Dostojevskega so pokopali na Tihvinskem pokopališču ob samostanu Aleksandra Nevskega v Sankt Peterburgu. Foto:
Dostojevskega so pokopali na Tihvinskem pokopališču ob samostanu Aleksandra Nevskega v Sankt Peterburgu. Foto:
Fran Saleški Finžgar
Avtor dela Pod svobodnim soncem.
John Maxwell Coetzee
John Maxwell Coetzee. Foto: EPA
The Beatles
Beatli so bili izjemno priljubljeni tudi v ZDA. Foto: EPA

Dostojevskega so leta 1849 prijeli in ga zaradi revolucionarne dejavnosti proti carju Nikolaju I. zaprli. 16. novembra tega leta so ga obsodili na smrt zaradi protivladnih dejavnosti, povezanih z radikalno skupino razumnikov, Krožka Petraševskega. Po lažni izvršitvi smrtne kazni, kjer so ga prestrašili z uprizorjenim strelskim vodom, so mu znižali kazen na več let izgnanstva s težkim prisilnim delom v zaporniškem taborišču Katorga pri Omsku v Sibiriji. V tem času se mu je poslabšalo stanje glede njegove nagnjenosti do epilepsije, saj se je bolezen razmahnila.

Kazen je odslužil leta 1854 in takrat se je vključil v Sibirski pehotni polk. To je bila prelomnica v njegovem življenju; zavrnil je svoje prejšnje radikalno mišljenje in postal zagrenjen nazadnjak ter skrajno religiozen.

V svetovni literaturi zavzemajo pomembno mesto njegovi romani Zločin in kazen, Bratje Karamazovi, Besi, Idiot, Ponižani in razžaljeni, Bedni ljudje, Igralec in drugi.

1705 se je rodil naravoslovec in jezikoslovec Žiga Popovič. Napisal je slovnico Nemcem, pripravljal je slovensko slovnico in slovensko-nemški slovar.

1803 je umrl francoski pesnik Jean Francois de Saint-Lambert.

1863 se je rodil angleški pisatelj Anthony Hope Hawkins.

1871 se je rodil slovenski pisatelj Fran Saleški Finžgar. Z živo, s sočno in z jedrnato besedo je opisoval gorenjsko pokrajino in njene ljudi. Med njegova najboljša dela sodijo Pod svobodnim soncem, Dekla Ančka, Razvalina življenja in Veriga.

1891 se je rodil angleški filmski igralec Ronald Charles Colman.

1901 je umrl francoski pisatelj Louis-Nicholas Menard.

1940 se je rodil južnoafriški pisatelj in Nobelov nagrajenec John Maxwell Coetzee.

1943 so italijanski okupatorji na Ligojni pri Vrhniki ustrelili partizana in pesnika Ivana Roba. Njegove satire in travestije so bile pred začetkom druge svetovne vojne splošno znane, njegovo najbolj uspelo delo pa je travestija Jurčičevega Desetega brata v verzih.

1943 se je rodil ameriški filmski igralec Joseph 'Joe' Pesci.

1945 se je rodila Maria de Lourdes Villiers 'Mia' Farrow. Zaslovela je v številnih filmih: Rosemaryjin otrok, ki ga je posnela leta 1968, šest let pozneje je nastopila v filmu Veliki Gatsby, Škrlatni roži in filmu Hana in njeni sestri. Poročena je bila s Frankom Sinatro, z drugim možem Woodyjem Allenom pa sta posvojila veliko otrok.

1949 se je rodila ameriška igralka Judith Light.

1960 je ameriška igralka Joanne Woodward prva dobila zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih.

1964 je skupina The Beatles prvič nastopila v šovu Eda Sullivana.