Lem spada med vodilne pisatelje znanstvene fantastike na svetu. Foto: Reuters
Lem spada med vodilne pisatelje znanstvene fantastike na svetu. Foto: Reuters
George Clooney
V drugi filmski priredbi Solarisa, ki jo je posnel Steven Soderbergh, je nastopil tudi George Clooney. Foto: EPA

Po njem so dvakrat posneli tudi film, drugič leta 2002 z Georgeem Clooneyjem in Natascho McElhone v glavnih vlogah. Med dela avtorja, ki se je rodil leta 1921 v Lvovu v današnji Ukrajini, večino svojega življenja pa je preživel v Krakovu, spadajo tudi Zgodbe o pilotu Pirxu, Zvezdni dnevniki Ijona Tihega in Eden. Avtor je znanstvenofantastična dela pisal, ker se oblasti niso zdela dovolj nevarna, da bi jih resno cenzurirala, kljub temu pa je moral na izid svojega prvega velikega romana - Hospital of the Transfiguration (Bolnišnica preobrazbe) - čakati osem let.

V slovenščini 14 Lemovih del
Človek z Marsa, prvi roman, ki ga je izdal, je sicer na Poljskem izšel leta 1946, v slovenščini pa so bralci lahko najprej prebirali roman Magellanov oblak, ki je v prevodu Franceta Vodnika izšel leta 1959. Lemova dela so prevedena v približno 40 jezikov, prodali pa naj bi jih približno 27 milijonov. V slovenščini je izšlo 14 njegovih del, med njimi tudi drama Mesečna noč.

Pisanje o resničnih težavah
Po padcu komunističnega sistema je Lem nehal pisati znanstveno fantastiko in se je posvetil pripravi kratkoročnih napovedi o težavah, ki bi jih lahko povzročila računalniški kriminal in razmah svetovnega spleta. Pri slednjem so ga skrbeli zlasti etični problemi, ki so se pojavili s spletom.