Knjige
"Svetlana Makarovič uporablja pradavne ritme na ta način, da nam pove nekaj bistvenega o naši usodi," je ob izidu nove knjige zapisal slovenski pesnik in izvedenec za verzne oblike Boris A. Novak. Foto: Mladinska knjiga
       Le brezskrbno spite, / saj ne veste, kaj vas čaka, / ko se prebudite. / Spite, mali, spite, mali, / bajuški baju.       
 Svetlana Makarovič
Pri iskanju oblikovne zasnove knjige so navdih iskali med pravzorci, ki izhajajo iz istega prostora kot pravljica. Foto: Mladinska knjiga
Svetlana Makarovič, do svojega okolja izjemno kritična umetnica, rada ošvrkne "Slovenceljne", kot pravi ozkosrčnim, primitivnim, dvoličnim in servilnim sonarodnjakom. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler

Dodaj v

Svetlana Makarovič o temni lepoti, ki se rodi iz gorja

Balada o Sneguročki že v knjigarnah
16. februar 2012 ob 16:11
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Svetlana Makarovič je v zakladnici bajeslovnih likov, s katerimi zadnja leta tke baladne pravljice za odrasle, našla Sneguročko, lepotico, ki ne zna ljubiti, in ji posvetila zgodbo.

Pod naslovom Balada o Sneguročki je njena zgodba, ki črpa iz ruskega izročila, izšla pri založbi Mladinska knjiga.

Ljubezen do ruskega jezika, pravljic, pesmi in glasbe jo, kot je na predstavitvi knjige povedala Makarovičeva, spremlja že od otroštva. Ruske pesmi in pravljice so bile ena prvih svari, ki so jo očarale.

Zla se ne da izkoreniniti
Sneguročka je zgodba o lepotici, ki ne zna imeti nikogar rada. Sneguročka ne zna ljubiti, saj je bila spočeta iz posilstva, zna pa biti radostna. Sporočilo zgodbe je, da se lepo poraja iz strašnega, umetnost iz frustracije. Zlo se ponavlja v večni verigi, saj se prejšnje zlo pozabi, pozabljeno zlo pa naredi prostor novemu zlu in tako bo, dokler bo človeška rasa na svetu, je prepričana Makarovičeva.

Tiha grožnja tik pod površjem
Po besedah urednika Andreja Ilca že sam naslov Balada o Sneguročki nakazuje vzdušje v zgodbi. To je grozeče, čeprav so v knjigo vključene tudi ruske uspavanke, ki naj bi delovale pomirjujoče, vendar je tu narejen zasuk, zato vsebujejo tudi grožnjo. Sporočilo te knjige je po besedah Ilca rdeča nit umetnosti Svetlane Makarovič in je univerzalno, namenjeno tudi današnjemu času.

Ilustracije so delo Anamarije Babić. Babićeva je tokrat z Makarovičevo sodelovala drugič, pred tem je ilustrirala njeno Sago o Hallgerd. Kot je povedala na današnji predstavitvi, jo je knjiga močno pretresla, sploh prvi del, zato se je najprej lotila drugih delov zgodbe. Te so se odločili prikazati skozi vzorce.

Pravzorci in hladne, neosebne figure
Likovni urednik na Mladinski knjigi Pavle Učakar je Sneguročko označil kot zelo pretresljivo, temačno in lepo zgodbo, pri kateri mu je zbujalo skrb, kako oblikovati likovni del, da bo nastala neločljiva celota. Odločili so se za iskanje med pravzorci, ki izhajajo iz istega prostora kot pravljica. Nabrali so jih cel kup, vendar v knjigi ni najti niti enega, saj besedilo spremljajo predelave teh vzorcev.

Pomisleke so imeli tudi glede figure, saj so se bali, da bo zrelativizirala moč zgodbe. Nato so se odločili za kanon - hladne in neosebne figure. Te zaradi svoje navidezne neosebnosti še bolj "zadenejo", pripovedujejo pa o tem, da gre za stvari, ki so večne, za zlo, ki se ponavlja, je še dejal Učakar.

Knjiga je izšla v treh izdajah - poleg navadne slikaniške še ruska izdaja in bibliofilska izdaja, v kateri je 100 podpisanih in oštevilčenih izvodov.

Ruski večer v Mini teatru
Balado o Sneguročki bo Makarovičeva zvečer predstavila tudi na recitalu v Mini teatru; pri tem jo bo spremljala zasedba Mar Django. Z recitalom želi, kot je povedala, občinstvo začarati z lepoto in grozo. Recital bodo spremljale ruske pesmi, ki jih bo zapel Vitalij Osmačko. Pesmi ne bodo ilustracija zgodbe, saj te živijo same zase, le občutje, vzdušje je isto, je še dejala Makarovičeva.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
nad
# 16.02.2012 ob 17:01
Zdaj bo pa Kobal jezen, ker je prekinila kulturni molk.
moonylink
# 16.02.2012 ob 18:25
Nore ilustracije
vlasansi
# 16.02.2012 ob 16:32
Svetlana Makarović je simbol negativizma.
fafaron
# 16.02.2012 ob 19:11
@Fredix

najprej preberi. Zelo visoko v članku piše, da se Svetlana ukvarja s pravljicami za odrasle. Potem nikjer nižje ne piše, da je to pravljica za otroke.

Kar se pa Svetlaninega sovraštva do vere tiče, je res oštra! Ampak ima argumente in pa... Vera jo je posilila! Ne dobesedno. Ampak so ji vero vsiljevali, tako kot številnim ostalim Slovencem. In njo osebno je to zelo utesnjevalo in ji ni dalo dihati. In ni bila edina.

Nekoč je po televiziji dejala nekaj v tem slimslu približno "Kaj so nam otroci takega storili, da jih moramo onesnažiti s tem naukom?"

Dejstvo je, da tudi "velika pravljica" o nastavljanju še drugega lica, o večni pokornosti in pribijanju živega človeka na križ ni za otroke! Pa se nihče ne všraša, ali je primerna za otroke ali ne. Starši se odločijo in "duhovnost" si privošči mentalne napade (in še kakega spolnega gratis) na otroke.

Slovenceljni in nasploh Evropejceljni in drugi smo včasih res kruti do naših otrok. In ko nam Svetlana kaj pove, razmišljamo o njej namesto o nas!
kaj_kaj?
# 16.02.2012 ob 18:25
Biti priljubljen je vsaj za mene neka čisto nepomembna stvar. Biti to kar si in ne odstopati od svojih načel je pomembno.

Seveda se poraja vprašanje ali smo trmasti v svojih načelih ali zgolj načelni v svoji trmi?
joža
# 16.02.2012 ob 17:00
tudi če je simbol negativizma jaz še vseeno verjamem v njo in njena dela...
lahko rečem, da so njena dela svetla plat njene osebnosti, temnejšo raje zanemarim
Javaša
# 16.02.2012 ob 22:31
Svetlana je velika, prava umetnica, ki zna na svojstven način prikazovati tolike resnice sveta pred katerimi bi nekateri želeli zapirali oči, namesto, da bi se trudili s svojimi dejanji graditi boljši svet. `Kako češ bit poet in ti pretežko je nositi v prsih al` pekel al` nebo?` kot je zapisal Prešeren. Narod pa tako rad valja po blatu (ne vsi seveda) svoje umetnike, ker ni kos duševnemu profilu za umetnost. Zato se pa te zgodbe tako rade ponavljajo; ko se jih pozneje posthumno slavi, v njihovih življenjepisih pa hkrati prikazuje kaj vse so zoper njih delali narodni "zaostaleži."
Franc Pijanc
# 16.02.2012 ob 20:04
Meh, brezveze itak.

haters gonna hate :)
Franc Pijanc
# 16.02.2012 ob 20:02
@88-91, pa kje piše da je pokvarjena?
Če ne govori nujno o rožcah in muckih in kužkih, kako je vse lepo in blablabla, še ne pomeni da je pokvarjena.
k.r./celje
# 16.02.2012 ob 19:53
Kje pa piše, da so pravljice za odrasle pokvarjene? Mogoče velja prepričanje, da zmorejo 'odrasli' razsodno prenesti pravičnost. No, seveda. Izjeme bodo vedno potrjevale pravila.
Če ti Svetlanino pisanje ni všeč, ga pač ne beri. Imaš ogromno druge literature. Mogoče ti bo Cankar bližji, ko se sooča s pristno slovensko revščino.
Vsekakor pa živi in pusti živeti!
Hope
# 16.02.2012 ob 19:39
@fafaron

ne vem, ali si starš. Jaz sem. In ti povem, da mi družba vsak dan sporoča, da karkoli bom rekel otrokom in kakršenkoli zgled bom dajal otroke, da bom s tem "mentalno napadal" svoje otroke.

Ker pa ima vsak starš svoje razmišljanje, vrednote, (ne)vero, prepričanje, znanje, politično usmeritev itd. in do otrok enostavno ne more biti nevtralen, če se z njimi UKVARJA oziroma ima z otroki ODNOS, zgleda, da si lahko dober starš samo, če nimaš otrok.
k.r./celje
# 16.02.2012 ob 18:32
Svetlana je izvrstna mečevalka z lepo slovensko besedo - želeli to, ali ne. Kdo izmed vas, ki jo blagovolite tako vehementno kritizirati, je zmožen napisati nekaj, kar bi ji bilo mogoče postaviti ob bok?
k.r./celje
# 16.02.2012 ob 23:02
Josip1, kako bi pa sebe označil?
k.r./celje
# 16.02.2012 ob 21:59
Zdravaslovenija, ne vem, ali te osrečujejo tuje plačilne liste... Menim, da si Svetlana Makarovič zasluži več kot 3200€.
Zavist pa ni ravno odlika.
Franc Pijanc
# 16.02.2012 ob 20:37
@cicimici, kako resnico? Povedal si svoje mnenje, citiram :

".....piše o ljubezni, ki je sama ne pozna. Ne do otrok, še manj do odraslih. "

Ni lepo tkole obsojat ljudi ki jih ne poznaš....
k.r./celje
# 16.02.2012 ob 20:05
Narobe. Jaz ne mislim, da sem odrasel, zato ker bi mi utegnilo biti karkoli dovoljeno. Živim svoje življenje in se z dobro voljo soočam z njim - ne glede, ali je pozitivno ali malo manj, na otročji ali odrasel način. Ni pomembno.
Tu gre predvsem za odnos do literature, ki ga nekateri imamo, drugi ga še koordinirajo. V vsakem primeru je izbira tvoja, dragi prijatelj. Upam pa, da boš v življenju znal izbirati svetlejše poti.
Franc Pijanc
# 16.02.2012 ob 18:13
@cicimici, kako si sploh upaš napisati kaj takega. Da te ni SRAM.

Sicer pa je normalno, da tisti ki kritizirajo svoj narod in kažejo na napake niso priljubljeni.
Vsaj ne v času v katerem živijo.....
Ristoh
# 17.02.2012 ob 07:15
detelca

Kaj pa pomeni "drugače misleč"? Malo nas pouči. Mogoče, da razmišljaš v stilu "Nekatere stvari je treba sovražiti, to je moja državljanska dolžnost" ? To pa res ni nič novega. Tako je "drugače mislil" že marsikdo. Na primer Hitler in Stalin.
kemo t. t.
# 16.02.2012 ob 23:11
josip 1, a "Pesnica in pisateljica, ki je 6. januarja rekla, da sovraži rimskokatoliško cerkev, in spet povzročila vsesplošno zgražanje", po tvoje kliče k sovraštvu? Ali je rekla, da moraš ti in tudi drugi enako občutiti kot ona? Je koga pozivala k čemu? Zase pa je že v mnogih intervjujih obrazložila zakaj tako občuti. Osebna izpoved v intervjuju, ali smo pozabili kaj je intervju kot zvrst, pa res ni klicanje k sovraštvu. Kje imate nekateri pamet?
Franc Pijanc
# 16.02.2012 ob 22:06
petrovic01, sej vrjamem ja da nimaš nč bol pametnega za povedat, lol.
KLIPAN
# 16.02.2012 ob 19:42
Vsaka čast Svetlana!
Spletni_krizar
# 16.02.2012 ob 17:30
Makarovičeva se dosti ukvarja z zlom.
jo-jo
# 16.02.2012 ob 19:00
@Franc Pijanc:
cicimici, kako si sploh upaš napisati kaj takega. Da te ni SRAM

Res ne vem kako lahko nekateri kar naprej padate na trollanje raznih cicimicijev, cicmanov, ciracar ...A še niste doumeli kaj so? Njim ni jim težko ozmerjati vse kar razmišlja diametralno nasprotno kot sami. Po drugi strani so pa lahko skrajno razumevajoči do "izbranih". Pod novico o obsodbi duhovnika zaradi pedofilije, je pred časom nekdo od teh zapisal, da naj prvi vrže kamen, kdor je brez greha.....ko človek pogleda vse to z distance, ne ve ali bi se smejal ali jokal....
cicimici
# 16.02.2012 ob 16:29
Še dobro, da Snegoročka ni bila spočeta od istospolnih! Ali ni malo čudno od Makarovičke, da piše o ljubezni, ki je sama ne pozna. Ne do otrok, še manj do odraslih. Denar je sveta vladar, kajne Svetlana?!
MADERA
# 19.02.2012 ob 11:27
Ena redkih, ki se svoje duše zaveda in skoraj edina, ki se bode z zlom. Kmalu bodo marjetice, vzemimo v roko eno in začnimo: ljubi, ne ljubi, ljubi, ne ljubi, ljubi, ne ljubi..če zadnji cvetni list pove: ne ljubi, utrgajmo še eno in poskusimo znova. Veselo branje vsem želim, česarkoli, samo da pamet dela!
k.r./celje
# 17.02.2012 ob 12:24
Zakaj jo spoštujem:
-ker je ena redkih posameznic, ki razmišlja s svojo glavo in ne dovoli, da bi jo prevzelo večinsko mnenje,
-ker se je (po svojem moralnem prepričanju) izpisala iz knjige krščenih v Rimskokatoliški cerkvi in ne oziraje na populistično splošno mnenje ostala zvesta sama sebi,
-ker je mojstrica besed,
-ker je ena redkih 'estradnih' osebnosti, ki odzdravi slehernemu človeku...

Vsak od nas ima absolutno pravico do svojega mnenja, nima pa pravice žalit posameznikov - nikogar od vas ni žalila poimensko, kakor si nekateri to drznete početi, ko zadeva Svetlano. Užaljeni ste pa lahko samo v primeru, da se čutite del tiste malo manj inteligentne manjšine t.i. Slovenceljnov.
outsid3
# 16.02.2012 ob 18:37
Ta ženska je žalostni primer ˝nestrpnosti˝ do drugače mislečih.
Vrtnica
# 16.02.2012 ob 18:26
Najprej sem brala o sovraštvu Makarovičeve do drugače-
mislečih-pa nisem verjela. Potem pa sem jo videla
na TV. In spet sem slišala le sovražno govorjenje.

Ali" njene "pesmi in zgodbe piše kdo drug in
se ona pod njih le podpiše?Sovražni govor pa, nočem
biti kot ona-to je nekulturna.
jd666
# 16.02.2012 ob 18:12
škoda besed....
boroč
# 20.02.2012 ob 20:08
Wagra: "Vsa čast Svetlani.Vsi njeni kritiki, pa sami napišite kaj podobnega, potem se pa glasite. Farški slovenceljni, ej"

Če sodim med farške slovenceljne, v redu. Ampak, kam sodiš ti Wagra?
osabosa
# 17.02.2012 ob 20:02
k.r./celje, HVALA ENAKO!
osabosa
# 17.02.2012 ob 15:13
k.r./celje, naj ti odgovorim takole. Najprej sam svoj gnev, do tistih, ki se ne strinjajo s tabo, spljuvaš na žaljiv način, ko nas imenuješ za ...tisto malo manj inteligentno manjšino t.i. Slovenceljni.
Drugič. Prosto po tebi: Če razmišljam s svojo glavo in mi Svetlana še vedno ni všeč, po tvojem spadam v t.i. kategorijo neinteligentnih Slovenceljev. Če razmišljam s svojo glavo in mi je Svetlana všeč, potem imam tvoj blagoslov in se lahko imenujem za pravo Slovenko.

Javaša, v šoli smo se učili nekaj Prešernovih balad, npr. Lepo Vido pa npr. Aškerčeve balade. In ker sem pela v šolskem zboru, smo seveda peli veliko slovenskih ljudskih pesmi npr. Kje so tiste stezice, Jagr pa jaga, Izidor ovčice pase, Nocoj, pa, oh nocoj...naj ti še naštevam?
Pa še nekaj, Javaša, če si ti kdo izmed tistih, ki zviška gleda na druge narode, tega zagotovo jaz ne delam. Pa mi Svetlana še vedno ni všeč!
Javaša
# 17.02.2012 ob 13:44
osabosa
17.02.2012 ob 11:51
Raje odgovori na vprašanje ali poznaš kakšno slovensko balado in slovenske ljudske pesmi? Da ali ne?
Svetlana je samo želela povedati, da mnogi narodi, ki jih nekateri Slovenci tako radi gledajo zviška, bolje poznajo in negujejo svoje umetniško ljudsko izročilo, kot Slovenci.
cenitamsok
# 17.02.2012 ob 10:29
Če je kritična do drugih, naj bo tudi do sebe. Isti vatli morajo bit!
fuckwad
# 17.02.2012 ob 10:17
Nisem glih največji poznavalec pravljic (spomnim se, da sem prebral fantastične ruske - o troglavem zmaju, ipd. - in južnokorejske, pa seveda Andersenove in od bratov Grimm), lahko pa rečem sledeče.
Vse zgodbe (naj si bodo knjige, filmi ali glasba), ki razkrivajo naše temnejše plati, so v povprečju precej inteligentnejše kot popreproščene podobe.
Poskušam tudi reči, da kompleksnejši kot so avtorji, manj so razumljeni - kar je razvidno tudi iz tegale foruma...
davide
# 17.02.2012 ob 09:04
za bruhat
Wagra
# 17.02.2012 ob 07:50
Vsa čast Svetlani.
Vsi njeni kritiki, pa sami napišite kaj podobnega, potem se pa glasite. Farški slovenceljni, ej.
Fredix
# 16.02.2012 ob 19:35
Fafaron - glej ga zlomka, komaj sedaj vidim, da piše pravljice za odrasle.
Se opravičujem.
Ne berem pravljic za odrasle.
cicimici
# 16.02.2012 ob 16:35
Lahko je prepisovat, napiši kaj čisto svojega. Tako pa so vse sovice, medvedki, peklenščki in kaj vem kaj še vse, ruske. Ponemaješ?
moonpie
# 19.02.2012 ob 22:34
Ilustracije precej otroških knjig so mi bile vedno (tudi kot otroku) vedno ogabne, tudi tale je precej odijajoča..
sema
# 18.02.2012 ob 19:19
Ta ženska je ranjena na duši.
k.r./celje
# 17.02.2012 ob 17:04
Osabosa, bi rekel, da se ne razumeva. Nikakor ni bila 'žalitev' mišljena na osebni ravni, kakor ste si jo blagovolili razlagat. Kakor sem že napisal - imate pravico do svojega mnenja, da vam Svetlanino bodisi obnašanje bodisi delo ni všeč, nimate pa pravice žaliti nje in ji pripisovati lastnosti, za katere nimate nikakršnega dokaza, da bi jih Makarovičeva utegnila imeti - s tem mislim na sovraštvo do njenega naroda.
Tudi nikogar nisem kategoriziral, kakor navajate. Če se, se imate pravico izključno sami kategorizirat, kar spoštujem. Želim pa vam zgolj VSE DOBRO!
k.r./celje
# 17.02.2012 ob 13:27
Osabosa, najbrž vas je zadelo. Z vsem dolžnim spoštovanjem - kdo pa ste vi, ki lahko tako vehementno potrjujete Svetlanino domnevno sovraštvo? Ga tudi vi čutite? Se vam zdi zares potrebno, da bi se umetnica Svetlaninega kova potrebovala potrjevati s sovraštvom?
Lepo vas prosim, potlej pa poskusite svoj gnev ozaljšati, če morete.
k.r./celje
# 17.02.2012 ob 11:49
Alamut, kako moreš! Kaj si pa ti naredil odmevnega za slovensko literaturo, da lahko sodiš, kaj je dobro in kaj ne?
Najbrž si eden redkih, ki premore v sebi sovražno čustvo. Verjetno je tvoje življenje strašno žalostno. Kljub temu ti ne pripada pravica, da se tako obnašaš. Če boš kdajkoli v življenju čutil pomanjkanje spoštovanja, je to zgolj zato, ker ga tudi sam ne premoreš.

Cenitamsok - tebe pa sprašujem, kako veš, da do sebe ni kritična. Mar misliš, da je objavila popolnoma vse, kar je napisala?
alamut
# 17.02.2012 ob 11:43
Prenehajte ta osebek vlačiti po medijih in mu nuditi oporo ! Pustite jo da gnije vpozabi na gnojišču sovraštva ¨!
detelca
# 16.02.2012 ob 23:50
1. Raje bodite ponosni, da imamo umetnico takega kova.
Čestitam, Svetlana;

2. Svetlana je utelešenje drugačne miselnosti in ravno Svetlana JE tolerantna do drugače mislečih - tisti ki ste jo označili za netolerantno, nimate poštimanih osnovnih pojmov o tem, kaj sploh pomeni "drugače misleč".
osabosa
# 17.02.2012 ob 13:12
k.r./celje:
...Užaljeni ste pa lahko samo v primeru, da se čutite del tiste malo manj inteligentne manjšine t.i. Slovenceljnov.

In to ti tako na pamet. Točno veš, po enem komentarju, da sem jaz ali pa drugi, ki jim Svetlana pač ne predstavlja nekega prav simpatičnega človeka, da smo manj inteligentni t.i. Slovenceljni. In kaj dela tebe pravega in inteligentnega Slovenca?

Sicer pa Svetlana ne razmišlja s svojo glavo, ampak s svojim sovraštvom, ki ni nič drugega kot reklama za njene izdelke. In da se o njej govori. Da ne gre v pozabo.
osabosa
# 17.02.2012 ob 11:51
Svetlana je v intervjuju v začetku januarja izjavila tudi:
.....Balkanska kultura je mnogo višja od slovenske kulture. Vsak Bosanec ve, kaj je sevdah in je na sevdah ponosen in sevdah živi in nastajajo novi sevdahi. Koliko Slovencev sploh pozna kakšno ljudsko balado. Ne poznajo, poznajo gojzarsko muziko …

Za njo smo Slovenci, vsaj velika večina, butci, Slovenceljni, z nesimpatičnim značajem, hinavski, malenkostni itd.

Torej naj mi nekdo pove, kako naj spoštujem to žensko in njena dela, ko pa ona sama nima spoštovanja do slovenske kulture in slovenskega človeka. Pa sem kot otrok rada prebirala njene otroške pravljice....
ti_si_nula
# 17.02.2012 ob 03:11
Ga. Svetlana zna biti zaradi svoje odkrite in (pre)drzne narave za marsikoga naporna ali celo zoprna (neprijetne resnice je težko prebavljati). Čestitam za izid in upam, da ni zadnji. Balada o Sneguročki - moram prebrati, morda se kje najdem.
Fredix
# 16.02.2012 ob 17:31
Sneguročka je zgodba o lepotici, ki ne zna imeti nikogar rada.
Sneguročka ne zna ljubiti, saj je bila spočeta iz posilstva, zna pa biti radostna.

Temna lepota, lepo.
Gorje je posilstvo.
In pravljico z začinom gorja mislite servirat otrokom?

Obstaja klobasa pesja radost pa zato ni radostna.
Kazalo