Dan Brown pisateljem, ki to šele skušajo postati, svetuje, naj si izberejo temo, o kateri ne vedo veliko, in jo podrobno preučijo. Foto: EPA
Dan Brown pisateljem, ki to šele skušajo postati, svetuje, naj si izberejo temo, o kateri ne vedo veliko, in jo podrobno preučijo. Foto: EPA
Dan Brown: The Lost Symbol
Robert Langdon je menda človek, za katerega si njegov avtor "želi, da bi sam lahko bil".

O svojem nastajajočem romanu je Brown tako povedal le, da je "globoko zatopljen v ustvarjalni proces". Že nekaj časa je namreč znano, da piše novo knjigo v seriji kriminalk s harvardskim profesorjem simbologije Robertom Langdonom na čelu. Langdona - v filmskih priredbah ga igra Tom Hanks - ni uporabil le v Da Vincijevi šifri, pač pa tudi v romanih Angeli in demoni ter Izgubljeni simbol, katerega filmska različica v kinematografe prihaja še letos.

Brown se je v gledališki zgradbi iz 19. stoletja udeležil pogovora v sklopu dogodka Writers on a New England Stage. Nastopil je v šaljivem tonu in večer popestril tudi z več anekdotami iz svojega otroštva, o svojem novem delu pa je bil kljub vztrajnemu "zasliševanju" občinstva in medijev skrivnosten.

"Knjiga bo končana, ko bo pač končana"
Kot je povedal, je sredi pisanja, pred tem pa se je leto in pol ukvarjal z raziskovanjem. Zgodbo bo tudi tokrat postavil v Evropo, v "najosupljivejši kraj, ki sem ga kdaj obiskal", je dejal Brown. Na vprašanje, kdaj bo roman izšel, pa je odgovoril, da ne čuti nobenega pritiska, da bi moral iziti kmalu. "Moj založnik hoče dobre, ne hitre knjige," je dejal. Je pa zato natrosil nekaj podrobnosti o svoji delovni rutini: piše na primer po navadi v pižami, saj za računalnik običajno sede okrog štirih zjutraj. "In potem do šestih igram Angry Birds," priznava. Pravi sicer, da nikoli nima težav s pisateljsko blokado, da pa je do sebe precej kritičen: na koncu v smeti povprečno roma devet izmed vsakih desetih napisanih strani.

O tesni prepletenosti vere in znanosti
Brown je zbranim povedal, da je zanimanje za filozofske teme, ki jih vpleta v svoje romane, odkril že v rosnih letih. Njegova starša sta imela zanimivo kombinacijo poklicev. Ona je bila cerkvena organistka, on pa pisec znanstvenih učbenikov. Brown je morda tudi zaradi tega še vedno prepričan, da na znanost in vero ne bi smeli gledati kot na nasprotujoča si tabora, ampak raje kot na "partnerici", dva jezika, ki na različna načina ubesedujeta ista vprašanja in ki bi morala biti naklonjena vprašanjem in konstruktivnim debatam. Njegova lastna verska stališča so še vedno "nedokončan projekt", priznava Brown.