Spektakularna knjižnica Girolamini, ki je zdaj pod državno upravo, je del večjega cerkvenega kompleksa. Foto: EPA
Spektakularna knjižnica Girolamini, ki je zdaj pod državno upravo, je del večjega cerkvenega kompleksa. Foto: EPA
Montanarijeve obtožbe so takrat dvignile precej prahu, še posebej, ker je prst uperil v direktorja knjižnice: "Neverjetno je, da je enega najpomembnejših italijanskih kulturnih hramov v varstvo dobil pripadnik "podrastja", ki ga v svoji knjigi opisujeta Ferruccio Sansa in Claudio Gatti. De Caro je posrednik v venezuelski naftni aferi, "enem najbolj spektakularnih primerov konvergence med podporniki Berlusconija in D'Aleme". Foto: EPA

"Knjižnica Girolamini je bila žrtev kriminalne zarote," je bila prva, redkobesedna izjava neapeljskega javnega tožilca Giovannia Mellila. Direktor knjižnice Massimo Marino De Caro in njen upravitelj Sandro Marsano sta se po njegovih besedah s krajo knjig ukvarjala "že dalj časa". V zaroto so bili menda vpleteni še trije argentinski državljani in en Ukrajinec, ki so se prav tako znašli za zapahi.

Javna knjižnica, ki je vrata prvič odprla že v 16. stoletju, je zaradi njih ostala brez 257 del iz zbirke partitur in knjig iz obdobja med 16. in 19. stoletjem. Prejšnji teden so policisti v Veroni odkrili 240 del, za katere verjamejo, da so prišla iz neapeljske knjižnice.

Detektivsko delo opravili knjižničarji
Nezakonitemu početju so na sled prišli po zaslugi uslužbencev knjižnice, ki so se pri vodji karabinjerjev zglasili s posnetkom z varnostne kamere, na kateri je bil dokumentiran direktor, ki je iz knjižnice odhajal s knjigami pod roko. De Caro je bil na dopustu vse od aprila, ko je krajo knjig tudi prijavil.

Nekaj je gnilega v Kampaniji ...
Na nepravilnosti je pred dvema mesecema opozarjal tudi Tomaso Montanari, profesor zgodovine na univerzi v Firencah in avtor knjige A che serve Michelangelo? (Čemu služi Michelangelo?). Med pripravami na pisanje nekega članka je obiskal knjižnico Girolamini in tam našel, je aprila poročal Corriere della Sera, "odvratno, zaprašeno zmešnjavo"; zvezki neprecenljivih vrednosti so bili menda razmetani po tleh, na starodavnih mizah v čitalnici pa so ležale prazne pločevinke kokakole. In čeprav so aprila v knjižnici obiskovalcem zatrjevali, da so zaprti "zaradi reorganizacije", se je v resnici že takrat začela raziskava zaradi "sumljivih dejavnosti". Okoliški prebivalci so menda vedeli povedati marsikaj o težko naloženih avtomobilih, ki dvorišče knjižnice zapuščajo pozno zvečer.

Vrh ledene gore?
"Očitno moramo začeti nadzorovati tudi to, kaj se dogaja v drugih kulturnih ustanovah," je komentirala članica levosredinske demokratske stranke Luisa Bossa in opozorila na "razpuščeno" stanje na raznih zgodovinskih najdiščih v Neaplju, pa tudi v Pompejih in Herkulaneumu.