Pogled letošnjega sejma bo usmerjen k ogroženemu
Pogled letošnjega sejma bo usmerjen k ogroženemu "projektu Evropa", še posebej bo v ospredju v Turčiji, na Poljskem in na Madžarskem ogrožena svoboda govora. Foto: EPA
David Hockney
David Hockney je med drugim prišel na sejem predstavit svojo novo knjigo velikega (ogromnega) formata: SUMO - A Bigger Book. Foto: EPA
Nizozemska pisatelja Connie Palmen (levo) in Tommy Wieringa (na sredi) sta se z letališča skupaj napotila na frankfurtski knjižni sejem.
Nizozemska pisatelja Connie Palmen (levo) in Tommy Wieringa (na sredi) sta se z letališča skupaj napotila na frankfurtski knjižni sejem. Foto: EPA
Frankfurtski knjižni sejem odprl svoja vrata

Kot je na opoldanski novinarski konferenci poudaril predsednik zbornice založništva Heinrich Riethmüller, sta svoboda mišljenja in svobodo tiska po svetu ogroženi. "Svoboda govora je osnovna človekova pravica," je poudaril Riethmüller. Še posebej skrb vzbujajoče se mu zdijo razmere v Turčiji: "Vendar pa politika molči, opazuje in ne stori nič." V spletni peticiji zato nemško vlado in Evropsko komisijo pozivajo, naj brezkompromisno brani svobodo mišljenja in svobodo tiska v tej državi. Pod peticijo zbornice založništva in nemškega Pena se je v nekaj tednih podpisalo že 80.000 ljudi.

Na sejmu med drugim pričakujejo v Londonu živečo turško avtorico Elif Shafak in alžirskega avtorja Boualema Sansala, ki je leta 2011 prejel mirovno nagrado nemških knjigotržcev.

Kdo je kdo založniškega sveta
Na sejmu se bo letos predstavilo 7.000 razstavljavcev iz več kot stotih držav. Sejem bo ponudil približno 4.000 dogodkov, na njem bo sodelovalo okoli 600 avtorjev. Za strokovno javnost bo odprt od 19. do 21. oktobra, za najširšo javnost pa 23. in 24. oktobra. Organizatorji v petih dneh pričakujejo 300.000 obiskovalcev.

Letošnja novost sta sejem in konferenca The Arts+, ki bosta znotraj knjižnega sejma potekali na temo digitalizacije umetnosti. Po prepričanju organizatorjev sejma sta namreč po glasbi, filmih in knjigah za digitalizacijo na vrsti umetnost in kulturna dediščina.

David Hockney, oboževalec iPada
Zato so v Frankfurt povabili britanskega umetnika Davida Hockneyja, ki je danes predstavil sliko, ki jo je "naslikal" na svoj iPad. Kot je dejal 79-letni umetnik, je tablica čudovit novi medij za umetnike. "Kar potrebuješ, je le dotik s prstom," je dejal in dodal, da zdaj niso več potrebni niti čopič niti voda, pa tudi barve in platno ne. Novi medij ima po njegovem prepričanju številne prednosti, ima pa tudi eno pomanjkljivost: "Človek kar ne more nehati."

Domovina Ceesa Nootebooma v fokusu
V središču letošnjega sejma bosta nizozemska in flamska književnost. Predstavljali se bosta pod sloganom To je, kar si delimo. Tako je danes zjutraj z vlakom iz Amsterdama v Frankfurt pripotovalo več ducatov avtorjev in založnikov ter nizozemska ministrica za kulturo Jet Bussemaker. Med avtorji, ki jih gosti sejem, so med drugim Leon de Winter, Jessica Durlacher, Connie Palmen in Tommy Wieringa.

Slovenija, ki si prizadeva, da bi bila leta 2021 častna gostja frankfurtskega sejma, se bo letos ponovno predstavila z nacionalno stojnico. Ob tem bodo v času sejma potekala dogovarjanja z njegovim vodstvom glede kandidature za ta naziv.

Frankfurtski knjižni sejem odprl svoja vrata