Östlundova Višja sila je na  Liffu na ogled v sekciji Predpremiere. Film v središče postavlja preprosto ugotovitev: nikoli ne moremo vedeti, kako bomo ravnali v kriznih razmerah, zavedamo pa se, da nas bodo drugi vedno ocenjevali prav na podlagi našega ravnanja. Foto: Liffe
Östlundova Višja sila je na Liffu na ogled v sekciji Predpremiere. Film v središče postavlja preprosto ugotovitev: nikoli ne moremo vedeti, kako bomo ravnali v kriznih razmerah, zavedamo pa se, da nas bodo drugi vedno ocenjevali prav na podlagi našega ravnanja. Foto: Liffe
Leviatan ruskega režiserja Zvjaginceva trdno zasidra na mestu enega najbolj nadarjenih režiserjev svoje generacije.
Leviatan ruskega režiserja Zvjaginceva trdno zasidra na mestu enega najbolj nadarjenih režiserjev svoje generacije.
Ceylanovo Zimsko spanje, več kot triurna drama, ki tematizira prepad med bogatimi in revnimi, je bil eden izmed kritiško najbolj hvaljenih filmov letošnjega festivala; Le Monde ga je označil kar z "magnifique". Foto: Reuters

Evropska filmska akademija bo zmagovalce letos razglasila 27., in sicer bo podelitev nagrad 13. decembra v Rigi v Latviji, ki se letos ponaša z nazivom Evropska prestolnica kulture.

Nurig Bilge Ceylan, Östlund, Pawlikowski in Zvjagincev se potegujejo tudi za nagrado za najboljšega režiserja, kjer sta nominirana še Steven Knight (Locke) in Paolo Virzi (Človeški kapital). V kategoriji najboljša igralka so v končnem izboru Marian Alvarez (Rana), Valeria Bruni Tedeschi (Človeški kapital), Marion Cotillard (Dva dneva, ena noč), Charlotte Gainsbourg (Nimfomanka) ter Agata Kulesza in Agata Trzebuchowska (Ida).

Med moškimi se za naziv najboljšega igralca potegujejo Brendan Gleeson iz filma Calvary (Kalvarija), Tom Hardy iz filma Locke, Alexey Serebryakov iz Leviatana, Stellan Skarsgard iz Nimfomanke in Timothy Spall iz filma G. Turner.

Na Liffu si lahko ogledate:
Višjo silo, Leviatana in Zimsko spanje.

Kipec za najboljšega scenarista lahko dobijo Ebru Ceylan in Nuri Bilge Ceylan za Zimsko spanje, Jean-Pierre & Luc Dardenne za Dva dneva, ena noč, Steven Knight za Locke, Oleg Negin in Andrej Zvjagincev za Leviatana ali Pawel Pawlikowski in Rebecca Lenkiewicz za Ido.

Nagradi za McQueena in Vardovo
Zmagovalce bo izbralo več kot 3.000 članov Evropske filmske akademije. Na podelitvi nagrad v Rigi bodo podelili tudi častno nagrado za evropski dosežek v svetovni kinematografiji, ki jo je EFA letos namenila britanskemu režiserju Steveu McQueenu, ter nagrado za življenjsko delo za izjemen prispevek k filmski umetnosti, ki jo bo dobila francoska režiserka in scenaristka Agnes Varda.