Sean Connery in Honor Blackman, filmska Pussy Galor, na zabavi v studiu Pinewood leta 1964. Foto: AP
Sean Connery in Honor Blackman, filmska Pussy Galor, na zabavi v studiu Pinewood leta 1964. Foto: AP
Anthony Horowitz: Trigger Mortis
"Vedno sem se hotel vrniti k pravemu Bondu, torej k Bondu, ki ga je ustvaril Fleming, in čudovit bonus je bil, da sem lahko uporabil še nikoli viden material mojstra samega." Foto: Amazon

Dogajanje bo postavljeno v čas pičla dva tedna po dogodkih v Flemingovem romanu Goldfinger (1957), naš protagonist pa bo do vratu zapleten v ameriško-sovjetsko tekmo za osvojitev vesolja; ZDA se v tistem trenutku namreč ravno pripravljajo na pomembno izstrelitev rakete.

Poleg Pussy Galore, ki jo je na velikem platnu igrala Honor Blackman, se bo v romanu pojavila še čisto novo Bondovo dekle, Jeopardy Lane, medtem ko mu bo štrene mešala spletkarska korejska sadistka Jai Seung Sin.

Horowitz je seveda samo najnovejši v dolgi vrsti sodobnih avtorjev, ki so se že lotili romanov o Bondu, med njimi so bili William Boyd, Kingsley Amis in Sebastian Faulks. Bo pa Trigger Mortis prvi od teh "novih" romanov, ki ga je avtor uvrstil naravnost v izvirni Flemingov kanon.

Prvič se je tudi zgodilo, da je avtor za svoj roman lahko uporabil delček originalnega Flemingovega pisanja: predloga za uvodno akcijsko sekvenco v knjigi je bil Flemingov televizijski scenarij Murder on Wheels, ki pa nikoli ni bil uporabljen.

Horowitz je osnovni zaplet in uradni naslov novega romana razkril na dan, ko bi Fleming dopolnil 107 let, obvestilu pa dodal osebno noto: "Tako vesel sem bil, da so mi dovolili postaviti moj roman v čas tik po mojem najljubšem romanu o Bondu, Goldfinger, in navdušen sem nad tem, da se je Pussy Galore vrnila!"

"Silno zabavno je bilo spet srečati najslavnejše Bondovo dekle vseh časov - pa čeprav še zdaleč ni edina nevarna ženska v Trigger Mortisu. Upam, da bo ljudem všeč. Moj cilj je bil napisati najbolj avtentičen roman o Jamesu Bondu, kar se jih da napisati." Knjiga v Veliki Britaniji izide 8. septembra.