Paul Cezanne velja za očeta moderne umetnosti. Foto: EPA
Paul Cezanne velja za očeta moderne umetnosti. Foto: EPA
Faust
Fausta lahko beremo tudi v slovenščini. Foto: RTV SLO
Dragotin Kette
Pisal je zelo raznovrstno poezijo.
Dolly Parton
Zvezdnica 'pop-countryja' Dolly Parton. Foto: EPA

Paul Cezanne se je rodil v provansalskem mestecu Aix-en-Provence in tam tudi umrl v noči na 23. oktober 1906. Prav v tem mestu, kjer je živel 40 let, je na svojih slikah ovekovečil podobe družine, prijateljev, raznih tihožitij, kopalk in kvartopircev. V mladih letih je Paul Cezanne slikal temne, romantične slike in pogosto uporabljal paletni nož za upodabljanje prizorov nasilja in erotike. Kmalu se je odvrnil od impresionizma.
Čeprav je imel Cezanne v svojem življenju le nekaj razstav v svoji domovini, velja danes za enega največjih umetnikov 19. stoletja, nekateri pa ga imenujejo tudi za očeta moderne umetnosti. Cezanne je s svojo umetnostjo močno vplival na umetnike tistega časa, velja pa tudi za človeka, ki je zgradil most med impresionizmom in kubizmom. Kot umetnik, ki je rad eksperimentiral z obliko, je vplival na velika imena slikarstva, med njimi tudi na Matissa, Picassa, Gauguina in Kandinskega.

1576 je umrl nemški pesnik Hans Sachs.

1809 se je rodil ameriški književnik Edgar Allan Poe. V ameriško romantično književnost je vnesel obliko grozljive fantastične proze.

1829 so prvič predstavili Fausta, ki ga je napisal Johann Wolfgang von Goethe.

1851 je umrl argentinski pisatelj Esteban Echeverría.

1853 so v Rimu premierno predstavili opero Giuseppeja Verdija z naslovom Trubadur.

1874 je umrl nemški pesnik, jezikoslovec in književni zgodovinar August Heinrich Hoffmann von Fallersleben.

1876 se je v Premu na Notranjskem rodil slovenski pesnik Dragotin Kette. Umrl je leta 1899 v Cukrarni v Ljubljani. Zanj je značilna ljubezenska, refleksivna, domovinska in otroška poezija. Kettejeve pesmi  Poezije  so prvič izšle v Aškerčevi redakciji leta 1900; značilna je sonetna oblika, zlasti v Tihih nočeh.

1886 se je rodil pisatelj in kritik Vladimir Levstik. Bil je eden najvidnejših sodobnikov slovenske moderne. Umrl je 1957. Njegova najboljša dela so ljubezenski roman Zapiski Tine Gramontove in povest iz prve svetovne vojne Gadje gnezdo. Veliko je objavljal v Ljubljanskem zvonu in Slovanu.

1938 je umrl srbski komediograf, pripovednik in feljtonist Branimir Nušić, s pravim imenom Alkibijad Nuša. Njegova najbolj znana dela so Narodni poslanec, Sumljiva oseba, Občinsko dete in druga.

1943 se je rodila ameriška rockovska pevka in skladateljica Janis Lyn Joplin. Bila je tudi voditeljica številnih glasbenih skupin. Umrla je leta 1970, stara 27 let.

1946 se je rodila country pevka Dolly Rebecca Parton.

1949 se je rodil angleški pevec Robert Allen Palmer.

1953 se je rodil ameriški igralec Desi Arnaz mlajši. Desi se je rodil v nanizanki Rad imam Lucy. Tisti del nanizanke, v katerem je Lucy rodila, si je ogledalo 68 odstotkov vseh Američanov.

1971 je umrl ameriški džezovski klarinetist Harry Shields.

1972 je umrl ameriški violinist Michael Rabin.

2000 je umrla ameriška igralka avstrijskega rodu Hedy Lamarr.

2008 je v 48. letu je nenadoma umrl Andy Palacio, najbolj slavni "ambasador" belizejske glasbe v svetu, ki je pol leta pred tem v okviru Druge godbe nastopil tudi v Ljubljani.

Andy Palacio je bil najbolj znan glasnik kulture ljudstva Garifuna, potomcev sužnjev iz zahodne Afrike, ki so leta 1635 preživeli brodolom ob obalah otoka, ki ga danes poznamo kot St. Vincent, nato pa so se pomešali med tamkajšnje prebivalstvo, indijance plemen Arawak in Karib. Danes ljudstvo Garifuna, ki šteje okoli 250 tisoč pripadnikov, živi ob karibskih obalah Belizeja, Gvatemale, Nikaragve in Hondurasa.