Fotografija, ki je Joeja Rosenthala izstrelila med fotografske zvezdnike. Foto:
Fotografija, ki je Joeja Rosenthala izstrelila med fotografske zvezdnike. Foto:
Ivo Andrić.
John Lennon
John Lennon - glasbenik, pesnik, književnik in "guru" mladih v obdobju flower-power. Foto: EPA
Sean Lennon
Svojemu očetu Johnu je Sean, po materi ima japonske korenine, tudi fizično zelo podoben. Foto: EPA

Rosenthal, ki je umrl 20. avgusta leta 2006, je zaslovel z eno samo fotografijo. To je bila fotografija ameriških vojakov, ki so razpeli ameriško zastavo na japonskem otoku Ivo Džima, ki so ga zavzeli ob koncu 2. svetovne vojne. Za to fotografijo je Rosenthal dobil tudi Pulitzerjevo nagrado, fotografija z naslovom Raising the Flag on Iwo Jima (Dvigovanje zastave na Iwo Jimi) pa je postala ena najbolj znanih fotografij iz druge svetovne vojne.

1840 se je rodil britanski umetnik Simeon Solomon.

1857 se je rodil hrvaški književnik Ivo Vojnović.

1892 se je rodila ruska pesnica Marina Cvetajeva.

1892 se je rodil srbski pisatelj Ivo Andrić. Leta 1961 je prejel Nobelovo nagrado za književnost. Njegova najbolj znana dela so Most na Drini, Travniška kronika in Gospodična. Umrl je leta 1975.

1909 se je rodil francoski filmski režiser in igralec Jacques Tati, s pravim imenom Jacques Tatischeff, ki je postal znan po komičnih filmih, v katerih je portretiral ljudi, ki se niso dobro znašli v modernem mehaniziranem svetu.

1920 se je rodil norveški pisatelj Jens Bjorneboe.

1928 se je rodil finski skladatelj Einojuhani Rautavaara.

1940 se je v Liverpoolu rodil britanski pevec, kitarist in skladatelj John Lennon. Bil je eden izmed ustanoviteljev legendarne skupine The Beatles, pozneje se je podal v samostojno glasbeno kariero, deloma skupaj z Yoko Ono. Poskušal se je tudi kot pisatelj, režiser in založnik. 8. decembra 1980 so ga v New Yorku ustrelili. Znane so njegove skladbe Imagine, Mother, Stand by me in Woman.

1941 je umrla ameriška igralka in pevka Helen Morgan.

1944 se je rodil britanski glasbenik, član skupine The Who, John Entwistle.

1944 se je rodil jamajški pevec Peter Tosh.

1954 se je rodil ameriški televizijski igralec Scott Bakula.

1958 se je rodil ameriški igralec Michael Pare.

1967 je umrl francoski pisatelj Émile Salomon Wilhelm Herzog, znan kot André Maurois.

1970 se je rodila ameriška igralka Savannah.

1975 se je na 35. rojstni dan svojega slavnega očeta Johna v New Yorku rodil glasbenik in igralec Sean Taro Ono Lennon. Po Seanovem rojstvu se je slavni Beatle Lennon odločil, da bo ostal doma in vzgajal sina, a leta 1980 so ga, kot je znano, na pragu pred domovanjem ubili. Sean se je šolal na ekskluzivnem Institute Le Rosey v Švici, pozneje pa na newyorški zasebni šoli Ethical Culture Fieldston. Prvič se je glasbeno udejstvoval na plošči svoje matere Yoko Ono Season of Glass leta 1981, recitiral je zgodbico, ki mu jo je pripovedoval oče. Pozneje se je Lennon uveljavil kot soloizvajalec in gostujoči glasbenik, trenutno deluje pod okriljem založbe Capitol Records in po svetu predstavlja svoj album iz leta 2006, Friendly Fire.

1978 je umrl belgijsko-francoski pevec Jacques Brel.

1978 se je rodil irski glasbenik, član skupine Westlife, Nicky Byrne.