Leta 1984 je Tita Kovač izdala precej uspešno knjigo za mlade Kemiki skozi stoletja. Foto: dLib (Slovenski Jadran: glasilo SZDL, 1957)
Leta 1984 je Tita Kovač izdala precej uspešno knjigo za mlade Kemiki skozi stoletja. Foto: dLib (Slovenski Jadran: glasilo SZDL, 1957)

Napisala je romane o Žigi Zoisu (Najbogatejši Kranjec), Janezu Bleiweisu (Slovenski oratar), Janezu Vajkardu Valvasorju (Spomini barona Valvasorja) in o prvem grškem predsedniku Ioannisu Kapodistriasu (Grški feniks). "Ioannes Kapodistrias je mož, katerega priimek kaže na eni strani njegovo istrsko poreklo, na drugi strani pa nas sili k samospraševanju ne le o našem po­znavanju grške zgodovine, ampak tudi o povezavah našega prostora z grškim," so ob izidu Grškega feniksa zapisali v Univerzitetni založbi Annales.

Tita Kovač Artemis, po izobrazbi kemičarka, je izdala tudi knjigo Kemiki skozi stoletja, za katero je leta 1985 prejela Levstikovo nagrado za otroško literaturo.

Rodila se je leta 1930 v Novem mestu, diplomirala je na Kemijski fakulteti v Ljubljani, opravila je tudi izpit iz knjižničarstva. Zaposlena je bila na Kemijskem inštitutu Boris Kidrič v Ljubljani, nato pa je bila knjižničarka na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo. Leta 1970 se je preselila v Grčijo, "zibelko zgodovinopisja", kjer je bila med drugim turistična vodička.

Leta 1990 je bila Tita Kovač Artemis razglašena za častno meščanko Novega mesta, zadnja leta pa je živela v Centru starejših Zimzelen v Topolšici.