V reviji Strand so na novo odkrito Faulknerjevo dramo opisali kot
V reviji Strand so na novo odkrito Faulknerjevo dramo opisali kot "lahkotno zgodbo iz obdobja džeza". Foto: Wikipedia

Faulkner je dramo napisal v svojih 20. letih v zgodnji 20. letih prejšnjega stoletja. V zbirki Albert and Shirley Small special collections Univerze v Virginiji jo je odkril urednik pri reviji Strand Andrew Gulli in jo objavil v novi izdaji revije, je pisal The Guardian.

"Ob najdbi sem bil izjemno presenečen. Pomislil sem, da gre za dragulj izpod peresa mladega Faulknerja, ki je nato nadaljeval s pisanjem svojih temačnih mojstrovin," je dejal Gulli, ki je med drugim odkril in objavil že izgubljena dela F. Scotta Fitzgeralda in Tennesseeja Williamsa.

Faulkner je dogajanje enodejanke postavil v čas prohibicije. Glavni lik Jim v določeni točki obsodi Ruth, ki prav tako kot moški popiva, in se sprašuje, kaj se dogaja z mladimi dekleti. Ruth zaprosi za roko, a mu ta ironično odgovori, naj ji ne pridiga o tem, kaj je prav, saj ve, da nima možganov.

Po Gullijevih besedah gre za edinstveno Faulknerjevo delo, ki kaže njegovo komično stran. Faulkner je sicer znan po svojih intenzivnih, temačnih opisih življenja na ameriškem jugu. Nobelovo nagrado je prejel leta 1949 za edinstven umetniški prispevek k sodobni ameriški književnosti.