Obisk knjižnice je danes (lahko) videti tudi takole. Foto: BoBo
Obisk knjižnice je danes (lahko) videti tudi takole. Foto: BoBo
Muzej, vrata
Ob 13.00 se bo v Mestnem muzeju začela okrogla miza na temo Slovenske specialne knjižnice danes in v obzorju leta 2020. Foto: BoBo

Dan specialnih knjižnic je strokovno in stanovsko srečanje, ki vsako leto izmeri utrip dogajanja in kondicijo stroke ter sooblikuje bibliotekarske smernice. Letos bodo osrednjo pozornost posvetili storitvam oddaljenega in odprtega dostopa do informacij.

Srečko Bončina iz Narodne in univerzitetne knjižnice bo predstavil urejenost oddaljenega dostopa v NUK, Miran Petek z Instituta informacijskih znanosti pa bo spregovoril o avtentikacijsko-avtorizacijskih mehanizmih za varen oddaljen dostop.

Drugi sklop bo uvedel prispevek Mojce Kotar z Univerze v Ljubljani, ki bo spregovorila o knjižničarjevi podpori slovenskim raziskovalcem v okolju odprtega dostopa, Gregor Ilaš pa se bo posvetil primeru etnografskega muzeja in njihove digitalne zbirke.

O spremembah položaja specialnih knjižnic in njihovi prihodnosti bo spregovoril Igor Zemljič z Inštituta za novejšo zgodovino, ki bo tudi moderator okrogle mize.

Po informacije ni več treba v arhive
Oddaljen dostop do elektronskih baz pomeni dostop do informacij z delovnega mesta ali od doma. Poleg oddaljenega dostopa je pomemben tudi odprti dostop do informacij. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bodo specialni knjižničarji ponudili podporo raziskovalcem s pomočjo informacijske točke za odprti dostop in pomoči pri upravljanju odprtih raziskovalnih podatkov ter tehnično podporo pri izdajanju znanstvenih in strokovnih revij. Sofinanciranje projekta iz okvirnega programa Obzorja 2020 ima namreč v pogodbi tudi določilo o obvezni odprti dostopnosti vseh objav, ki jih morajo do konca leta 2014 sprejeti vse članice EU-ja.

Ob tem opozarjajo, da so v kriznih časih knjižnice prve, ki so na udaru, ko se razmišlja o zmanjševanju finančnih sredstev. Sami menijo, da bi se morali državni organi, institucije, podjetja in druge organizacije, v okviru katerih delujejo specialne knjižnice, zavedati pomena kakovostnih in pravočasnih informacij, ki jih knjižnice lahko ponudijo za njihov razvoj in delo.