Klicali so jo Črna venera, Črni biser in Kreolska boginja. Foto:
Klicali so jo Črna venera, Črni biser in Kreolska boginja. Foto:
Friedrich Adolf Axel baron von Liliencron
Prizor iz Bizetove opere Carmen. Foto: epa
Anthony Quinn. Foto: epa
Navijači U2
Vrtoglavice (Vertigo) še ni bilo na obzorju, toda že leta 1993 je bilo jasno, da vecje skupine od U2 ni Foto: Reuters
The Rolling Stones.
The Rolling Stones: na prizorišču so res že kar nekaj časa. Foto: Reuters
Brian May leta 2002 NA Buckhinghamski palači.
Brian May ne strehi Buchinghamske palače: Freddy bi bil ponosen. Foto: EPA

Bakerjeva se je rodila v revnem črnskem naselju v St. Louisu v Missouriju (ZDA). Potem ko ni uspela na Broadwayu, se je odločila poiskati srečo na stari celini. Leta 1925 je s črnsko skupino Črne ptice nastopila pred pariškim občinstvom. Leta 1937 je sprejela francosko državljanstvo in sodelovala v odporniškem gibanju.

Po treh neuspešnih zakonih se je s svojimi 12 posvojenimi sirotami umaknila v južno Francijo. Ko je zanje porabila ves svoj denar, so jo postavili na cesto. Na odre se je vrnila leta 1972, umrla pa tri leta kasneje - 12. aprila 1975.

1844 se je rodil Detlev von Liliencron s pravim imenom Friedrich Adolf Axel baron von Liliencron. Nemški impresionist je v svoji liriki pisal o naravi in ljubezni, velja za mojstra stroge lirske pesniške oblike. Pisal je tudi balade in pripovedi ter ep Poggfred in nekaj manj uspešnih dram in romanov.

1858 je umrl nemški skladatelj Julius Reubke.

1875 je umrl francoski skladatelj Georges Bizet s polnim imenom Alexandre Cesar Leopold Bizet. Znan je predvsem po operi Carmen, ki je prvotno vsebovala še govorjeni dialog. To delo pa velja za najboljše delo francoskega glasbenega realizma in eno najbolj pogosto izvajanih del. Poleg Carmen je napisal še opere Lovci biserov, Vesela deklica iz Pertha in Djamileh. Napisal je tudi tri simfonije, dve suiti, med njimi Arležanko, in številne samospeve.

1877 se je rodil francoski fauvistični slikar Raoul Dufy.

1878 je umrl slovenski skladatelj in zborovodja slovenske romantike Anton Hajdrih. Med drugim je uglasbil pesmi Cerkvica, Luna sije, Prva ljubezen, Pri oknu sva molče slonela, Jadransko morje in Lahko noč.

1899 je umrl avstrijski skladatelj Johann Strauss mlajši. Po očetovi smrti je prevzel njegov orkester in bil leta 1863 imenovan za cesarsko kraljevega glasbenega direktorja dvornih plesov, kar pomeni, da je vodil vse dvorne plese. To je počel do leta 1871, ko je sam zaprosil za razrešitev. Do tega časa je pisal samo plesno glasbo, s čimer je utrdil sloves kralja valčkov. Leta 1864 se je srečal s Jacquesom Offenbachom, ki ga je spodbudil k pisanju operet, ki pa jih je Strauss vedno imenoval komične opere. Njegova najbolj znana opereta je Netopir. Ta opereta je bila vzeta v repertoar dvorne opere (danes Dunajska državna opera) in je do danes edina opereta, ki se izvaja tam. Zato velja Strauss tudi za utemeljitelja zlate dobe dunajske operete.Med njegovimi deli so najbolj znani valčki in polke, ki odražajo dunajsko brezskrbnost tistega časa. Leta 1867 je napisal svoje najslavnejše delo Na lepi modri Donavi, v kateri je opredelil obliko dunajskega valčka. Ta valček velja za neuradno himno Dunaja. Cesarski valček je nastal leta 1888 v čast štirideseti obletnici vladanja Franca Jožefa.

1922 se je rodil francoski režiser Alain Resnais. Med drugim je režiral nanizanko Providence ter filma Hirošima in Moja ljubezen.

1924 je v Kierlinu pri Dunaju umrl avstrijski pisatelj Franz Kafka. V jasnem, preprostem, izpiljenem proznem slogu je upodobil osamljenega modernega človeka z njegovimi življenjskimi strahovi. Še v času njegovega življenja so izšle novele Opazovanja, Kurjač, Preobrazba, V kazenski koloniji in Gladovalec, po smrti pa Proces, Grad, Amerika in Ob gradnji kitajskega zidu.

1925 se je rodil ameriški igralec Tony Curtis, s pravim imenom Bernard Schwartz. Med drugim je igral v filmih Nekateri so za vroče, The Great Impostor, The Defiant Ones, Houdini, Trapez, Bostonski davitelj, Božič v Connecticutu in Grof Monte Kristo.

1926 se je rodil ameriški pesnik Irwin Allen Ginsberg. Zbirke: Prazno ogledalo, Rjovenje in druge pesmi, Molitve za umrle, Sendviči resničnosti in Padec Amerike. Ginsberg še zdaleč ni bil samo bitnik, budist, homaseksualec ali neteistični Žid, kot se je sam označil, ampak tudi izrazito protestniška in politično profilirana osebnost, ki je imela zaradi izražanja preveč liberalnih in radikalnih stališč neprestane probleme z vladajočimi strukturami. Prav tako pa tudi z založniki, saj so med drugim z njegovo pesniško zbirko Howl sprožili pravi škandal zaradi domnevnega pohujšanja in homoseksualnega podtona. Znamenita zbirka Kaddish and Other Poems je naletela že na dovolj zmeren oziroma sprejemljiv odziv, leta 1972 pa je Ginsberg že prejel najvišjo ameriško nagrado za literaturo, National Book Award. Pesnik je umrl leta 1997.

1964 so na ameriški televiziji ABC TV predvajali prvi koncert skupine The Rolling Stones, ki je bila prvič na turneji po ZDA.

1975 je v 69. letu starosti umrl igralec Ozzie Nelson, ki je najbolj znan po nastopu v nanizanki Avanture Ozzija in Harriet.

1977 je umrl italijanski filmski režiser Roberto Rossellini. Med drugim je režiral filme Rim, odprto mesto, Čudež, Strah, Noč v Rimu in Naj živi Italija.

1993 je skupina U2 postala najbogatejša rockovska skupina do takrat. Založba Island jim je namreč za 10-letno pogodbo, ki vsebuje izdajo šestih albumov, plačala 60 milijonov dolarjev.

2001 je umrl ameriški filmski igralec mehiškega rodu Antonio Rudolfo Oaxaca Quinn, bolj znan kot Anthony Quinn. Igral je v filmih Wild Is the Wind, Grk Zorba, Lust For Life, Viva Zapata!, Lawrence Arabski, Skrivnost Santa Vittorie.

2002 je bil v Buckinghamski palači jubilejni koncert v počastitev skupine Queen. Med nastopajočimi so bili Paul McCartney, Sting, Elton John, Cliff Richard, Ozzie Osbourne, Corrs, Will Young, Atomic Kitten in S Club 7.