James L. Brooks je sprva želel posneti film o športnici, nato je idejo razširil še na gospodarski kriminal in nedolžno žrtev v tej panogi. Foto: Kolosej
James L. Brooks je sprva želel posneti film o športnici, nato je idejo razširil še na gospodarski kriminal in nedolžno žrtev v tej panogi. Foto: Kolosej
Kako veš
Owen Wilson spet igra vlogo, ki skrbi za največ smeha. Tudi s svojo preokupacijo s hrano ... Foto: Kolosej
Kako veš
Vloga Charlesa je bila najprej namenjena Billu Murrayu, potem pa jo je dobil Jack Nickolson. Foto: Kolosej

Vsebini filmov se sicer povsem razlikujeta, Brooks je v Bolje ne bo nikoli bolj kot pri sami vsebini blestel pri oblikovanju likov (kjer sta ogromen delež dodala Jack Nicholson in Helen Hunt), njihovi interakciji, razvoju, prikazovanju čustev ...

Dobri igralci, dobre teme - slab film
Kako veš se ponaša s potencialom še ene uspešne grenko-sladke komedije o življenju - prinaša štiri različne like, za katerimi stojijo štirje dobri igralci, potencialno zanimive teme (gospodarski kriminal in brezposelnost), a končni izkupiček je sila medel, da ne rečem slab.

Četverica igra svoje najbolj železne like
Začnimo z igralci - osnovna četverica ponovi svoje najbolj klasične like. Lisa (Reese Witherspoon) je igralka softballa, ki so jo ravno prečrtali iz reprezentančnega seznama, a v njej vseeno lahko prepoznate dobrodušno Elle kot blondinko s Harvarda. Matty (Owen Wilson) je njen občasni partner, sicer zvezdnik bejzbola, ki spet prodaja svoje klasične "bebave" obraze in samovšečne izjave. George (Paul Rudd) je podjetnik, ki je obtožen gospodarskega kriminala, Rudd s svojimi nedolžnimi in razočaranimi pogledi, ki jih ponavlja v številnih romantičnih komedijah, seveda jasno pove, da ni kriv. Pravi kriminalec je njegov oče Charles (Jack Nicholson), ki se podobno kot v zadnjih 15 letih spet jezi, godrnja in tečnari.

Govorijo, a ne v istem filmu
Problem je v tem, da liki enostavno vztrajajo v svoji prej namenjeni vlogi in govorijo drug mimo drugega. To seveda deluje pri liku Owena Wilsona, ki je zagledan vase in ob žalostni zgodbi svoje partnerke edino tolažbo najde v pogovorih o hrani. Preostali liki tako niti nimajo možnost za rast in napredek.

Umetna problema
Glavna lika z začetno težavo (brezposelnost in gospodarski kriminal) imata pravo težavo v tem, da njuni težavi nista prepričljivi. Športnica pri 30 letih lahko pričakuje, da bo prej ali slej morala končati kariero. Ne bi bila v recesijskem času bolj smiselna drugačna predstava brezposelnosti? Predvsem pa moti njegova težava - George je jasno nedolžen, a zgolj zaradi nekaj neumnih dialogov nad njim visi domnevno veliko breme. To (grožnja v obliki zapora) je nanj položeno zgolj zaradi zaključne dileme: "Koliko je vredna ljubezen?".

Pet plač vrednih 50 milijonov dolarjev
Morda bi bilo primernejše vprašanje: "Koliko je vreden ta film?" V oči bode ogromen proračun (120 milijonov dolarjev), kar je glede na naravo filma (brez posebnih učinkov, relativno poceni snemalne lokacije) pravzaprav gromozanska vsota. A samo za usluge igralske četverice in Brooksa je skupaj šlo 50 milijonov dolarjev. Z nekaj modifikacijami scenarija bi dobili odlično zgodbo, kjer se nihče ne bi spotikal ob proračun. Zaradi neprepričljive zgodbe pa je končna ocena "razmetavanje denarja" za slab film.

Ocena: 2, piše: Slavko Jerič
Kako veš (How Do You Know)

ZDA, 2010

Režija:
James L. Brooks.
Scenarij: James L. Brooks.
Igrajo: Reese Witherspoon, Paul Rudd, Owen Wilson, Jack Nicholson, Kathryn Hahn, Mark Linn Baker.

Žanr:
komedija, drama.
Dolžina: 2 uri in 1 minuta.
Premiera: svetovna - 13. 12. 2010, slovenska - 17. 3. 2011.

Proračun
: 120.000.000 ameriških dolarjev
Prihodek: 47.707.151 ameriških dolarjev (na dan, 12. 4. 2011).
Povezavi: uradna stran, IMDB