila 17 let svojega življenja, zaradi česar ni pripravljena sprejeti nobenega 'mešetarjenja' z njenim literarnim opusom, katerega sama ne odobri. To trditev je Rowlingova podkrepila z izjavo, da bo denar od prodaje svoje in tako tudi edine prave enciklopedije o najstniškem čarovniškem vajencu darovala v dobrodelne namene.

Enciklopedija, za katero sicer ni znano, kdaj naj bi izšla, naj bi vsebovala tudi zapise, ki so nastajali med pisanjem romanov, ki pa v njihovo dokončno različico niso bili vključeni. Vendar - kakšno protislovje - pa je pisateljica ameriškemu sodniku dejala, da ni popolnoma gotova, ali ima "voljo in srce," da bi sama izdala enciklopedijo. "Najraje bi jo nekam zaklenila, saj je povezana s stresom," je med obiskom okrožnega sodišča v New Yorku še povedala J.K. Rowling in tako kar nekako na laž postavila svoje v drugih okoliščinah izrečene besede.

Kako bi lahko enciklopedija bila izmišljena?
Nekoliko nenavadno se zazdi tudi zatrjevanje Rowlingove oziroma njene odvetnice Dale Candali, da gre v primeru enciklopedije, ki jo je Vander Ark med drugim objavil tudi na svoji spletni strani, "za prepisovanje na veliko. Leksikon je skoraj v celoti izveden iz dela gospe Rowling." A kako naj bi vendar sploh bilo drugače, ko pa gre za delo, ki naj bi pospremilo, dopolnilo pisanje Rowlingove. Vander Ark in njegov založnik vendar nikoli nista zatrjevala, da gre za povsem izvirno delo in povsem normalno je, da se enciklopedična literatura tesno navezuje na vse tisto, kar obdeluje v svojih poglavjih.

J.K. Rowling očitno meni drugače. Namera predrznih Američanov je Britanko tako zelo iztirila, da menda nikakor ne more nadaljevati s pisanjem svoje nove knjige. Stres "je v zadnjem mesecu zdesetkal moje kreativno delo," je še dodala Rowlingova. Ta se domnevno ukvarja s pisanjem otroške knjige, ki je trenutno spisana nekje do polovice.

P. B.