Svetlana Makarovič je eno najprepoznavnejših imen slovenske književnosti in kulture širše. Foto: BoBo
Svetlana Makarovič je eno najprepoznavnejših imen slovenske književnosti in kulture širše. Foto: BoBo
Tudi dela Metke Krašovec bodo na ogled v okviru spremljevalnega programa sejma. Foto: BoBo
Adonis
Adonis že leta velja za potencialnega nobelovca za književnost. Foto: AP

Sklop dogodkov Ljubljana bere je pripravila javna agencija za knjigo in bo predstavil Slovenijo v malem. Sejem je odprl letošnji osrednji gost, v Franciji živeči sirski pesnik Adonis, ki ga že leta omenjajo kot enega najresnejših kandidatov za Nobelovo nagrado za književnost.

Na odprtju sejma je poleg Adonisa sodeloval tudi angolski književnik Jose Eduardo Agualusa, letos nominiran za mednarodnega bookerja, so sporočili organizatorji.

Zvečer se bo otvoritveni dan nadaljeval s posebnim programom Noč puljskih galerij oziroma odprtjem štirih razstav v puljskih galerijah: hrvaškega ilustratorja Danijela Žežlja in slovenskih avtorjev: slikarke Metke Krašovec, ilustratork Alenke Sottler in Hane Stupica ter fotografa Jureta Eržena. Razstavni del bodo dopolnile tradicionalne ljubljanske jedi.

Transatlantik
Osrednja tema letošnjega 22. sejma je Transatlantik. Z njo bo prireditev prvič povezala tri celine, od Portugalske v Evropi, Angole v Afriki do Brazilije v Južni Ameriki. Kot je napovedala direktorica sejma Magdalena Vodopija, bodo šli po poteh nekdanjih kolonizatorjev, nekdanjih robov in identitete, ki je zlasti v Istri eno velikih vprašanj.

Sejem, ki bo trajal do 11. decembra, bodo obiskali številni mednarodno uveljavljeni literati, poleg omenjenih tudi portugalska in španska pisateljica Ines Pedrosa in Lucia Etxebarria. Poudarek bo namreč na sodobni brazilski, portugalski in španski literaturi.

Slovenski ustvarjalci z različnih področij
V sodelovanju z Mestno občino Ljubljana bo Javna agencija za knjigo RS v Pulju predstavila približno 20 gostov iz Slovenije in prav toliko dogodkov, ki pa ne bodo le literarni, saj bodo v okviru programa Ljubljana bere nastopili tudi slovenski glasbeniki, vizualni umetniki in znanstveniki. Raznolik kulturno-umetniški program bo dopolnila kulinarična ponudba.

Kot je na nedavni novinarski konferenci pojasnila selektorica Renata Zamida, so želeli izpostaviti ne le literarnih avtorjev, ampak širšo kulturno-umetniško sceno. Program po njenih besedah tako ni le ljubljanski, temveč bo predstavil "Slovenijo v malem na različne načine". Uradno odprtje programa Ljubljana bere bo v soboto, 3. decembra, z razstavo in nastopom kolektiva Laibach.

Na puljskem knjižnem sejmu bodo gostovali Svetlana Makarovič, Josip Osti, Svetlana Slapšak, Goran Vojnović, Agata Tomažič, Jure Eržen in Boštjan Videmšek, Mojca Kumerdej, Sebastijan Pregelj, Maja Gal Štromar, Jože Suhadolnik, Klemen Košir, Metka Krašovec, Alenka Sottler, Hana Stupica, Laibach in Zoran Predin. S posebnim dogodkom se bodo poklonili tudi pesnikoma Alešu Debeljaku in Tomažu Šalamunu.