Jutro na vrhu Korena je ena izmed fotografij v monografiji. Foto: Cankarjeva založba
Jutro na vrhu Korena je ena izmed fotografij v monografiji. Foto: Cankarjeva založba
Na natečaj so prejeli skoraj 10.000 fotografij, v monografiji so jih na koncu objavili 213. Foto: Cankarjeva založba

Skoraj 10.000 prejetih fotografij na natečaj jasno priča o tem, da Slovenci radi hodimo v hribe, je na predstavitvi knjige dejal direktor Cankarjeve založbe in avtor uvoda h knjigi Miha Kovač, ki je po lastnih besedah "izrazito zadovoljen z izdelkom", saj jim je uspelo narediti knjigo z večno tematiko za današnji čas.

Izbor fotografij je vodil Arne Hodalič, monografijo pa dopolnjujejo besedila Lučke Kajfež Bogataj, Marjete Keršič Svetel, Boruta Peršolje, Iztoka Tomazina in Mihe Kovača. Kot poudarjajo v založbi, monografija ni geografski priročnik, pač pa delo, ki v ospredje postavlja občutenje gora, zato so k fotografijam dodali tudi misli.

Ljubiteljske fotografe pogosto "tepe" oprema
Hodalič je povedal, da je v nabor poleg 9.996 fotografij, ki so jih prejeli na natečaj, vključil še fotografije, ki so jih zbirali pred dvema letoma za Veliki atlas Slovenije. Pri fotografijah gora igrajo pomembno vlogo vreme in pojavi, kot so mavrica, strela in meglice. Kot pravi Hodalič, lahko lepe motive v objektiv ujamejo tudi ljubiteljski fotografi, težava pa je po njegovem mnenju v tem, da zaradi teže velikokrat ne nosijo težke fotografske opreme, in zato posledično posnetki niso tako vrhunski. Pri fotografijah je Hodalič pogrešal več osebnega pristopa, slikanja od blizu in akcije, kar je današnji trend.

Štirje letni časi - štirje "svetovi"
Pomemben del knjige predstavljajo besedila, ki so tematsko razdeljena po letnih časih. Po besedah Boruta Peršolja, ki je prispeval besedilo k poglavju Poletje, so želeli ljubiteljem gora ponuditi nekaj svežega in drugačnega ter osmisliti slovensko planinsko pot. Vseh gora niso mogli predstaviti, saj je kar 70 odstotkov območja v Sloveniji hribovitega, je pojasnil.

Avtorica besedila za "pomladni del knjige" Marjeta Keršič Svetel je v svojem delu predstavila svoj odnos do gora, ki je po njenih besedah še vedno otroški. Prispevek za jesen je prispevala klimatologinja Kajfež Bogatajeva, za zimo pa zdravnik in gornik Iztok Tomazin.

H knjigi je dodan tudi planinski minidnevnik po slovenskih gorah, v katerega bodo lahko ljubitelji gora vpisovali svoje obiske vrhov.