Kot je pojasnil urednik knjige Metod Berlec, avtor ugotavlja, da je bil
Kot je pojasnil urednik knjige Metod Berlec, avtor ugotavlja, da je bil "Tito človek, ki je med drugo svetovno vojno preslepil britanskega predsednika, zagrizenega protikomunista, da je namenil svojo popolno podporo partizanom in ukinil vso pomoč protikomunističnim silam, ki so se upirale Nemcem v Jugoslaviji". Spletka je bila po njegovem mnenju tako uspešna, "da je bil presenečen celo Stalin, ki je budno spremljal dogajanje na svojem balkanskem dvorišču". Foto:

Knjiga je izšla pri založbi Nova obzorja in v sodelovanju z inštitutom Karantanija. Izvirnik je izšel leta 2011 v Veliki Britaniji, a slovenska izdaja v prevodu Nikija Neubauerja zajema več fotografij. Na 380 straneh obsega tudi spremno besedo Petra Stariča. Zaradi svoje vsebine je zanimiva za širšo slovensko javnost, so si bili enotni govorniki na današnji predstavitvi knjige.
Te se zaradi bolezni sicer ni udeležil avtor knjige Peter Batty, ki je delal kot časopisni novinar, nato odšel na BBC, pozneje pa ustanovil tudi svojo koprodukcijsko družbo. Njegove ugotovitve je strnil urednik knjige Metod Berlec.
Presenetljivo uspešna spletka
Kot je pojasnil, avtor ugotavlja, da je bil "Tito človek, ki je med drugo svetovno vojno preslepil britanskega predsednika, zagrizenega protikomunista, da je namenil svojo popolno podporo partizanom in ukinil vso pomoč protikomunističnim silam, ki so se upirale Nemcem v Jugoslaviji". Spletka je bila po njegovem mnenju tako uspešna, "da je bil presenečen celo Stalin, ki je budno spremljal dogajanje na svojem balkanskem dvorišču", je povedal Berlec.
Da je tako dolgo trajalo, da je vsa zgodba prišla na dan, je po avtorjevem mnenju posledica "usklajenega prikrivanja generacije, ki je imela lastne interese, da je ohranjala mite okoli Tita, ki jih je sama pomagala ustvariti". In BBC je po njegovem mnenju tu igral protislovno vlogo.
Igra se mu ni izšla
Predstavitve knjige sta se udeležila tudi zgodovinarja Andreja Valič Zver in Stane Granda. Ta je med drugim ocenil, da je izdaja knjige izjemno pomembna, saj "se v zadnjem času zgodovinska resnica vse bolj umika politiki". Obenem je menil, da gre za zgodovinsko knjigo, v kateri se morebiti ne bomo z vsem strinjali, a vendarle je ta po njegovem mnenju slovenski družbi potrebna. Ob tem je izrazil upanje, da bo knjiga spodbudila nadaljnje študije slovenske zgodovine.
Granda je v povezavi z naslovom knjige izrazil mnenje, da je bil Churchill prebister, da bi ga Tito prevaral. Churchillu sta bili po mnenju Grande prioriteta Grčija in Italija, v Jugoslaviji pa je igral igro, ki se mu preprosto ni izšla.
Knjiga, brez katere ob tehtanju Brozove vloge ne gre
Kot je poudarila Andreja Valič Zver, "gre za nujno potrebno osvetlitev pomembnega poglavja iz druge svetovne vojne in literaturo, ki se ji bo ob vsakem ocenjevanju Brozove vloge in njegovega mojstrstva v prevarantstvu težko izogniti in s tem izogibanjem tvegati enostranske ocene dogajanja v preteklosti".