Ob prihodu Claudia Magrisa bo v hrvaščini ponovno izšel njegov antologijski roman Donava iz osemdesetih. Foto: EPA
Ob prihodu Claudia Magrisa bo v hrvaščini ponovno izšel njegov antologijski roman Donava iz osemdesetih. Foto: EPA

Med 5. in 17. septembrom se bodo v hrvaški prestolnici tako mudila pomembna imena sodobne literature, tudi Claudio Magris, Jaume Cabre, Peter Nadas in Kjell Ola Dahl.

Kot so na torkovi novinarski konferenci poudarili organizatorji, bo festival zelo evropski, avtorji, ki se bodo predstavili na njem, pa sicer krepko presegajo meje stare celine.

Da bi knjige vrnili "v modo"
"Prepričan sem, da bo festival na Hrvaško prinesel živahnost, ki je manjka, še posebej v času, ki ni naklonjen knjigi in branju," je dejal Seid Serdarević iz založbe Fraktura, ki bo poskrbela za prireditev.

Slovenci pošiljamo Vojnovića
Sicer pa poleg že omenjenih pisateljev organizatorji izpostavljajo še Margriet de Moor, Roda Reesa in Petra Terrina, med gosti pa bo tudi slovenski avtor Goran Vojnović. Med hrvaškimi pisatelji so udeležbo potrdili Miljenko Jerković, Zoran Ferić, Ivan Lovrenović, Slavenka Drakulić, Predrag Matvejević, Boris Perić, Jurica Pavičić in drugi.

Vsak festivalski dan bo predvidoma ponudil dva literarna dogodka in koncert. Vodilni hrvaški knjižni uredniki, profesorji, novinarji in kritiki se bodo s književniki pogovarjali na javnih predstavitvah in tribunah. Teme pogovorov bodo med drugim odnos med posameznikom in sistemom, socialni vidik kriminalk, književne nagrade, mesto in sodobna književnost ter soočanje z zgodovino. Del festivala bo namenjen tudi prepletanju likovne umetnosti in literature.