Čile je ob 100. oblenici rojstva izdal znamku Nerudi v spomin. Foto: EPA
Čile je ob 100. oblenici rojstva izdal znamku Nerudi v spomin. Foto: EPA
Wedgwoodova dela kažejo pogosto naslon na antično vazno umetnost.
Amedeo Modigliani: portret umetnikove ljubice Jeanne Hebuterne. Foto: EPA
Richard Buckminster Fuller: ameriški paviljon na EXPU 67
Arhitekturne projekte Richarda Buckminsterja Fullerja so označevali kot brezupno utopične.

Psevdonim je začel uporabljati že pri 13 letih, ko so njegovi prvi članki izšli v dnevniku La Mañana. Ime je izbral iz spoštovanja do češkega pesnika Jana Nerude. Politično aktiven je postal zlasti po španski državljanski vojni, ko je izjavil, da zahteva domovino za tistega, ki je bil ponižen. Od leta 1945 je bil član Komunistične partije Čila. Kot pesnik je združil subjektivno liriko z družbeno angažiranostjo, še posebej v delu Veliki spev. Njegova dela je mogoče prebirati tudi v več zbirkah zbranih del, izdanih v slovenskem jeziku.

V delih opisuje trpljenje, boj in upanje zatiranih, tuje pa mu ni niti razmišljanje o usodi. Mislil sem, da je bila cesta pravšnja za človeka, in da se je morala tam odločiti usoda, je eden od njegovih najbolj znanih citatov. Leta 1971, dve leti pred smrtjo, je prejel Nobelovo nagrado za književnost.

1730 se je rodil priznani angleški lončar Josiah Wedgwood. Njegovi izdelki še danes veljajo za ene nabolj reprezentativnih.

1817 se je rodil ameriški pisatelj in filozof Henry David Thoreau.

1819 se je rodil angleški pisatelj Charles Kingsley.

1854 se je v Watervillu rodil George Eastman, ki je pomemben za razvoj fotografije, fotografske kamere in podjetja Kodak. V fotografijo je uvedel film v zvitku in izdelal kamero za tak film. Umrl je leta 14. marca 1932.

1868 se je rodil nemški pesnik Stefan George.

1880 se je rodil ameriški filmski igralec in režiser Charles Albert Browning mlajši bolj znan pod imenom Tod Browning.

1884 se je v Livornu rodil italijanski slikar in kipar Amedeo Clemente Modigliani. Nekaj časa je študiral slikarstvo, v glavnem pa je bil samouk Od leta 1906 je živel v Parizu, kjer je bil član skupine slikarjev emigrantov, ki so sestavljali Ecole de Paris. Živel je boemsko življenje in leta 1920 umrl za tuberkolozo.

1895 se je rodil ameriški pisatelj, arhitekt, vizionar, oblikovalec in izumitelj Richard Buckminster Fuller. Pri vseh dejavnostih, s katerimi se je ukvarjal, je Richarda Buckminstra Fullerja vodilo predvsem iskanje odgovora na vprašanje: "Ali človeštvo lahko uspešno in na dolgi rok preživi na planetu Zemlja, in če, kako?" Zato ni presenetljivo, da so Fullerjevo arhitekturo pogosto obsojali kot pretirano utopično in da je Fuller s svojimi več kot 30 knjigami populariziral izraze kot sinergetika in efemeralizacija.

1895 se je rodila norveška sopranistka Kirsten Flagstad.

1902 se je rodil nemški filozof in pisatelj judovskega rodu Günther Stern, bolj znan kot Günther Anders.

1937 se je rodil ameriški komik William Henry "Bill" Cosby, najbolj znan po nastopu v tv-nanizanki Huxtableovi.

1955 je v Ljubljani umrl pisatelj, pesnik in publicist Ivan Albreht, posnemovalec moderne. Rodil se je 7. maja 1893 v Hotedrščici. Njegova najpomembnejša dela so Slutnje, Odsevi, Eros inferni, Ranjena gruda.

1962 je skupina The Rolling Stones izvedla prvi javni nastop v nekem klubu v Londonu.