Svoj morbidni slogan Živi hitro, umri mlad in pusti lepo truplo je James Dean vzel preveč dobesedno. Foto: EPA
Svoj morbidni slogan Živi hitro, umri mlad in pusti lepo truplo je James Dean vzel preveč dobesedno. Foto: EPA
Na premieri svoje opere Čarobna piščal, ki so jo sodobni režiserji že večkrat predstavili tudi v sodobnih priredbah, je dirigiral sam Wolfgang Amadeus Mozart. Foto: EPA
Mihael Stroj: Luiza Pesjakova
Mihael Stroj je bil priznan portretist uglednih ljubljanskih meščanov. Foto: Narodna galerija

Znano je bilo, da je bil James ljubitelj hitrih avtomobilov, a rekonstrukcija nesreče je pokazala, da je Dean vozil po omejitvah. Nesreča se je zgodila, ko je Dean svojega porscheja vozil proti Salinasu v Kaliforniji, nenadoma pa je proti njemu pripeljal študent Donald Turnupseed in čelno trčil vanj. Obe vozili sta bili popolnoma uničeni, Dean pa je umrl na poti v bolnišnico.

Do svoje smrti je 24-letni karizmatični igralec posnel le peščico filmov, kljub temu pa ni dvoma, da je njegovo ime z velikimi črkami zapisano na hollywoodskem nebu, pa čeprav se rahločutni Jimmy nikdar ni zares prilagodil življenju v soju žarometov. Kultni status Jimmyja Deana najbolje pooseblja njegova vloga v Uporniku brez razloga, filmu, za katerega se zdi, da je bil napisan prav zanj. V svoji kratki, a markantni karieri, je posnel tri filme in bil za prvega (Vzhodno od raja) in tretjega (Velikan) nominiran za oskarja, drugi (Upornik brez razloga) pa ga je zapisal v zvezde in ga naredil nesmrtnega.

1207 se je rodil perzijski pesnik Džalal Al Din Muhamad Rumi.

1580 je Lenart Pachernecker, ki je bil rojen v prvi polovici 16. stoletja nekje na Koroškem, umrl v Kostanjevici ob Krki. Bil je avtor prve slovenske katoliške knjige. Od leta 1579 je bil kostanjeviški opat. Živel je v vetrinjskem cistercijanskem samostanu, od leta 1579 pa je bil kostanjeviški opat. V Vetrinju je imel stike s samostanoma v Stični in Kostanjevici na Krki in verjetno je poznal rast slovenske protestantske književnosti. Za Pacherneckerjevo knjigo so izvedeli šele leta 1883, ko so našli Trubarjev katekizem, doslej pa še ni najden noben njen izvod.

1791 je Wolfgang Amadeus Mozart na Dunaju dirigiral na premieri svoje opere Čarobna piščal.

1803 se je v gorenjski vasi Ljubno rodil slovenski slikar Mihael Stroj, ki velja za pomembnega predstavnika bidermajerskega slikarstva pri nas.

Svojo ustvarjalno-portretno kariero je začel v Zagrebu, v nadaljevanju pa si je iskal naročnike med ljubljanskimi odličniki, ki jih je dobro poznal. Njegova dejavnost je slonela na natančno izdelanih shemah, njegov slog bi prepoznali v belih svilenih oblekah ali modrih plišastih ogrinjalih.


1895 je umrl slovenski zborovodja in skladatelj Hrabroslav Volarič.

1908 se je rodil rusko-ukrajinski violinist David Fjodorovič Ojstrah. Pred drugo svetovno vojno je postal eden največjih violinistov, med vojno pa je svojo ustvarjalno energijo posvetil boju proti fašizmu. S komornim triom je prirejal koncerte za vojake na bojiščih in v leningrajskih dvoranah med najhujšim obleganjem. V povojnem času je s svojimi umetniškimi turnejami obšel ves svet.

1921 se je rodila škotska filmska igralka Deborah Jane Kerr Trimmer.

1924 se je rodil ameriški pisatelj Truman Streckfus Persons, bolj znan kot Truman Garcia Capote.

1928 se je rodil romunsko-ameriški pisatelj judovskega rodu Eliezer "Elie" Wiesel, ki je leta 1986 prejel Nobelovo nagrado.

1946 se je rodil portoriški pevec salse Hector Lavoe.

1990 je umrl avstralski pisatelj Patrick White, ki je leta 1973 prejel Nobelovo nagrado.