Knjige
(1)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 11 glasov Ocenite to novico!
Ivo Svetina
Predsednik DSP-ja Ivo Svetina si želi predvsem več razprav o položaju tistih, ki pišejo. Poudaril je, da "pisanje ni prostočasna dejavnost", temveč "trdo delo, garanje". Foto: BoBo
       Položaj slovenskega pisatelja je sramoten! Naj nastopi čas očiščenja in pomlajanja, čas nove reformacije, ki bo predvsem kulturna reformacija in novi humanizem, v katerem bo štelo duhovno bogastvo posameznika, ko ne bo več dileme biti ali imeti, in čas narodov, ne pa multinacionalnih korporacij, ko bo naša pisateljska država znova postala republika.       
 Ivo Svetina
Festivalsko dogajanje, ki se bo sklenilo 23. aprila, na svetovni dan knjige in avtorskih pravic, bo krojilo okoli 30 dogodkov na različnih lokacijah, predstavili pa se bodo tako prepoznavni kot mladi perspektivni avtorji, nekaj bo tudi gostov iz tujine. Med njimi bodo Didier Decoin, Ivana Djilas, Neli Filipić Kodrič, Nikolai Jeffs, Mojca Kumerdej, Eric-Emmanuel Schmitt in Svetlana Slapšak. Foto: BoBo
VIDEO
Slovenski dnevi knjige v...

Dodaj v

Slovenski dnevi knjige še v Ljubljani: "Čas je za novo reformacijo"

Moč knjige v ospredju tudi v Ljubljani
19. april 2017 ob 14:28
Ljubljana - MMC RTV SLO

V Zgodovinskem atriju mestne hiše so opoldne še uradno odprli 22. slovenske dneve knjige v Ljubljani. Predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina je v nagovoru spomnil, da so slovenski literati na vlado naslovili vrsto vprašanj, predlogov in zahtev, a niso prejeli odgovorov. "Čas je za novo reformacijo," poziva.

Svetina je povedal, da sta zadnja dva ministra za kulturo - Julijana Bizjak Mlakar in aktualni minister Tone Peršak - vselej pripravljena sesti za mizo z literati, ob zavedanju, da je njun manevrski prostor zelo omejen zaradi "nerazumno nizkega" proračuna za kulturo. Predsednik DSP-ja meni, da se je treba o problematiki pogovarjati s predsednikom vlade in finančnim ministrom, ki pa za to "ne čutita nikakršne potrebe".

Zakaj so potihnile debate o ničelni stopnji DDV-ja?
Svetina je spomnil, da je v leta 2011 sprejeti deklaraciji o usmeritvah delovanja Slovenije v EU-ju previdno izražena potreba po vzpostavitvi možnosti odobritve ničelne stopnje DDV-ja na knjigo, ki pa ni več tema razprav. Sam pa si želi predvsem več razprav o položaju tistih, ki pišejo. Poudaril je, da "pisanje ni prostočasna dejavnost", temveč "trdo delo, garanje".

"Položaj slovenskega pisatelja je sramoten! Naj nastopi čas očiščenja in pomlajanja, čas nove reformacije, ki bo predvsem kulturna reformacija in novi humanizem, v katerem bo štelo duhovno bogastvo posameznika, ko ne bo več dileme biti ali imeti, in čas narodov, ne pa multinacionalnih korporacij, ko bo naša pisateljska država znova postala republika," je pozval Svetina.

Brez ministrovega olepševanja
Minister za kulturo Tone Peršak ni želel govoriti o tem, da so razmere na literarnem področju drugačne ali celo boljše, kot jih je opisal Svetina. Po njegovem mnenju je Slovenija dežela številnih paradoksov. Po eni strani so razmere takšne, kot jih je opisal predsednik DSP-ja, po drugi pa je slovenska literarna produkcija neprimerno obsežnejša in bolj kakovostna kot včasih.

Po njegovih besedah so slovenski dnevi knjige zagotovo priložnost za razmislek o književnosti in kulturi v spremenjenih, poosamosvojitvenih okoliščinah. Minister je opomnil, da je knjiga skozi zgodovino prestala že vrsto preizkušenj, danes pa jo ogrožajo številni, lažje dostopni elektronski mediji. Izpostavil je tudi skrb glede tega, da knjig danes ne kupujejo predstavniki srednje generacije - tisti, ki danes odločajo o vodenju gospodarstva in skupnosti.

Dodal je, da po naravi svojega primarnega poklica sicer sodi med tiste, ki knjigi pripisujejo najvišji pomen, v svojem aktualnem, začasnem položaju pa še dodatno razmišlja: "Da so stvari takšne, kakršne so, in upam, da se nam bo uspelo skupaj česa domisliti."

Po knjižne ulove na Stritarjevo
Slovenski dnevi knjige v Ljubljani bodo potekali pod geslom Jaz te pišem, knjiga, kdo te bere?. V ospredju bo odnos med avtorji in bralci. Tega bodo raziskovali skozi tematske sklope brezbrižnosti, ženskih avtoric in humorja v literaturi. Ključen del festivala je knjižni sejem, ki poteka na Stritarjevi ulici.

Mestno občino Ljubljana je na odprtju predstavljala vodja oddelka za kulturo Mateja Demšič. Pozdravila je letošnje vodilo dnevov, saj brez avtorjev ni bralcev in obratno. Dodala je, da je "branje tisto, ki nam daje identiteto in nas spet dela humane ter nam odpira obzorja, ki se nam v teh časih vse bolj zapirajo".

Vseslovenski literarni festival te dni poteka še na Dolu pri Hrastniku, v Celju, Slovenskih Konjicah, Ormožu, Novem mestu, Lenartu, Kranju, Krškem in Kopru ter že dvajsetič v Mariboru.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
kiliboy
# 18.04.2018 ob 12:53
Moč knjige se vidi po številu komentarjev pod tem prispevkom. Če sem sarkastičen: "Kids just get digital."
Kazalo