Na Bologni po Bologni si boste lahko ogledali predvsem nagrajene in tiste kakovostne zanimive knjige, na katere želijo v Mladinski knjigi opozoriti (mlade) bralce v slovenskem prostoru. Foto: BoBo
Na Bologni po Bologni si boste lahko ogledali predvsem nagrajene in tiste kakovostne zanimive knjige, na katere želijo v Mladinski knjigi opozoriti (mlade) bralce v slovenskem prostoru. Foto: BoBo
Bologna po Bologni
Z bolonjskim sejmom, ki ga od leta 1964 pripravljajo vsako pomlad, je Slovenija povezana že od samih začetkov. Foto: BoBo
Utrinek iz slikanice poljske avtorice in ilustratorke Iwone Chmielewske, Eyes. Knjižica s pomočjo bogatih analogij in simbolike filozofsko interpretira dar videnja; obenem pa poudari tudi, da je življenje brez vida lahko dar, ki nas prisili, da izostrimo druge čute.

Prodajno razstavo so odprli v dopoldanskih urah, ob 17.00 pa jo bo obiskala letošnja častna gostja, mlada francoska ilustratorka Elis Wilk.

V Knjigarni Konzorcij zadnje dni maja vse od leta 1993 tradicionalno namenjajo predstavitvi otroške literature. Razstava predstavlja izbor 350 najboljših knjig iz marčevskega sejma v Bologni, kjer se je predstavilo 1.200 razstavljavcev iz več kot 70 držav.
Poudarek je na nagrajenih delih, med katerimi so bila letos slikanica Eyes avtorice in ilustratorke Iwone Chmielewske, poučno delo Dictionnaire fou du corps avtorice in ilustratorke Katy Couprie in delo Diccionario para armar več avtorjev, ki je v Bologni prejelo nagrado nova obzorja. Razstavili so tudi slovenske mladinske knjige, ki so se po izboru münchenske knjižnice uvrstile med Bele vrane 2013. To so delo Monike Kropej in Roberta Dapita Živalska govorica: Slovenske basni in pripovedi o živalih z ilustracijami Adriana Janežiča (Didakta), knjiga Barbare Simoniti Močvirniki: Zgodbe iz Zelene dobrave z ilustracijami Petra Škerla (Mladinska knjiga), slikanica Petra Svetine Čudežni prstan, ki jo je ilustriral Damijan Stepančič (Vodnikova založba) in delo Zorana Šteinbauerja Izgubljeni gozd (Miš).
Človeška ustvarjalnost nima meja
Po besedah predsednika uprave založbe Mladinska knjiga Petra Tomšiča razstava sporoča, da človeška ustvarjalnost nima meja in da ustvarjalci vedno najdejo pot do otroških src ne glede na čas, nenaklonjen vsakršni ustvarjalnosti. Poudaril je, da pri ustvarjanju otroških in mladinskih del ne zaostajamo za nikomer na globalnem trgu, na kar smo lahko ponosni.

Slikanice naših (pra)dedkov
Vodja centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo Pionirske in oddelka za otroke in mladino v Knjižnici Otona Župančiča Darja Lavrenčič Vrabec dodaja še, da so ob 50. jubileju sejma v Bologni v Pionirski v sodelovanju s Slovensko sekcijo IBBY napravili tudi izbor najstarejših tujih slikanic, ki jih hranijo v Pionirski.

Sejem otroške in mladinske literature v Bologni je po vsem svetu prepoznan kot dogodek, ki ga organizatorji in izvajalci kulturnih vsebin za otroke in mlade ne smejo zamuditi. Na programu sejma, ki se razteza na 20.000 kvadratnih metrih površin, so številni pogovori, branja in drugi dogodki ter podelitev sejemskih nagrad. V Bologni se vsako leto predstavljajo tudi slovenski avtorji.

"Knjižni sejem v Bologni je kot čudežno drevo, ki leto za letom, že 50 let, vsakič znova spomladi zacveti in nas razveseli z novim knjižnim okrasjem," so zapisali v Mladinski knjigi. Prodajna razstava bo v Konzorciju na ogled do 1. junija.